A lányok még kicsit kényeskednek, de a fiúk már gondolkodás nélkül berohannak a 18 fokos Balatonba, és az esti hőmérséklet is bőven elég ahhoz, hogy éjjel a parton borozzunk. Lehet pókhálózni a nyaralókat, nemsokára főzik a kukoricát, a méhek a vattacukros standoknál gyülekeznek, a Mauróban pedig hangolnak az olaszul kiabáló tenorpincérek. Lassan indul a szezon.

Nyitott Balaton (május 1-11.)

A közeledő nyarat semmi sem jelzi jobban, mint a Nyitott Balaton programsorozata kerékpártúrákkalBalatonfüredi Művészeti Fesztivállal, balatoni lézer show-val. És most hétvégén az is kiderül, hogy melyik fagyizó készíti el az idei Balaton fagyiját. Addig is szavazzatok a ti kedvencetekre!

Futás, túra, kerékpár - minden, ami sport

Káli futás (május 16.) - Kővágóörs

Kővágóörsről rajtol a 7. Káli futás, ahol három távon mérkőzhetnek meg a kitartó futók. Aki bírja szusszal és képes teljesíteni a félmaratont, az jutalmul Kővágóörstől Szentbékálláig a Káli-medence összes kis falujában gyönyörködhet.

Családi kerékpározás a rómaiak nyomában (május 23.) - Hévíz

Korábban mi is írtunk már róla, hogy mit adtak nekünk a rómaiak a Balatonnál, de most egy közös bicajozás keretében sok Római kori emléket is megmutatnak a szervezők a Hévízről induló, Keszthelyt és Fenékpusztát is érintő biciklis túrán.

Ultrabalaton (május 29-31)- Balatonaliga

Akinek nem lenne elég a Keszthelyről induló félmaraton, most még nevezhet  az igazán hardcore balatoni futóversenyre, az Ultrabalatonra. De vigyázat, a Balatonaligáról startoló versenyre nevezők nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy körbefutják vagy körbe biciklizik a Balatont, ami 212 kemény kilométert jelent.

Borvacsorák, boros túrák

Válibor borvacsora (május 9.)- Badacsonyörs

A Borbarangolás Badacsonyban sorozat részeként Badacsony és környéke minden hétre tartogat egy-egy borvacsorát. Május 9-én például a Válibor családi borműhelye várja a vendégeket . A VáliBorok mellé helyi őstermelők alapanyagaiból készített kemencés finomságokat ígérnek a borvacsora szervezői erre az estére.

Borvacsora a Szegedy Róza Házban (május 16.) – Badacsony

Építészet, irodalom és borkultúra együtt élvezhető ezen az estén a badacsonyi Szegedy Róza Házban. A magyaros borvacsorához a Borbély Családi Pincészet, az Istvándy Pincészet, a Málik Pince és a Fata Pince borai közül lehet válogatni.

Szürkebarát-túra (május 9-10.)- Badacsonytomaj

Nincs mese, aki boros programot tervez a Balaton körül május második hétvégéjére, úgy látszik Badacsonyba kell mennie. Ezen a bortriatlonon a badacsonytomaji pincék szürkebarátait lehet majd végigkóstolni.

Nézni-látnivalók

Concours d’Elegance (május 16-17.) – Balatonfüred, Vitorlás tér

Zoób Kati fővédnökségével, a füredi Vitorlabontó Ünnepséggel összekötve rendezik meg a klasszikus autókat bemutató Concours d’Elegance versenyt. Harminc eredeti vagy restaurált kocsi fog parádézni a Vitorlás téren, lehet majd szelfizni a Jaguárokkal, Rolls-Royce-okkal és Aston Martinokkal.

Fesztiválok

Gizella Napok (május 5-10.) – Veszprém

Már javában tartanak a veszprémi Gizella Napok. A néhai magyar királyné névnapjának tiszteletére szervezett ötnapos összművészeti fesztivál fináléja szombaton egy nagy Hősök-koncert lesz.

V. Tihanyi Pünkösdi Pálinkafesztivál (május 23-23.) – Tihany

Kézműves vásár, kulturális programok és persze a fesztivál nevéhez hűen sokféle pálinka fordul elő a tihanyi Visszhang-dombon, a pünkösdi hétvégén.

Szigligeti Várfesztivál (május 23-25.) – Szigliget

Solymászati és harcászati bemutatókkal és zenés-táncos programokkal elevenedik meg a pünkösdi hosszú hétvégén Szigliget vára, a helyiek által csak kedvenc éves programjuknak titulált Szigligeti Várfesztiválon.

Koncertek

Amorf Ördögök (május 8.) – Veszprém, Expresszó Klub

Nyolc év után néhány koncert erejéig feltámad a 2007-ben feloszlott Amorf Ördögök zenekar. Újra együtt áll a színpadra Tariska Szabolcs, Tövisházi Ambrus és Péterfy Bori. A már telt házas A38-as fellépésük előtt egy héttel a veszprémi Expresszó Klubban melegítenek a három estés budapesti koncertsorozatukra.

Balatonfüredi Komolyzenei Esték (május 10-28.) – Balatonfüred

Balatonfüred új komolyzenei sorozatára Kossuth-díjas művészeket hívtak meg a szervezők. Vásáry Tamás, Hegedűs Endre ,Tokody Ilona és a veszprémi Mendelssohn kamarazenekar mellett Figula János is szerepel.

Brains-koncert (május 15.) – Veszprém, Expresszó Klub

Elég ütős májusi koncertekkel készíti elő a nyári tomboló időszakot a veszprémi Expresszó Klub. Május közepére a magyar elektronikus zene meghatározó zenekarát, a Brainst hívták koncertezni, következő este a Wellhello lép fel, egy héttel később, május 22-én pedig az Irie Maffia, DJ Elf landol az Expresszóban, másnap a Mary Popkids hangolja a közönséget.

És a bónusz: ha elég meleg a víz, Balaton Napot tarthatunk