Fonyód legendás szállodáján, a Sirály Hotelen már a vasbetonon és a növényzeten kívül senki sem veszekszik.

A fonyódi Sirály Szállodát 1905-ben építtette gróf Zichy Béla azért, hogy a felső középosztály báljainak legyen megfelelő helyszíne a környéken. Éppen ezért a fonyódi Anna-bálokat minden évben itt tartották. Az épület (romjai) ma is könnyen megtalálható Fonyód-Bélatelepen. Zichy grófnak fontos szerepe volt a bélatelepi rész életében - annyira, hogy a keresztnevét is itthagyta maga után. Zichy például 250 ezer forinttal támogatta a Fonyód-Kaposvár vasútvonal megépülését.

A két világháború között már új emberek vezetésével folytatódott Fonyód fejlesztése, ekkor több közjogi méltóság is megfordult Bélatelepen: Bethlen István miniszterelnök, vagy Rakovszky Iván belügyminiszter. Egyszer az is megtörtént, hogy Vass József, a Bethlen-kormány munkaügyi minisztere autóval elakadt Balatonboglár és Fonyód között, majd bivalyokkal vontatták Fonyódra.

A Sirályhoz a második világháború után sokáig nem nyúltak. 1963-ban lényegesen átépítették, de a szerkezetet megtartották: a bálteremből például diszkó lett. A 90-es évek közepéig nappal étterem volt, este pedig szórakozóhely.

Egy 2006-os fejlesztési programban még a szálloda helyreállítása célként szerepelt azzal együtt, hogy befektetésre várnak és a konkrét projekt ötlet kidolgozásra vár. Ezután az Indexnek 2012-ben az önkormányzatnál azt mondták, hogy az épület magántulajdonban van.

Sebestyén Blanka, a We Love Balaton fotósa megnézte, milyen állapotban van most az épület:

Címkék