gasztró

szerkesztés

Medvehagymát a medvehagyma mezőről

Szerzők

  • We Love Balaton

2014. 03. 26. 1:00

Nem terem bárhol az országban, de a Balaton körül találsz medvehagymát. Keresd a piacokon, az éttermek táblás ajánlatain, de szedheted magadnak Balatongyörökön, vagy a viszi erdőben. Jótanácsok medvehagyma-szezonra, hogy ne mérgező gyöngyvirágot süss bele a rántottába.

Medvehagymát szedni majdnem olyan szórakoztató, mint gombát, vagy szamócát. Csak könnyebb észrevenni, mivel mezőkben él, ahol mindent beborítanak a 10-15 centis zöld levelek, amikért az egészséges életmód és a medvehagymás pogácsa hívei rajonganak. A medvehagyma szedéséhez nem kell különösebb képzettség, sem spéci felszerelés. Legfeljebb egy nejlon kiflis zacskó, és néhány dolog, amit érdemes észben tartani a medvehagyma-szüret előtt.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Medvehagyma nem terem bárhol. A Balaton körüli erdőkben viszont igen. Az északi parton a Keszthelyi-hegységben, a déli parton a viszi erdőben érdemes keresgélni. A balatongyöröki medvehagyma mezőre április ötödikén szervezett túra is indul azoknak, akik nem akarnak a felderítéssel vesződni.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A medvehagyma jótékony hatásairól legalább annyit lehet olvasni, mint a mérgező gyöngyvirággal való hasonlóságáról. A két növény levelei tényleg nagyon hasonlóak. Virágaik különbözőek, de ha még nem virágzanak, akkor ez nem sokat segít. Ellenben a levél megdörzsölése igen: ha fokhagymás illatot érzel, akkor nem gyöngyvirágot fogsz tenni a rántottába.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Egy ember egy nap két kiló medvehagymát szedhet. Ennél többhöz külön engedély kell. Nem fog minden fánál egy természetvédelmi őr állni, hogy ezt ellenőrizze, de azért nem érdemes lerabolni a mezőt. Ugyanezért egy növényről csak az egyik levelet ajánlott letépni, hogy jövőre is kihajtson. Viszont semennyit nem tanácsos szedni természetvédelmi területen, mert azért büntetés is jár. Erre érdemes figyelni, mert a Balaton északi partjának jelentős része védett terület.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Friss medvehagymát a termelői piacokon is találsz. Márciusban és áprilisban biztosan lesz a növényből a népszerűbb piacokon. A medvehagymás ecetek, krémek, olajok és egyéb kreálmányok máskor is megtalálhatóak ugyanitt. A káptalantóti Liliomkert piacon, a Tihanyi Piac Placcon, vagy az idén indult csopaki Szent Donát birtokpiacon keresheted Zsuzsska, vagy a hegyesdi Gusztos család termékeit.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Az éttermek szezonális kínálata sem maradhat medvehagyma nélkül. A Kistücsök aktuális étlapján szerepel zsályás báránykolbász medvehagymás dödöllével. Érdemes a napi krétatáblás ajánlatokat is figyelni.

Hasonló tartalmak

Admin mode