Egy kicsit Somogy, egy kicsit India, egy kicsit a Megye a Gyűrűk urából. A somogyvámosi Krisna-völgy egyszerre zárt és mindenkit váró, misztikus és evilági. Szent tehenek, barátságos lakók, nincs alkohol, erőszak és áram.

A szelíd somogyi dombokon évezredekig kaszabolták egymást Jupiter, Jézus vagy Mohamed hívei. Aztán jöttek a Krisna-hívők, és az erőszakmentesség, a lelki és vallási béke szigetét - völgyét - építették fel Somogyvámos falu határában, nem messze a Balaton déli partjától.

Farm, iskola, templom, lakóházak, gyümölcsösök, tehenek – a Krisna-völgy egy komplett falu a hozzá való tájjal. Somogy beoltva Indiával, útszéli kőkrisztusok helyett Krisna szent pavilonjaival.

A Krisna-völgy vallási közösség, ökofarm és turisztikai látványosság egyszerre. A félrevonulás helye, amit bárki felkereshet, akár Krisnára, akár a farmra kíváncsi, akár csak nézelődne. Az elefántokon túl mindenkit szeretettel fogadnak, gyakoriak a fesztiválok, rendezvények.

A Krisna-völgy egyszerre nagyon nem evilági és közben mégis az. Indiai stílusú épületek, szárik, ökör vontatta fűkaszák. A szanszkrit nevek mögött viszont Balázsok és Máriák élik az életüket, tanulnak, kertet művelnek vagy mormolják a Mahá Mantrát, amit Hare Krisna mantraként az is ismer, aki csak a körúton látott krisnást.

A völgy saját általános iskolájába tucatnyi gyerek jár. Az áramot szélkerék termeli. A Krisna-völgyben nincs gáz, sem vezetékes áram - utóbbiból csak annyi, amit a szélkerekek és napkollektorok megtermelnek.

A fasor végén a Tehénvédelmi központ. A nem mindennapi név egy tehenészetet takar, csak itt az állatok végső útja nem a vágóhíd. A tehén szent állat, csak a tejéért tartják. Ha meghal, tisztességgel eltemetik.

A tanítások szerint a tehén olyan, mint az anya, aki tejjel táplál. Itt Krisna pihen egy borjúval a számos kis tó egyikének partján.

A krisnások nem csak marhát, más húst sem esznek, mivel a lélekvándorlásban hisznek. Márpedig amit teszel az életedben, azt kaphatod vissza a következőben: lehet, hogy te születsz újra tehénként, és a tehén mészárosként.

Zebu, indiai tehén a magyar és alpesi fajták között. A Krisna-völgy állat- és növényvilága sajátos keveréke az egzotikus és az őshonos fajtáknak.

Az ökofarm mára túlnőtt a völgyön: polgármesterek és kutatók zarándokolnak el a szent tehenekhez és a korianderágyásokhoz, hogy megfigyeljék az ökö-bio gazdálkodás fortélyait.

A frangipáni virág szintén nem ezeken a dombokon őshonos. Ebből fonják a hawaii-i virágfüzéreket is. A Krisna-völgy üvegházaiban is megtalálod.

Krisna pavilonjai szent helyek, de nem csak a hívőknek adnak lehetőséget feltöltődésre, elmélyülésre. Némelyikből a Badacsonyig is ellátni.

300 hektár, szántóföldek, erdők, gyümölcsösök, a völgy alján patak csörgedez. Nem érzed magad bezárva, miközben érzed, hogy nem egy hétköznapi helyen sétálgatsz. Kicsit meseszerű a Krisna-völgy. Olyan mese, amivel könnyű azonosulni, és nehéz kimaradni a hatása alól.

A Krisna-völgyben a gépeket is állati, vagy emberi erő hajtja. Az ökörvontatású ekék és fűkaszák között csak akkor bukkan fel egy-egy traktor, ha nagyon muszáj.

150 ember lakik a Krisna-völgyben: ők teljesen Krisnának szentelték életüket. Somogyvámoson további negyven hívő család él, a völgyben pedig nem hívők is dolgoznak.

A virágok fontos részei az áhitatnak. Virágfüzért nem csak csendes-óceáni szigeteken kaphatsz a nyakadba, hanem Somogyvámoson is.

A völgy központjában a templom áll. Ez egyben közösségi ház is. A napi első szertartás reggel fél 5-kor kezdődik.

Krisna oltárának függönye csak a szertartások idején libben fel, hogy tánccal és zenével hódoljanak neki. A kontinentális pasztellekhez szokott szemnek rikító színek örömöt, lelki gazdagságot közvetítenek.

Vegetáriánus, öko-bio-ajurvédikus ételek a templom étkezdéjében. Ha azt gondolnád, hogy ízetlen levelek, tévedsz. A csatni csíp, az édesség nagyon, de nagyon édes.

A Krisna-völgy a lemondásról, az anyagi javaktól való tartózkodásról szól. Ettől még a lelki ajándékok mellett igazi javakhoz is hozzájuthatsz a szuvenírboltban. Itt a völgyben gyártott kenőcsöktől a tanításokat tartalmazó könyvekig mindenfélét megtalálsz.

A völgy területén két évtizede csupasz szántóföldek voltak, némi erdővel. Ma változatos növényvilág borít szinte mindent. Már csak emiatt megéri eljönni ide.