„Sok esetben azonban szükséges az embernek a bor.” Ezt Szent Ágostontól kölcsönözte a Dobosi Pincészet a palackok egyik típusához tartozó címkékre. Nagy ebben az egyetértés családon belül, a boldog élethez pedig Dobosi Dániel még egyéb hozzávalókra is nyugodt szívvel esküszik. Ilyen például a természetes táplálék vagy a reggeli gyógyfüvekből készített tea. A több aranyérmes borral és több mint negyven éves múlttal rendelkező Dobosi Pincészet feje csillogó szemmel mesélt Szentantalfán nekünk például arról is, hogy a biogazdálkodásra való áttérés kellemes csalódással járt.

A Dobosi család már 1973-ban is foglalkozott bortermeléssel Szentantalfán, csak akkor még termelőszövetkezeti keretek között. A rendszerváltás számukra maszek vállalkozást hozott, kiegészülve egy lakatosüzemmel és az azóta is töretlen vállalkozói lendülettel. 2005-ben fogant meg a minőségi lépésre vonatkozó gondolat, amit aztán a magasabb kategóriájú borok elkészítéséhez szükséges szerkezeti átalakítás követett. A család életében ekkora már bőven megérett a felismerés: a több munka még több munkát szül, az eredmény viszont valódi elégedettségre adhat okot.

A bio termelésre való átállás volt a következő nagy feladat, ami igazán kellemes csalódás volt a nehézségeket tekintve. Három év alatt sikerült majdnem teljesen áttérni erre a típusú gazdálkodásra. A különböző irtószerek helyét átvette a kézi munka és egyre nyomatékosabbá vált a “megvédeni, nem utólag gyógyítani” elve.

Az alázatból, a Balaton-felvidéki adottságokból és a hosszú évek tapasztalataiból álló egyenlet idei végösszege 100.000 palack bor. A 2014-es éremeső oka pedig valószínűleg éppen az, ahogyan képesek megőrizni a különböző szőlőfajták borban érvényesülő sajátosságait. Idén a CBA borversenyen 102 borászat 631 bora közül a Bio Sauvignon Blanc, a Bio Juhfark 2013, és a Bio Kéknyelű 2013 is aranyat kaptak. Az Axiál versenyén pedig az idei Olaszrizlinget értékelték a legfényesebb éremmel. “Ahhoz, hogy az ember az ismeretlenségből kitörjön, olyan kell, hogy megjegyezzék!”- mondja Dobosi Dániel, mindegy miről van szó. "Akár borról, akár marhapörköltről."

Azon túl, hogy egy nagy hálózaton belül értékesítik a boraikat, a vevők házhoz jönnek a Pincészetbe. Dániel azt mondja, hogy a fiatalok körében nagyon népszerűek a friss, könnyű, alacsony savtartalmú borok, de sokan nem tudnak különbséget tenni bio és nem bio ízek között. Szerinte ez nem is csoda: a bio borok ízében legfeljebb annyit lehet megfigyelni, hogy egy fokkal gyümölcsösebb a többinél. Borkóstolókat, borvacsorákat is tartanak itt, azzal a nyíltan vállalt mögöttes szándékkal, hogy megmutassák, milyen az autentikus falusi vendéglátás. Hiányérzettel eddig még soha senki nem távozott a Pincészetből. Egyszer viszont már előfordult, hogy néhány kifejezetten elégedett lengyel vendég meghívta magához Dánielt egy bemutatóval egybekötött szakmai útra.

MOM parknál található biopiacon is találkozhatunk a díjnyertes borok mellett szőlő- és egyéb olajokkal, illetve gyümölcslevekkel is a Dobosi standnál. Így lesz ez még sokáig, ha a családon múlik, hiszen az öt gyermek közül ketten már letették a voksukat a Pincészet mellett.