Idén is megrendezik a Balaton első számú szörfrendezvényét, a balatonfűzfői Beach Fesztivált. A szörfös közösség által szervezett, de nem csak szuperszörfösöknek szóló 5 napos fesztivál célja, hogy minél nagyobb közönséget bevezessen a vízi sportok és persze a vízparton, pálmafák között lazulás mint életforma örömeibe. Akinek még marad ereje, a nappali sportprogramok után esténként buliban ürítheti ki a megmaradt energiacellákat koncertekkel, dj-kkel és éjszakai fürdőzéssel.

Idén nyáron rengeteg fejlesztéssel, két színpaddal, saját kempinggel, új helyszínekkel, extra dekorral és több mint 30 DJ-vel, fellépővel vár a III. Beach Fesztivál. A programot már nem is lehetett belesűríteni egy hosszú hétvégébe, így a rendezvény nulladik nappal bővült: szerdán indul a buli, és vasárnap estig tart. Esténként olyan zenekarok lépnek fel, mint a Punnany Massif, a Halott Pénz, a Wellhello, Majka & Curtis, a Hősök és a Kelemen Kabátban, míg a partihangulatért olyan külföldi és hazai DJ-k fognak felelni, mint Tujamo, Chris Lake, Thomas Newson, vagy éppen DJ Dominique.

Amitől azonban igazán egyedi ez a fesztivál, azok a nappali programok. Márton András, az egyik szervező, többszörös magyar szörfbajnok, elmondta, hogy ezek nem követelnek semmilyen különleges sportos előéletet vagy képességet, viszont biztos, hogy mindenki számára felejthetetlen élményt tartogatnak, aki még nem próbált vízen suhanni.

A 2013-ban indult rendezvény az első évben még az extrém sportágak vegyes csokrát vonultatta fel a szörftől a wakeboardon és a BMX-en át az ejtőernyős bemutatóig, ám András és társa, a szintén szörfös Tóth Csaba, már a második évben úgy döntött, hogy a szörfre hegyezik ki a fesztivált. A helyszín amúgy is adott volt, mint az ország egyetlen Surf Beache, a programkínálat pedig azóta egyre csak gazdagodik.

A fesztiválon bárki részt vehet ingyenes szörfoktatásban, és nemcsak nézheti, de indulhat is a versenyek bármelyikén: lesz Surf Grand Slam, SUP-bajnokság (stand up paddle, vagyis az a deszka, amelyen állva eveznek) és hason evezős paddle boarding verseny is. A parton pedig mindeközben kettlebell- és street workout bemutatók és közösségi edzés, hogy a szárazföldön se tunyuljon el senki.

Persze a parton napközben is lágyan szól a zene, miközben pálmafák között hűsölhetnek a szörfözésben megfáradtak, a hangulatot pedig tovább fokozza, hogy a sört és a fröccsöt igazi Volkswagen hippibuszokból adják ki. Mindehhez pedig már csak hab a tortán, hogy ez az egyetlen olyan fesztivál a Balatonon, ahol engedélyezett az éjszakai fürdőzés. És ahogy a sötétben lüktet a tested a zenére a Balaton vizében állva, tényleg úgy érzed magad, mintha valamilyen távoli szörfparadicsomban lennél egy fesztiválon.