Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

Amikor még füstölt a Balaton - a négy legrégebbi gőzhajó

Szerzők

  • Szandtner Veronika

2015. 05. 13. 2:00

A Balatoni Csavargőzös már nem mozdul a boglári kikötőből, a Kisfaludy gőzössel viszont még lehet hajókázni Füreden, igaz, már csak nyomokban tartalmazza az 1840-es években épült eredeti hajó egyes részeit. A Helkát és a Kelént sem gőz, hanem motor hajtja, de azért a nosztalgiára címkézett hajókon is belekóstolhatunk, milyen lehetett a reformkorban szelni a hullámokat.

A Kisfaludy gőzös vízre tételét évekig tartó „bezzeg külföldön' típusú érvelések, Genfi-tóval és Adriával való példálózgatás előzte meg az 1840-es évek elején. Ezek jobbára írásban folytak a Pesti Hírlap és az Életképek lapjain. Kossuth Lajos például egyik fürdőlevelében bosszankodott azon, hogy ha kicsit nyugatabbra lenne a Balaton, már nem csak fecskék röpködnének fölötte, hanem hajók tucatjai szelnék át. „Mi isten átka van-e nemzeten?" - kérdi Kossuth a levélben.

A Balatonon ekkoriban még valóban csak néhány halászcsónak himbálódzott, noha a technikai feltételek már adva lettek volna a hajós utasszállításhoz.

Kisfaludy gőzös 

Az első hajó ügyét végül Széchenyi István karolta fel. Megalapították a Balatoni Társaságot, ami részvényeket bocsátott ki a gőzös építésének finanszírozásához. Az első ülésüket 1845 decemberében tartották, 1846 áprilisára pedig már egyben volt a pénz a Kisfaludy gőzös építéséhez, amihez a motor Londonból érkezett, a fából épült hajó alkatrészeit pedig Füreden szerelték össze.

Fotó: Balatoninapok.hu

Ezzel párhuzamosan elkezdték építeni az első balatoni kikötőket is. Végül 1846. október 18-án ágyúdörgések közepette futott be a hajó első próbaútján Kenesére. A 300 férőhelyes, lapátkerekes Kisfaludy gőzös kezdetben Keszthelyről, Keneséről és Alsóörsről szállította a vendégeket Füredre.  1869-ben vastestet kapott, de így is csak 1887-ig bírta a szolgálatot. Tavaly viszont feltámadt hamvaiból, illetve igazából egyes megmaradt részeit felhasználva építették újjá, jelenleg Füreden üzemel sétahajóként.

Balaton Csavargőzös

A Balatonboglár kikötőjében horgonyozó Balaton Csavargőzös már nem üzemel, viszont belső terében egy izgalmas interaktív kiállításon szedték össze a balatoni hajózás történetét, ami áprilistól szeptemberig látogatható.

Fotó: Csongor Kiripolszky - We Love Balaton

A Kisfaludyval ellentétben őt már nem lapátkerék, hanem a hajó közepén elhelyezett nagy csavarral mozgatták, innen a neve.  1873 márciusától közlekedett Boglár és Révfülöp között. Az utasokon kívül a Balaton csavargőzös már árut és leveleket is szállított a két település között. Utóbbiak bérmentesítéséhez 1875-ben saját bélyeget is nyomtatott a csavargőzöst üzemeltető Zala-Somogyi Gőzhajózási Társulat.

Fotó: Csongor Kiripolszky - We Love Balaton

Fotó: Csongor Kiripolszky - We Love Balaton

Nem sokkal ezután csődbe ment a társaság és innentől mostohára fordult a Balaton csavargőzös sorsa. Elárverezték, majd 1879 szeptemberében a Dunára vitték vontatóhajónak. Egy dunai hajót mégsem hívhattak Balatonnak, így a sokkal póriasabb IRMA névre keresztelték. Sok plasztikázás, átalakítás után végül 1981-ben került vissza a Balatonra, ekkor nem saját erejéből, hanem  vontatták.  2012-től Műemlék Hajó, a fedélzetén  egy izgalmas minikiállítással.

Helka és Kelén, az ikergőzösök

Fotó: Bezzeganya.reblog.hu

Fáy András Sió című regéjét teljesen kiaknázták a balatoni hajók névadásánál. 1891-ben a Balatontavi Gőzhajózási Rt . az újpesti hajógyárban két egyforma csavarhajtású személyszállító gőzhajót is építtetett, amelyek a Helka és Kelén nevet kapták, a rege szerelmespárja után.

Fotó: Network.hu

Helka és Kelén két rendkívül kecses, fekete színű, jachtorrú gőzhajók lettek, felső sétafedélzettel és két-két árboccal. 1927-ben mindkettejüket feketére festették. A második világháború aztán a hajópárt sem kímélte: 1945-ben a Helka fenéklemezét Balatonfüred előtt berobbantották, a Kelént pedig csak úgy tudták megmenteni a hajósok a robbanástól, hogy Révfülöp előtt elsüllyesztették. 1946-ban mindkét hajót kiemelték és helyreállították. A következő évtizedekben kívül-belül átalakították őket, például mindketten motort és kormányosfülkét kaptak. Majd egy abszurd ötlettől vezérelve a kommunizmusban másfél évtizedig a füredi országút egyik kanyarulatában állt szegény, majd a 80-as években presszóként üzemelt. Itt forgatták a Pogány Madonna egyik nagy verekedős jelenetét is.  Végül 1996-ban került újra vissza a vízre. Jelenleg a Helka és a Kelén is Balatoni Hajózási Zrt tulajdona, bérelhető nosztalgiahajókként üzemelnek.

Hasonló tartalmak

Admin mode