Egy több száz éve halott lovag, egy borbarát pap, három borász, egy ősi pergamen és Barbara, a vicces lány. Ez nem egy újabb mókás-szellemes film, hanem dióhéjban a csopaki-paloznaki Guden Birtok borászat rövid, mintegy ezer éves története.

Guden vitéz, Szent László király paloznaki lovagja 1079-ben odaveszett a német-római császárral vívott harcban. Kilenc évszázad múlva azonban újra felbukkant Paloznakon, ahol győzelmet aratott és a környékbeliek leborultak előtte. A történet csattanójában sajnos nincs se szellem, se időutazó lovag, de a Guden Birtok sztoriját így is megirigyelhetné sok kardozós-sisakos címerrel villantó borászat.

A lovag a hadba vonulás előtt végrendeletet adott ki, amiben egész paloznaki birtokát az egyházra hagyta, juhostul, szőlőstül. A magyar történelem zűrzavarában szokatlan módon az oklevél és Guden vitéz szőlője is átvészelte az elmúlt majdnem ezer évet. Előbbit a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár őrizte meg, utóbbit a paloznaki plébánosok. Így a Slikker-dűlőben lévő szőlőre csak azért nem mondható, hogy Magyarország legrégebbi, pecsétes papírral bizonyítható szőlőbirtoka, mert akkoriban a papírt sem ismerték még ezen a tájon.

Ajtós József paloznaki plébános 2011-ben úgy érezte, megtalálta a megfelelő embert a szőlő megművelésére, Molnár Szabolcs, Jásdi István borásza személyében. Ebből született meg a Guden Birtok, ami sikereivel hamar visszaigazolta az atyát. Nem csak a környék borszeretői, üzletvezetői és sommelier-jei között terjedt el hamar a Guden-borok híre, de a 2012-es Kertmög Olaszrizling bekerült a Bortársaság válogatásába is, a lovagról elkeresztelt Guden Vitéz pedig megnyerte a 2014-es csopaki borversenyt, és a Borászportál 2014-es olaszrizling-tesztjén is harmadik helyezést ért el.

A Vitéz a borversenyen a csopaki olaszrizling legfőbb helytartóját, Jásdi Istvánt is maga mögé utasította. Ami azért mókás csavar a történetben, mert Guden Vitéz mindhárom feltámasztója, Molnár Szabolcs, Gősi Péter és Csidei Zoltán (a második képen balról jobbra) is a Jásdi Pincészetet erősítik, és a borokat is a Jásdi-pincében készítik. Ráadásul ők nem is akartak versenyezni.

Jásdi István azonban nem féltékeny a Guden sikerére. Azért sem, mert a magát kisbirtoknak is nevező Guden Birtok tényleg kicsi, és nem is akar nagyobb lenni, így konkurenciája sem lesz a Jásdi Pincészetnek. A paloznaki mellett a csopaki Kertmög dűlőben és egy Pécselyen lévő szőlőből álló birtok összesen nem nagyobb egy hektárnál, amiről alig ötezer palack bor készül egy évben. Gősi Péter szerint nem is akarnak nőni. Egyrészt, mert mindhármuknak első a Jásdi pince, másrészt, mert így a Guden megmaradhat "szerelemprojektnek", ahol olyan bort csinálhatnak, amilyet csak szeretnének. Guden vitéz a szövetségeit is megtalálta: a Guden Birtok rizlingjei is a Csopaki kódex előírásai szerint készülnek.

A Paloznakról szüretelt Guden Vitéz és a Csopakon szedett Kertmög Olaszrizling mellett a pécselyi szőlőből egy kékfrankos és egy rozé is készül. Utóbbinak Guden Barbara a neve, és saját egyéniséggel rendelkezik a Facebookon. Guden Vitézhez hasonlóan Barbara is szoros kapcsolatokat ápol az egyházzal: rendszeresen posztol Tibi atyás képeket.

Aki Guden bort inna, annak nem árt sietni. Az egyes tételekből alig több mint ezer palack készül, és ami kapható, azt hamar el is kapkodják. A borok 85 százalékát elviszik a környék népszerű éttermei: a füredi Kredenc Borbisztróba, a Baricska Csárdába, Veszprémbe a Chianti Étterembe, vagy a Decanter Bisztróba kell mennie annak, aki a vacsora mellé a Guden Birtok palackjait rendelné ki, de bukkant már fel Guden bor a budapesti Csalogány 26 borlapján is. A többi borra közvetlenül a termelőknél csapnak le a vásárlók.