Hétvégére már visszatér a 30 fok körüli meleg, bár verőfényes napsütéssel csak szombaton számolhatuk. Szerencsére a Balaton nem zavartatja magát, továbbra is pörögnek az események; szülinapozik a Kultkikötő, a Művészetek Völgye hajrázik egyet az utolsó pár napban, miközben (továbbra is) egymást érik a koncertek, bor- és gasztrofesztiválok az északi és a déli parton is.

CSÜTÖRTÖK (07.30.)

Street Food és Gourmet Fesztivál - Balatonfüred (07.30 - 08.02.)

Zajlik a beach food forradalom, nőnek ki a földből a jobbnál jobb újhullámos éttermek, sőt, már az egészséges-bio-vegán vonal is fejlődik, a pörkölt - lángos vonalat mégis elég nehéz letaszítani a trónról. Csütörtökön erre tesz kísérletet Füred, ahol négy napra a street food veszi át az irányítást. A burgert a Malackrumpli, az olasz vonalat a Gnocchi Furgon, a könnyűt a Yoghurt utca, az édességet a Praliné Éden képviseli, a limonádékról pedig a Lemon Bar gondoskodik. Összesen 21 kiállítót kóstolhattok végig, este koncertek lesznek, a vasárnapot pedig családi napnak kiáltották ki a szervezők.

Hungarikum és Pálinka Fesztivál - Balatonalmádi (07.24 - 08.04.)

12 napon keresztül vonul fel a Wesselényi strand előtti rendezvénytéren nagyszüleink minden kincse: kisüsti pálinka, házi rétes, széles borkínálat, népművészeti és kézműves vásár és bemutatók, magyar filmek, népmesék, előadások és koncertekSzintén Balatonalmádiban rendezik a 20. Pannónia-Nitrokémia Kupa nemzetközi sakkversenyt (07.29 - 08.02), amire 150 résztvevőt várnak szerte Európából. A rendezvényen nem csak amatőrök, de (nemzetközi) nagymesterek is részt vesznek.

Szigligeti Nyári Napok - Szigliget (07.28 - 08.04.)

A három helyszínen, egy héten át tartó rendezvény Szigliget legrégebbi programsorozata. A településre jellemző műsorok között lesz fotókiállítás, könnyű és komolyzenei koncertek, előadások, a gyerekeket pedig játszóház, kézműves foglalkozás és sportversenyek kötik le.

Zalai Borcégér - Keszthely (07.29 - 08.02.)

A borokra Keszthely is ráfeküdt, annyira, hogy borutcává változtatja a Balaton partot öt napra. A területen 13 pincészet faháza kap helyet. A zömében helyi, Zala megyei borászatokat népszerűsítő rendezvény kirakodóvásárral, előadásokkal, koncertekkel és gyerekprogramokkal várja az érdeklődőket.

Michael Frayn: Függöny fel! - Keszthely (07.30 - 08.01.)

Ha már úgyis itt vagyunk, maradjuk estére is Keszthelyen. Ki ne lenne kíváncsi rá, hogy mi zajlik egy előadás alatt a színfalak mögött? A XVI. Keszthelyi Nyári Játékok keretében három egymást követő napon játszák az előbbi helyzetből kiinduló 1982-es angol vígjátékot. A darab alapjául szolgáló művet több színház vitte színpadra, futott már Még egyszer hátulról és Veszett fejsze címen is. A Centrál Színház vendégjátéka könnyed esti kikapcsolódást ígér, de nagy világmegfejtést ne várjatok tőle.

PÉNTEK (07.31.)

XXIII. Balatonlelleli Borhét - Balatonlelle (07.31 - 08.09.)

Az évtizedes hagyományra visszatekintő rendezvény a jól ismert sémával operál: bemutatja, népszerűsíti és kóstoltatja a régió, vagyis Dél-balatoni Borvidék borait, hozzácsap egy kis gasztronómiát a kihagyhatatlan gulyás - grill párosítással, és természetesen kirakodóvásárt is tart. A színpadon az elmaradhatatlan koncertek (főleg jazz és rock műfajokban), valamint különböző előadások lesznek, sőt az országos borász konferenciát is tartanak augusztus 5-én. A 10 napos fesztivál csúcspontja a borhét borának, illetve a borkirálynőnek a megválasztása az utolsó napokon. Félreértés ne essék, nem csak a szépség a fontos ebben az esetben, hanem játékos vetélkedő keretében a borászatban és gasztronómiában való jártasságot is bizonyítani kell.

Hiperkarma koncert - Kapolcs (07.31.)

A vasárnapig tartó Művészetek Völgye tálcán kínálja a jobbnál jobb, színesebb, változatosabb koncerteket, eheti ajánlónkba mindezek zászlóshajójaként a Hiperkarma pénteki fellépése került be. A kétezres évek elejéig nyúlik vissza az alternatív rockot játszó zenekar története, legújabb lemezük tavaly jelent meg Konyharegény címmel. A comeback-sztori közepén tartó frontember, Bérczesi Róbert mellett Frenk, Laca, FX, Stevenson és Zaják Péter áll a színpadra Kapolcson, a Blue sPot Majorban.

Strandok éjszakája - Balatonnál több helyen (07.31.)

Aminek nincs "éjszakája" az már szinte nem is létezik. A fürdők és strandok is beálltak a sorba, így idén már hatodik alkalommal invitálnak mindenkit az estébe nyúló pancsolásra. A rendezvénynek nincs hivatalos programja, minden helyszín egyedi műsorral és lehetőségekkel szolgál, így Gyenesdiáson például vízi aerobic és koncertek lesznek. A kezdeményezésben fürdők is részt vehetnek, a régióban hosszabb nyitvatartása lehet számítani az Igali Gyógyfürdőben, a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőben, a Kanizsa Uszodában, az AquaCity Vízicsúszda és Élményparkban és a Zalakarosi Fürdőben.

SZOMBAT (08.01.)

Balaton Bike Fest - Balatonfüred (08.01 - 08.02.)

A Balaton legnagyobb bringás rendezvényének a célja az egészségmegőrzés, sport, szórakozás hármasának népszerűsítése. Az egyik helyszín a füredi Bikepark, hazánk első bringaparkja. Itt különleges és extrém versenyek/bemutatók lesznek, ezen kívül viszont két családi túrát és két versenyt is ajánlanak a szervezők. A gyerekversenyt a Tagore sétány egy 300 méteres szakaszán tartják, ahol nemek és korcsoportok alapján lehet majd nevezni.

A felnőtt országúti kerékpár verseny 105 kilométerét a csodás panoráma hazájába, Balaton-felvidék dombjaira viszik, a családi túrákat pedig két különböző távon (20 és 40 km) hirdették meg. Így aki kisgyerekekkel pattanna a nyeregbe, annak sem lesz teljesíthetetlen a táv.

10 éves a Kultkikötő! - Születésnapi gálaest a Budapest Bárral - Balatonföldvár (08.01.)

A sok szabadtéri színpad programja közül a MOL Nagyon Balaton programsorozat egyik szereplőjének 10. születésnapja kiemelkedik. A Kultkikötő szülinapi buliján a Budapest Bár lép fel, akik két ugyanolyan felállásban szinte sosem koncerteznek a rengeteg vendégművész miatt. Most például őket hozzák sztárvendégnek: Behumi Dóri, Németh Juci, Keleti András, Frenk, Rutkai Bori, Tania Saedi.

Az ünnepi hétvégén Bogláron Bányavakság előadás és Gerendás Péter koncert lesz, a földvári felvezetés pedig a csütörtöki Bankhitellel indul, majd pénteken a Nyolc nővel folytatódik, a Fény - Tér - Kép című fotókiállításról nem is beszélve!

Csopakabana - Csopak (08.01 - 08.02.)

Már hedetszerre lepi el a latin ritmus és dallam a csopaki strandot egy egész hétvégére. Lesznek témába vágó koncertek, performanszok, dobshow, de vízi aerobic és zumba is. A pálmát a salsa viszi, amit a kubai és brazil táncosok nem csak előadnak, de tanítanak is szombaton illetve vasárnap. A rendezvényt pedig össznépi party és tánc zárja a homokban.

Nyereményjáték

A számos eddig lezajlott fesztiválképből inspirációt merítve eheti nyereményjátékunkban arra vagyunk kíváncsiak, milyen a bohém a Balaton? Mutasd meg nekünk mennyire vagy laza, hedonista vagy szétszórt! Természetesen most is a kreativitás viszi a prímet, a legegyedibb kép/videó készítőjét díjazzuk. A díj ezúttal egy páros Paloznaki Jazz Piknik bérlet, 6 palack Homola bor és egy STÉG Skateboarding póló. A menetrend a szokásos: vasárnap éjfélig tölts fel a legbohémabb énedről képet vagy videót nyilvános Instagram vagy Twitter oldaladra és használd a #nagyonbalaton és a#bohembalaton hashtageket!