Kiderült, hogy a déli parton van egy farm tele kifejezetten békés Angus marhákkal. Annyira, hogy a fotósunk közvetlen közel mehetett hozzájuk, miközben megtudtuk: egy ilyen farmon nőuralom van, a magyar szürkemarha hozzájuk képest egy dühöngő Hulk, és egy sor balatoni étteremben kaphatjuk az innen Angus steaket. Vegetáriánusoknak a belépés nem ajánlott.

Mész az autópályán, és eszedbe sem jutna, hogy egy parlagon álló déli parti legelőn olyan marhacsordával találkozol, melyet mintha egy bizonyos texasi Ewing család hagyott volna itt. A balatonfenyvesi Hubertus Hof tulajdonosai sok évvel ezelőtt létrehozták a Terra Pannonia márkanevet, és az egész csorda hozzájuk tartozik. Van egy legelőjük Balatonfenyvestől nem messze, Kéthely mellett pedig karámokban is nevelkedik néhány szép példány. Egyrészt azért kezdtek el marhákkal foglalkozni, mert a Balaton környékén disznókat és szárnyasokat nem lehet tartani, másrészt a környékről nem tudtak jó minőségű marhahúst beszerezni.

1997-től a Hereford állományt keresztezték Red Angus fajtával, a folyamat pedig 2014-re ért el odáig, hogy az Angus törzstenyészet lett náluk. Enyhén szólva nőuralom dúl a farmon: 1400 anyatehénre 50 tenyészbika jut, de a legelőn, ahol mi jártunk, ott is 340 tehénre esett 12 bika. Átlagban 100 anyatehén 85-90 kisborjút szül évente. A magyar szürkemarhával ellentétben, az Angus kifejezetten békés természetű, ráadásul alig két év alatt 700 kilóra képes hízni.

A Balatonnál több étterem is erről a farmról szerzi be a marhahúst - köztük a Kistücsök, nyilvánvalóan a Hubertus Hof, de mostanra a legismertebb hamburger gyárosok is rákaptak. A fesztiválokon állandó törzsvendég Zingbe, vagy Bezerics Dani Palettájába is innen érkezik az alapanyag. A különbség, hogy a burgerbe szánt húst viszik frissen a helyekre, a steak húsokat pedig három hétig érlelik levágás után.

Címkék