Reformkori kiállítást hoznak Balatonfüred reformkori városközpontjába.

Új kiállítások nyílnak a balatonfüredi Vaszary Galériában június 13-án, szombaton. A Szépművészeti Múzeum Cilinder és Lokni oszták biedermeier képváltogatása két és fél évig vendégeskedik az északi parti városban. Ezt kíséri Fővárosi Képtár Gyűjtemény A biedermeier Magyarországon című összeállítása.

A 19. század első felében teret nyerő művészeti stílus a megerősödő városi polgárság kifejezőeszközévé vált. Hatással volt nem csak a lakáskultúrára, de az irodalomra és a festészetre is. Utóbbi jellemző műfajai a portré az életkép és a csendélet voltak. Elterjedtek a családi arcképek, békés jelenetek által díszített otthonok. A térség politikai, kulturális és művészeti központja Bécs volt, ahol számos kiemelkedő festőművész elégítette ki polgárok igényeit, többek között Friedrich von Amerling, Johann Nepomuk Ender, Franz Eybl, Friedrich Gauermann, August von Pettenkofen, Johann Baptist Reiter és Ferdinand Georg Waldmüller, akiknek festményeire ez a kiállítás is épül.

Az osztrák biedermeier képek közül válogató tárlat már a Szépművészeti Múzeum 1906-os nyitásakor is jelentős volt, azonban az elmúlt száz év alatt tovább bővült. Mára a múzeum hangsúlyos és nemzetközileg is jelentős gyűjteményévé vált.