Tíz év alatt, apró lépésekben, de egy egységes koncepció mentén újul folyamatosan Balatonfüred óvárosa és sétányai. Az önkormányzat által levezényelt újításokhoz magánberuházások is csatlakoznak, jövőre például 300 férőhelyesre bővül a Hajógyári Kikötő vitorláskikötője. Utánajártunk, miért olyan kellemes Füreden turistáskodni.

Az ördög a részletekben bujkál

„Az emberek 90 százaléka csak annyit érzékel a fejlesztésekből, hogy Füred hangulata kellemesebb lett. És ez nem is baj, végül is ez volt a célja a munkánknak”- mondja Wallner Krisztina tájépítész-tervező, aki a kezdetektől részt vesz Balatonfüred arculatának alakításában.

A Tagorén tett sétánk során időről időre megáll és érdeklődik az ott dolgozó kertészektől, hogy éppen mit ültetnek. Betérünk a Vitorlás étterembe is, ahol a szintén általa tervezett gyeppad használhatóságáról kérdezi a tulajdonosokat. „Az én munkám nem ér véget az átadással. A térelemek funkciói a használat során derülnek ki, ezért nekem folyamatosan figyelnem kell, hogy az emberek mire használják a szökőkutat, a gyepes területeket, hogy a fenntartók valóban a tájra jellemző virágokat ültetnek-e a virágládába. Sokszor egyébként az emberek sokkal kreatívabban vesznek birtokba egy-egy elemet, mint ahogy én azt korábban elképzeltem. Már csak ezért is érdemes követni a munkám sorsát.”

A tájépítésznek Füred az elmúlt tíz év alatt szerelem lett: „Korábban csak turistaként jártam itt és mindig nagyon zavart a balatoni kilátást eltakaró bazársor. Azt gondoltam, hogy mennyi feszültség van ebben a tájban, a háttérben a Tihanyi Apátsággal és milyen kár, hogy ehelyett a látvány helyett kínai bóvlik kötik le az emberek figyelmét.”

Füred kipucolása, azaz az oda nem illő elemek elbontása 2003-2004 környékén kezdődött el: a városvezetés döntése nyomán ekkor bontották el a vízpart mellett éktelenkedő bazársort. 2006-ra megújult a Vitorlás tér északi része a Kisfaludy Galéria épületével, Herczeg Ágnes tervei nyomán pedig a Tagore fölötti Gyógy tér, a Kisfaludy és a Blaha Lujza utca is, 2010-ben pedig a Vaszary Villa kertjét hozták rendbe.

Füred átalakulása

Egy évvel később megújult a Zákonyi Ferenc sétány, felépült a Silver Delux Apartmanház és megújult a Széchenyi park a Vitorlás tér víz felőli, alsó részével. A Kerek templom előtti lyukat 2012-ben feltöltötték és gyepesítették. A Széchenyi park virágládáiba a tájra jellemző növényeket, levendulát és nádat ültettek. A növények mellett Wallner Krisztina fontosnak tartotta a környékről származó burkolatkövek használatát, így a Vitorlás téren, a Zákonyi Ferenc sétányon, illetve a Tagorén is tihanyi, csopaki és füredi kövekkel burkoltak.

A padok, szökőkutak, virágládák és gyepes ülőfelületeknél a kocka és hullámforma a két meghatározó elem, ami végigvonul a sétányok térelemein. A Vitorlás téri szabadtéri színpad például két egymásra fordított kockaformából, de a virágládák is süllyesztett kockaformákból állnak. A Tagorén és a Zákonyi sétányon sorakozó padok, a Kerek templom előtti lankás terület és a Vitorlás téren feltörő vízsugarak viszont hullámalakban képezik le Füred lankás táját.

Jövő tavaszra el fog tűnni a Tagorét szegélyező vaslánc, ami a hiedelmekkel ellentétben nem a reformkorból származik, hanem a 70-es, 80-as években került a sétányra. Így nem lesz már elválasztó elem a víz és a part között, bárki kedvére lábat lógathat, hattyúkat etethet a Tagorén.

Játszótér a Balaton tündéreinek

A turisták közül kevesen ismerik a Szívkórház mögött húzódó, egyedi mikroklímájú Kiserdőt, pedig ez az őspark éppúgy hozzátartozik Füred reformkori arcához, mint a Kossuth Lajos-forrás kútháza, Pálóczi Horváth Ádám nagyobbik háza vagy Széchenyi Ferenc kastélya.

A kilenc és fél hektáros ősparkba 150-200 éve kezdődött az ősnövényzet betelepítése. Területén épült fel a korban a Dunántúl első kőszínháza és itt tartottak először Magyarországon teniszversenyt is. Wallner Krisztina nagy fantáziát látott a parkban és minden füredinek, illetve idelátogató turistának akart belőle juttatni kicsit. Így a Kiserdőben van ovis futópálya, teniszpálya, kamasz játszótér, a szívbetegeknek kialakított könnyített sétálópálya, futópálya és meditációs kert is. A mi fantáziánkat leginkább Helka és Kelén játszótere ragadta meg, ahol valószínűleg akármelyik felnőtt is el tudna tölteni pár órát.

A játszótér minden egyes eleme egy kevésbé ismert balatoni legendára épül. Sió, a Balaton tündére és Kamor, a Bakony varázslója egy apróságon nagyon összevesztek. Viszont - milyen az élet és persze a mesék - gyerekeik, Helka és Kelén egymásba szerettek és sok hányattatás után végül egymásra találtak. A fiatalok próbatételeinek helyszíneit formázzák az egyes játékelemek. Van közöttük a viharos Balatont formáló ugrálópálya, a Bakonyt imitáló kötélpálya, boszorkányseprű-libikóka és kéttornyú várkastély is. Gyermekeik elszántsága és szerelme végül az öregeket is összebékítette. A legenda szerint a béke jeléül leszúrtak a földbe egy varázsbotot. Innen törtek fel először Füred gyógyító forrásai.

Vitorlásközpont a Hajógyári Kikötőben

Jövőre is folytatják a város ráncfelvarrását és alakítását. Elkezdődött a Hotel Füred felújítása. Az Aranyhíd-sétány első felújítási szakaszát jövőre továbbiak követik és a Kagyló-köz építkezései is folytatódnak.

A balatoni vitorlázók örömére a jövő évi magánberuházások között van a Hajógyári Kikötő vitorláshelyeinek bővítése is. A férőhelyek növelésével a jelenlegi 108 helyett majdnem 300 vitorlásnak lesz hely a kikötőben.