Igaz, hogy a Balaton őszi arca meleg napokon a legszebb, de azért esőben sem kell orrot lógatni a víz mellett. Fedett fürdők, zárt múzeumok és ősszel is nyitva tartó éttermek, borászatok akadnak bőven. Ezúttal Szárszótól Balatonlelléig néztük szét, kis kitérővel Polányba és Igalra.

Ahol biztosan nem ázol bőrig – múzeumok a környéken

Jószef Attila Emlékház- Balatonszárszó

Balatonszárszón állandóan József Attila nyomaiba botlunk. A sínek, ahol meghalt, az egykori panzió, most már emlékház, ahol utolsó napjait töltötte. A parton a monumentális, tehervagont formázó emlékmű, az oldalán József Attila verssoraival; a parkban a költő emlékszobra.  A József Attila Emlékház néhány éve megújult állandó kiállítására érdemes jó két órát rászánni. A falakról rokoni, baráti visszaemlékezések legjellemzőbb sorai és a költő különböző korszakaiban készült fotói néznek vissza. A köztudottabb életrajzi adatok és idézetek között igazi csemegék is akadnak. Például József Attila átvérzett inge, amelyet halálakor viselt, a pszichiáterének kézzel írott búcsúlevele vagy a fiatal pszichológusnő, utolsó szerelmének unszolására elvégzett Rorschach-teszt eredményei.  A fejhallgatókból ismertebb versei szólnak angol és német tolmácsolásban, magyarul pedig olyan színészek előadásában, mint Latinovits Zoltán vagy Várkonyi Zoltán. Jó hír, hogy hétfő kivételével egész évben minden nap nyitva tartanak.

Latinovits Zoltán Emlékkiállítás - Balatonszemes

Két településsel arrébb és jó pár évtizeddel később József Attilához kísértetiesen hasonló körülmények között halt meg a nagy színész, Latinovits Zoltán. Máig tisztázatlan, hogy baleset vagy öngyilkosság történt-e, amikor egy nyáresti sétája alkalmával a személyvonat elé lépett. Részben a balatonszemesi nyaralóhoz kötődött viharos szerelmi viszonya Ruttkai Éva színésznővel.  1975-ben innen írta egyik legismertebb levelét az éppen Amerikában vendégszereplő színésznőnek: .„..Szemes a régi. Az emberek a régiek. Nincs nyaralás. Az emlékek miatt, amik most befednek és ellepnek, a múlás miatt, amit percnyi pontossággal mérek fel és nyugtázok. Múlunk és nem mulatunk. Az idő mulatja kedvét rajtunk .."
Latinovits dokumentumokkal és fotókkal illusztrált pályájának anyaga a Színháztörténeti Intézet gyűjteményéből került a szemesi kiállítóhelyre. Áprilistól október végéig minden nap nyitva vannak, szezonon kívül pedig előzetes bejelentkezés alapján fogadnak látogatókat.

Programok szemnek és szájnak

Kistücsök Étterem- Balatonszemes

Szemesen kár lenne kihagyni egy ebédet a déli part csúcséttermében, a Kistücsökben. Egy finom fogás a Kistücsök étlapjáról igazi szemet és nyelvet gyönyörködtető gasztro élmény gourmandoknak. Az állandó étlapon klasszikusabb vonalú ételeket tartanak, ezenkívül van egy szezonális kínálatuk és egy i táblás ajánlatuk is.  Nem régen készítettünk egy szezonértékelő interjút Csapody Balázzsal, amelyben az őszi alakuló étlapról is mesélt. Annyit elárult, hogy hamarosan a gombáké, vadhúsoké, cékláé és sütőtöké lesz a főszerep a szezonális étlapon. Csapody Balázsék kreatív konyháját ismerve ősszel is hűek maradnak önmagukhoz és követni fogják a merész, különböző ízvilágokkal bátran kísérletező vonalat.

Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum – Balatonlelle, Rádpuszta

Gasztro- és élménybirtokként
fut a 67-es út melletti hirdető táblákon mindaz, ami Rádpusztán összpontosul. A pusztai életérzéshez híven van itt csárda és lovarda lovas pályával, lehet állatokat simogatni, sőt még egy templomrom is akad. Rádpusztát a szabadtéri kemencében sült házias ételek tették fel a kedvenc balatoni csárdáink térképére. Malac, libasült, ludaskása és bográcsételek, igazi nehéz magyaros specialitások, amiket a 180 éves Balaton pince boraival lehet leöblíteni. Akinek pedig ez nem lenne elég, még a szomszédos IKON Borászatba is átsétálhat.

Kishegy

Kishegy a déli part egyik semmire nem elcserélhető kincse. Mert ha Balatonlellétől kb. 3 km-re egy rakáson olyan nagyszerű pincéket találunk, mint a Konyári, a Garamvári, vagy a Pócz, ott nagy gond nem lehet. Ha pedig még ez sem lenne elég, nézzünk be a Majthényi Présházba, amiről érdemes azt is elárulni, hogy valójában egy étterem. Az itteni kilátásnál már csak az ételek jobbak, de ez ugyanúgy igaz a Hegyi Csárdára is, ha pedig éhesek és szomjasak sem lennétek, a Szent Donát kápolna miatt még akkor is érdemes itt körülnézni. Az éttermeknél azért érdemes azzal is számolni, hogy ősszel már nem úgy tart minden nyitva, mintha július közepén járnánk.

Ax&Ax Borászat- Kéthely

Rádpusztához hasonlóan Kéthely is egy parányi település, amit egy oda létesített komplexum miatt jegyeztek meg a legtöbben. Az Ax&Ax korántsem csak borászat, a modern épületben moziterem, tapas bár és exkluzív partik megtartásához black box terem is helyet kapott. Az osztrák tulajdonú borászatban a saját, Balaton környékén termesztett szőlőjükből állítják elő boraikat, de más balatoni termelők borait is árulják.

Mit keresnek krokodilok a Balatonnál?!

Krokodil Zoo – Balatonszárszó

Na jó, elkóborolt ékszerteknősök még akadnak a Balatonban is, de krokodilokat tényleg csak jól elzárt területen nézhetünk Balatonszárszón. A mini Jurassic parkban 12-féle veszélyes fenevad tanulmányozható 5 cm-es üvegfal mögül. Van ott nílusi krokodil, pápaszemes kajmán, de a rendkívül veszélyes gyémánt krokodil is karnyújtásnyi távolságra úszkál a látogatóktól. Kevésbé veszélyes hüllőket is tartanak, szám szerint nyolcféle, a világ különböző pontjairól éppen Szárszóra érkezett teknőst.

Akik csak pihenni szeretnének

Babérliget - Polány

Levendulabokrok, gyümölcsfák, medence türkizkék színű vízzel. Mindössze 25 percnyi autózásra Balatonlellétől maga Provence vár a somogyi dombok között. A Békeffy nemesi család 1800-as években épített kúriája ma impozáns vendégházként üzemel. A provence-i stílusú konyhába szabadon járkálhatnak ki-be a vendégek. Bárki csatlakozhat Renihez, a ház szakácsához a főzésben, sőt a dús fűszerkert is a vendégek rendelkezésére áll, ha kedvük támadna valamit összeütni. A szobák ódon hangulatát a különböző stílusú, robusztus bútorok adják, amiknek a többsége műtárgyként is megállná a helyét. A felső szinten egy nagy közösségi tér és kertre néző világos jóga szoba kapott helyet. Ideális szállás a nyugalom szigete után vágyódóknak, de baráti társaságok is gyakran érkeznek ide egy-egy hétvégére.

Igali Gyógyfürdő

A Babérligettől mindössze tíz perc autóút és máris kezdődhet az őszi pancsolás. Kül-és beltéri élménymedencékkel, nyáron pedig óriáscsúszdával és úszómedencével együtt üzemel. Az igali gyógyvíz magas hőmérséklete és nagy ásványi anyag tartalma miatt sok álmatlanságban, mozgásszervi vagy keringési zavarban szenvedő beteg látogatja a fürdőt. De ha épp semmi kínunk nincsen, a csípős hidegben akkor is jól fog esni egy forró fürdőzés. Kiegészítő szolgáltatásként szaunaszeánszok és különböző masszázs lehetőségek, illetve parajdi só fürdőkabin is van a fürdő területén. Ha megéheznénk, akkor sem kell kiszaladni a fürdőből, több magyaros étterem és büfé is üzemel a medencék mellett.