Két nap múlva kezdődik a Balaton Sound, ahol lesz minden a keményen pattogó house-tól a ghánai tánczenén át egészen a beszívott rappelésig. Megkapargattuk a rádiós lejátszási listákat és a lejátszónkat, majd összeállítottunk egy kilenc számos listát szigorúan a kedvenc dalainkból, és elmondjuk, miért is várjuk annyira a legnyáribb fesztivált.

Pusha T – Numbers On The Boards 

Július 10, 21:00 – Jager Aréna

King Push
úgy tud rappelni, hogy minden szavának súlya van, és nem csak azért, mert valóban drogdílerként kezdte, hanem mert süt a hangjából is, hogy ha ő jön szembe, érdemes átmenni az utca túloldalára. Bár a debütalbuma közel sem akkora klasszikus, mint a Clipse-féle Hell Hath No Furry, a Numbers On The Boards simán kárpótol érte: Kanye West alapja lényegében nem több, mint egy szabálytalan kattogás és egy mormogó basszus, de mégis működik, Pusha pedig nem csinál mást, mint hozza önmagát – és kész is a tökéletes a hátborzongató(an eltalált) klasszikus. Már csak ezért az egy számért érdemes lesz végigállni a fellépést.

Hercules & Love Affair - I Try To Talk To You (Seth Troxler Remix) 

Július 12, 01:30 - B My Lake Terasz

Seth Troxler
fogta Andy Butler és John Grant önmagában is megkapó house-balladáját és egy olyan elnyújtott, ha lehet még funkosabb verziót készített belőle, amit még Frankie Knuckles is örömmel játszott volna a Paradise Garageban. Ugyan a szám egy érzékeny témát jár körbe – az énekes arról mesél, hogy milyen volt, mikor kiderült, hogy HIV-pozitív –, a detroiti DJ-producer ügyesen egyensúlyoz a melankólia és a táncparketti eufóriát a végletekig srófoló elemek között. Hasonlóan okosan felépített szettre számítunk, sok-sok hasonló tech-house újdonsággal.

RedRed – Ghetto 

Július 9, 16:00 – Jager Aréna

A RedRed a ghánai FOKN Bois egyik felének, M3nsának és az Irie Maffia harsonás-producerének, Élő Mártonnak, művésznevén ELO-nak a közös projektje. A páros egyszer már dolgozott együtt a The Fokn Dunaquest In Budapest című EP-n, az új projekt apropóját pedig az adta, hogy a rapper Budapestre költözött. Zeneileg az új számok is az EP által kijelölt afro-techno-dancehall-hiphop-cumbia-house vonalon mozognak és azonnal automatikusra állítják a lábpumpát. Leírva ugyan kicsit furcsának hathat, de pár perc után – főként egy fesztiválon – nem eredményez mást, csak önfeledt táncot.

George Fitzgerald – I Can Tell (By The Way You Move) 

Július 10, 00:00 – B My Lake Terasz

Bár George Fitzgerald inkább a lassabb, érzelmes-pánerotikus house terén alkotott eddig maradandót, az első Double Six kiadványa rögtön egy akkora klubhimnusz volt, amekkoráról Tensnake vagy Jon Hopkins csak álmodhat. Keményen lüktető lábdobok, egy eltalált Fuzzy Logik-hangminta, egy igazi közönséghergelő kiállás, pulzáló szintetizátorok – mind az eredeti, mind pedig annak a Paul Woolford-féle újragondolása alkalmas arra, hogy a hajnali órákban „na még egyszer, utoljára”-felkiáltással visszacsábítson minket a tánctérre.

Rae Sremmurd – No Type 

Július 12, 17:30 – Jager Aréna

„A SremmLife sokkal inkább egy életstílus, mint album” - írta a Pitchfork kritikusa Slim Jimmy és Swae Lee duójának idei debütalbumáról és kár lenne tagadni, hogy igaza van. A két huszonéves suhanc komoly megfejtések helyett leginkább olyan dolgokról rappel, hogy ők csak be szeretnének tépni, ki akarják üríteni az ATM-et, vagy épp driftelnének a hegyekben. Ami megkülönbözteti őket a sok ezer, hasonló mondanivalójú YouTube-huszártól, az egyrészt a produkcióból áradó felszabadultság és az erőlködés teljes hiánya, másrészt a producerzseni Mike WiLL Made-It alapjai. Az idei Balaton Sound egyik legaktuálisabb fellépője!

Joey Badass - Christ Conscious 

Július 9, 21:00 – Jager Aréna

Jön Joey Badass is,
akiről sokat elmond, hogy szereti Joey Bada$$-nek írni a nevét. Ő jelenleg a keleti parti hip-hop színtér egyik legfontosabb előadója, aki még mindig nincs húsz, de már olyanokhoz hasonlítják, mint a Nas, Jay-Z vagy épp Notorious B.I.G. A Progressive Era kötelékébe tartozó rapper úgy nyúl vissza a kilencvenes évek jellegzetes boom-bap hangzásához, hogy közben modernizálja is azt, a végeredmény így szerencsére túlmutat a puszta nosztalgián. Nem csoda, hogy olyanokkal dolgozott már együtt, mint Kendrick Lamar, Danny Brown, A$AP Rocky vagy épp Action Bronson.

A-Trak – Ray-Ban Vision (feat. Cyhi Da Prynce) 

Július 12, 00:45 – Jager Aréna

Alain Macklovitch
volt az első ember, aki megnyerte a három legfontosabb DJ-bajnokságot (Vestax, ITF és DMC – utóbbit ráadásul tizenöt évesen), húszévesen pedig már Kanye Westtel turnézott. Utána megalapította a Fool's Gold kiadót, ami a party-kombatibilis, tánczenét és hip-hopot vegyítő számok és előadók máig legjobb lelőhelye. Emellett pedig ő az egyik fele annak a Duck Saucenak, amelynek elég volt egy Boney M-hangminta, hogy megcsinálják az elkövetkezendő nyarak egyik elmaradhatatlan számát.

Brains – Superheroes