Bazaltsóval fűszerezett balatoni street food, balatoni borok és balatoni sütik fémjelzik a múlt héten nyitott KisHableány teraszt. Badacsony rezgései a balatoni gasztroéterben eddig leginkább a borokra korlátozódtak, most viszont egyből kettőt léptek előre: modern bisztró konyhát nyitottak, és megalkották a balatoni beach food fogalmát is. Ez pedig, reméljük, úgy fog megszilárdulni a tó körüli vendéglátóhelyeken, mint az a vulkanikus eredetű bazaltkő, amit még a helyi ételekből sem tudnak kihagyni.

A badacsonyi KisHableány az egyszerűen igényes vonalat szeretné vinni. A dizájn minimalista, persze ez is balatoni módra: nyersfa anyagok türkizzel és fehérrel kombinálva, fűszernövénykert és infografikák mind adnak egy jó alaphangulatot, a terasz végében pihenő vízibicikli miatt pedig végképp le sem tagadhatnánk, hogy éppen a Balaton partján vagyunk. A hatvanas évek közepére elkészült épület retró hangulatát a felújítással együtt is megőrizték, de csak annyira, amennyire ez a mai trendekbe is belefér. Nagyjából egy hónappal ezelőtt még bőven az építkezésnél tartottak, ehhez képest az épület teraszának mostani állapota ég és föld:

Apropó, épület. A Badacsony központjában, a vasútállomás melletti rizling sortól időben csak pár percre, a park másik oldalán húzódik a KisHableány, de amint megérkezünk, mégis egy egészen más, a Balatonról sokak által hiányolt dimenzióba csöppenünk.

Az egykor étteremként és csemegeboltként működő épület jelenlegi tulajdonosai, Laposa Zsófia és Laposa Bence (Laposa Birtok) az idei szezonra egyelőre csak a teraszt nyitják meg. Ettől függetlenül már most erős gasztrovonalat hoznak a keszthelyi Télikertből és a boglári Palettából ismert Bezerics Dani segítségével, de a Laposa testvérpár egy borászati látogatóközpont megnyitását is tervezi később az épületben.

A Bezerics- és Laposa-kapcsolat a kínálaton is bőven meglátszik, a Paletta és a TéliKert kínálatához nagyon hasonló sort találunk az étel- és itallapon. Az alapanyagok szinte kivétel nélkül környékbeliek, ugyanígy a borok is.

A már jól bevált, most stílszerűen kövön sütött és a legújabb Bezerics-találmánnyal, a bazaltsóval ízesített burger (1350–2000 Ft) mellett a nagy kedvencünk a balatoni beach food egyik új alapköve, a BalcsiBagel (850 Ft) volt. A mákkal megszórt körkiflibe pakolt, krémes állagú kecskekörözöttre mangalicastifoldert és prágai sonkát halmoztak, így egy laktató, de mégis könnyű és friss szendvicset kaptunk.

És ha már Balcsi beach food, akkor a megnyitón még nem rendelhető Vízikutyát (950 Ft) is meg kell említenünk. Ez a hot-dog balcsis változata, füstölt halkolbásszal, vajas kiflivel, nagykanizsai magos mustárral, savanyú uborkával és hagymaropogóssal. A Palettához és a TéliKerthez hasonlóan a KisHableányban is lesz reggeli, vegáknak és húsfanatikusoknak is több mint kielégítő ÉhségTapasz-választék, pizzák (1400–2000 Ft) és az olyan híres, Móni-féle sütik, mint a lenti képen látható mille-feuille.

A borok között nem meglepő módon a Laposa- és Bezerics-borok élvezik az elsőbbséget, mindegyikből vásárolható pohárba töltött (300–1200 Ft) és palackos verzió (3000–6000 Ft) is, utóbbiból pedig elvitelre (1600–5000 Ft) is pakolhatunk a strandtáskába, a helyben fogyasztott árnál jóval kedvezőbben. A minőségi borból készült hosszúlépés csak 400 forint, azok pedig, akik még Badacsonyban is a jéghideg sör mellett teszik le a voksukat, a különféle csapolt és palackozott sörök mellett (400–750 Ft) a kézműves tapolcai Stari sörök (750 Ft) közül is tudnak válogatni.

A KisHableány nem csak Badacsonyban lehet hiánypótló egység: a Balatonfüred és Keszthely közötti partszakaszon az új hullámos gasztróra nyitott közönség eddig csak a felsőbb kategóriás éttermekben lakhatott jól, de most már két vízibiciklizés között is lehet pótolni a kalóriákat. A KisHableány teraszára május végéig csak hétvégén ülhetünk ki, nyáron viszont minden nap nyitva lesz.