A Guruljon az Élet Csopak és Füred határában, a 71-es számú főútnál, közvetlenül a Balatoni Bringakörút mellett található pihenőhely, ahol minden kapható, amire egy megfáradt utazónak szüksége lehet: a hely frissen készített ételekkel, különleges italokkal, minimál bringaszervízzel és remek balatoni kilátással van felszerelve. Mi magunk is itt ragadtunk néhány órára.

A Guruljon az élet! története tulajdonképpen már a megnyitás előtt elkezdődött, hiszen az út ezen szakaszát mindig is szívesen látogatták a megfáradt autósok és biciklisek feltöltődés céljából, tehát a hely öt szezonnal ezelőtti megnyitása mondhatni sorsszerű volt. Mi a Csopaki strand mellett bérelt biciklikkel tekertünk el idáig, úgy 15 perc alatt, ami bőségesen elég volt arra, hogy megjöjjön a kedvünk egy hangulatos pihenésre.

A placc a maga letisztult - szó szerint fapados -  egyszerűségével és Woodstockra hajazó, de mégis családias stílusával már a megérkezéskor jó hatással volt a megfáradt idegpályákra: az utazás okozta görcsök percek alatt oldódni kezdtek a titokzatosság és a Balaton-parti romantikának e különleges keveredésében, ami miatt a Guruljon az Élet! a környék egyik ikonikus pontjává nőtte ki magát.

A helyet egy pár működteti, akiknek annyira a szívükhöz nőtt a vállalkozásuk, hogy be is költöztek az itt található egykori présház épületébe, ahol a konyha is található. Innen az illatokon kívül kifejezetten biciklisek igényeire szabott, egészséges, könnyű és egyben tápláló ételek jönnek ki, illetve néha egy-egy gyümölcskoktél, fröccs, házi készítésű turmix, limonádé, vagy gyümölcslé is feltűnik.

Mi egy hideg fröccsel kezdtünk, amihez a bor a csopaki Petrányi pincészetből érkezett, majd folytattuk egy pizzával, ami szintén tükrözte a hely rusztikus hangulatát, és inkább egy kenyérlángoshoz hasonlított (ami egyáltalán nem baj, sőt). Ezt egy levendulaszörppel öblítettük le, ez a szintén legendás Tamás pincészet kézműves terméke. Az egészben a legjobb, hogy mindezt aszuper balatoni kilátás mellett élvezhettük: a kirakott napozóágyakról tökéletesen belátható Siófok és a Kerekedi-öböl. Az ételekre egy kicsit az átlagosnál többet kell várni, de csak azért, mert mindent frissen készítenek.

Pont ezek az apróságok, teszik népszerűvé a helyet: a környéken nyaralók és a helyiek is szívesen választják születésnapok, gyerekzsúrok és baráti találkozók helyszínéül, illetve a biciklisek számára is kiemelt pontja ez a Balatonnak, hiszen a frissítők mellett még minimális szakmai segítséget is igénybe vehetnek a bringa buherában. Emberi erőforrás híján sajnos komoly szervizelésre nincs lehetőség, de ha a vendégek között akad éppen egy szakember, akkor természetesen lehet segítséget kérni komolyabb problémák esetén is. Az egyetlen hátrány, hogy a hely az esti órákban kegyetlenül bezár, így a környéken máshol kell éjszakai kikapcsolódás után nézni.

A Guruljon az élet! abszolút szezonális: idén június 1-én nyitottak, és az erre járók egészen szeptember 1-ig élvezhetik a hangulatot minden nap fél 11-től este 11-ig..