Az előre tervezetthez képest egy hónapot csúszott a Balaton Felvidék Neked magazin megjelenése, de megérte rá várni: a 314 oldalas kiadványban Sármelléktől Papkesziig megtaláljuk az összes szolgáltatót, akikre nyaralásunk során szükségünk lehet. Plusz érdekes cikkeket és 51 település programjait is sikerült összegyűjtenie benne Fehér Csillának, aki most már másban is gondolkozik: egész Balaton-felvidék napot hozna Mindszentkállára.

Ki kell ábrándítanunk, aki nádasból előugró vámpírokat várt a címtől, mert igazából semmi rossz sem történik, ha az ember egyedül járja a Balatont. Éppen ellenkezőleg: rengeteg új embert ismer meg, vagy éppen összeköt egymással két szomszédos településen egy borászt és a boros üvegek aljából gyertyatartókat készítő kisiparost.

Csak mindez idő, és tudjuk, hogy az a Balatonon amúgy is máshogy folyik: a vendéget a helyiek szeretik marasztalni és a beszélgetésekre tényleg érdemes egy-két órát rászánni. Ezt Fehér Csilla, a Balaton Felvidék Neked kiadvány ötletgazdája és megvalósítója is tanúsíthatja, továbbá azt is, hogy a rászánt idővel arányosan (tíz hónapot járta egymaga a Balaton-felvidéket) a vidék összes zegét-zugát, éttermét, szállását, borászatát, ismert és kevésbé ismert romját vagy természeti kincsét felfedezte.

„Azelőtt soha nem készítettem ilyen jellegű magazint és programnaptárt egyben, így nekem ez volt a tanulópénz”- indokolja Csilla, hogy miért csúszott a tervezethez képest egy hónapot a kiadvány megjelenése.

Mostanra viszont ott van a Balaton-felvidék falvainak összes Tourinform irodájában, önkormányzatán és rengeteg étteremben, illetve környékbeli borászatban is meg fogjuk találni. Csilla az elmúlt öt héten maga szállította ki közel ötszáz helyre. És számos pesti étteremben is belefuthatunk a Balaton Felvidék Nekedbe, azokon a helyeken, ahol Balaton-felvidéki alapanyagokból (is) készülnek az ételek. sőt még külföldre is eljuttatott jó pár példányt Csilla, például berlini helyeken is belefuthatunk a kiadványba.

„A visszajelzések nagyon jók, és képzeld még én is használtam például a múltkor, amikor Füreden kerestem postát, mert hogy ez is benne van”- meséli Csilla.

A kiadványt lapozgatva valóban nehéz elképzelni, hogy  Sármelléktől Papkesziig akadna olyan hely, ami valahogy elkerülte volna Csilla figyelmét. Egy alapvetően turista fókuszú kiadványt készített amiben 51 Balaton-felvidéki település rövid bemutatása mellett a környék izgalmas helyeiről és arcairól hosszabban is írnak a felkért szerzők. Minden program, cikk, információ a szolgáltatókról három nyelven olvasható: magyarul, angolul és németül.

A turisták számára valószínűleg a leghasznosabb rész a boltok, gyógyszertárak, posták, éttermek és borászatok településekre lebontott listái. A női olvasók pedig azt fogják értékelni, hogy a szolgáltatók listájába fodrászok és kozmetikusok is bekerültek. És a háromszáz oldalba még a települések programkínálata is belefért. Nem csak nyárig, hanem egészen decemberig, így  lehet már tervezgetni az őszi hétvégéket a Balaton-felvidékre.

És hogy miért papírformátum, és miért nem csinált inkább egy weblapot (hamarosan lesz az is: Csilla oda tölti fel azt is, pontosan hol lehet kapni a kiadványt)?  Azért, mert Csilla hisz abban, hogy a Balatonra alapvetően kikapcsolódni jönnek az emberek és szeretik a nyaralóban hagyni az okos telefont, ha kirándulni indulnak. A Balaton Felvidék Neked viszont kicsi, befér egy kis táskába és máris ott az összes információ velünk, ha nyakunkba akarjuk venni a környéket. Az ötvenen túli, okos telefont nem feltétlenül használó magyar és külföldi turistáknak pedig különösen kapóra jöhet a kiadvány Csilla szerint.

Egyébként Csilla a kiadvány készítésének igazi pozitívumának élte meg, hogy összekovácsolta a benne szereplő helyi szolgáltatókat. Csilla meglátása szerint a vidéknek van egy olyan különleges pozitív kisugárzása,  hogy még dolgozni is sokkal jobb a környéken, mint az ország más részein. Egyetlen harcostársa akadt Csillának, Hidegföldi Gergő grafikus személyében, aki "az utolsó hónapban kő keményen vitte a vállán az egész kiadványt, szinte ő hajtott engem"- meséli Csilla

Az idei nyár tapasztalatai alapján jövő év áprilisára tervezi a következő évi kiadvány megjelenését.  Ehhez már szeptembertől elkezdi járni a helyeket és begyűjteni a jövő évre vonatkozó információkat. A környékbeli szolgáltatókat a következő kiadványban még jobban fel szeretné térképezni a turisták számára hasznos, praktikus információk tekintetében: melyik hely kutyabarát, hol van wifi, hol lehet kártyával fizetni.

És tervez még egy Balaton-felvidék napot jövő évi nyárindítónak, amit egy mini Művészetek Völgyeként, Mindszentkállán szeretne megvalósítani. Számít a helyiek nyitottságára és összefogására, hogy néhány ház udvarában jógaórák vagy gyerekfoglalkozások, máshol koncertek lehessenek majd. De ez már a jövő nyár zenéje.