Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Mi lesz még itt Füreden?

Tíz év alatt, apró lépésekben, de egy egységes koncepció mentén újul folyamatosan Balatonfüred óvárosa és sétányai. Az önkormányzat által levezényelt újításokhoz magánberuházások is csatlakoznak, jövőre például 300 férőhelyesre bővül a Hajógyári Kikötő vitorláskikötője. Utánajártunk, miért olyan kellemes Füreden turistáskodni.

Az ördög a részletekben bujkál

„Az emberek 90 százaléka csak annyit érzékel a fejlesztésekből, hogy Füred hangulata kellemesebb lett. És ez nem is baj, végül is ez volt a célja a munkánknak”- mondja Wallner Krisztina tájépítész-tervező, aki a kezdetektől részt vesz Balatonfüred arculatának alakításában.

A Tagorén tett sétánk során időről időre megáll és érdeklődik az ott dolgozó kertészektől, hogy éppen mit ültetnek. Betérünk a Vitorlás étterembe is, ahol a szintén általa tervezett gyeppad használhatóságáról kérdezi a tulajdonosokat. „Az én munkám nem ér véget az átadással. A térelemek funkciói a használat során derülnek ki, ezért nekem folyamatosan figyelnem kell, hogy az emberek mire használják a szökőkutat, a gyepes területeket, hogy a fenntartók valóban a tájra jellemző virágokat ültetnek-e a virágládába. Sokszor egyébként az emberek sokkal kreatívabban vesznek birtokba egy-egy elemet, mint ahogy én azt korábban elképzeltem. Már csak ezért is érdemes követni a munkám sorsát.”

A tájépítésznek Füred az elmúlt tíz év alatt szerelem lett: „Korábban csak turistaként jártam itt és mindig nagyon zavart a balatoni kilátást eltakaró bazársor. Azt gondoltam, hogy mennyi feszültség van ebben a tájban, a háttérben a Tihanyi Apátsággal és milyen kár, hogy ehelyett a látvány helyett kínai bóvlik kötik le az emberek figyelmét.”

Füred kipucolása, azaz az oda nem illő elemek elbontása 2003-2004 környékén kezdődött el: a városvezetés döntése nyomán ekkor bontották el a vízpart mellett éktelenkedő bazársort. 2006-ra megújult a Vitorlás tér északi része a Kisfaludy Galéria épületével, Herczeg Ágnes tervei nyomán pedig a Tagore fölötti Gyógy tér, a Kisfaludy és a Blaha Lujza utca is, 2010-ben pedig a Vaszary Villa kertjét hozták rendbe.

Füred átalakulása

Egy évvel később megújult a Zákonyi Ferenc sétány, felépült a Silver Delux Apartmanház és megújult a Széchenyi park a Vitorlás tér víz felőli, alsó részével. A Kerek templom előtti lyukat 2012-ben feltöltötték és gyepesítették. A Széchenyi park virágládáiba a tájra jellemző növényeket, levendulát és nádat ültettek. A növények mellett Wallner Krisztina fontosnak tartotta a környékről származó burkolatkövek használatát, így a Vitorlás téren, a Zákonyi Ferenc sétányon, illetve a Tagorén is tihanyi, csopaki és füredi kövekkel burkoltak.

A padok, szökőkutak, virágládák és gyepes ülőfelületeknél a kocka és hullámforma a két meghatározó elem, ami végigvonul a sétányok térelemein. A Vitorlás téri szabadtéri színpad például két egymásra fordított kockaformából, de a virágládák is süllyesztett kockaformákból állnak. A Tagorén és a Zákonyi sétányon sorakozó padok, a Kerek templom előtti lankás terület és a Vitorlás téren feltörő vízsugarak viszont hullámalakban képezik le Füred lankás táját.

Jövő tavaszra el fog tűnni a Tagorét szegélyező vaslánc, ami a hiedelmekkel ellentétben nem a reformkorból származik, hanem a 70-es, 80-as években került a sétányra. Így nem lesz már elválasztó elem a víz és a part között, bárki kedvére lábat lógathat, hattyúkat etethet a Tagorén.

Játszótér a Balaton tündéreinek

A turisták közül kevesen ismerik a Szívkórház mögött húzódó, egyedi mikroklímájú Kiserdőt, pedig ez az őspark éppúgy hozzátartozik Füred reformkori arcához, mint a Kossuth Lajos-forrás kútháza, Pálóczi Horváth Ádám nagyobbik háza vagy Széchenyi Ferenc kastélya.

A kilenc és fél hektáros ősparkba 150-200 éve kezdődött az ősnövényzet betelepítése. Területén épült fel a korban a Dunántúl első kőszínháza és itt tartottak először Magyarországon teniszversenyt is. Wallner Krisztina nagy fantáziát látott a parkban és minden füredinek, illetve idelátogató turistának akart belőle juttatni kicsit. Így a Kiserdőben van ovis futópálya, teniszpálya, kamasz játszótér, a szívbetegeknek kialakított könnyített sétálópálya, futópálya és meditációs kert is. A mi fantáziánkat leginkább Helka és Kelén játszótere ragadta meg, ahol valószínűleg akármelyik felnőtt is el tudna tölteni pár órát.

A játszótér minden egyes eleme egy kevésbé ismert balatoni legendára épül. Sió, a Balaton tündére és Kamor, a Bakony varázslója egy apróságon nagyon összevesztek. Viszont - milyen az élet és persze a mesék - gyerekeik, Helka és Kelén egymásba szerettek és sok hányattatás után végül egymásra találtak. A fiatalok próbatételeinek helyszíneit formázzák az egyes játékelemek. Van közöttük a viharos Balatont formáló ugrálópálya, a Bakonyt imitáló kötélpálya, boszorkányseprű-libikóka és kéttornyú várkastély is. Gyermekeik elszántsága és szerelme végül az öregeket is összebékítette. A legenda szerint a béke jeléül leszúrtak a földbe egy varázsbotot. Innen törtek fel először Füred gyógyító forrásai.

Vitorlásközpont a Hajógyári Kikötőben

Jövőre is folytatják a város ráncfelvarrását és alakítását. Elkezdődött a Hotel Füred felújítása. Az Aranyhíd-sétány első felújítási szakaszát jövőre továbbiak követik és a Kagyló-köz építkezései is folytatódnak.

A balatoni vitorlázók örömére a jövő évi magánberuházások között van a Hajógyári Kikötő vitorláshelyeinek bővítése is. A férőhelyek növelésével a jelenlegi 108 helyett majdnem 300 vitorlásnak lesz hely a kikötőben.

Hasonló tartalmak

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

Új, tíznapos gasztrofesztivál startol a Balatonnál

?>

A Taste Balaton közel 100 programmal indul 2024 márciusában: lesz étteremszínház, séfpárbaj, több kiállítás és exkluzív menüket is kóstolhatunk.

Balatoni reggelizőhelyek, amelyek télen is nyitva tartanak

?>

Olyan helyeket ajánlunk, ahová télen is beülhetünk egy finom brunchra, hogy fenséges reggelivel indítsunk el egy szuper téli balatoni napot.

Ezek a legjobb kutyabarát helyek 2023-ban a Balatonnál

?>

Tizedik alkalommal hirdették meg az Év kutyabarát helye kampányt. Mutatjuk a balatoni nyerteseket.

Neked ajánlott

A