Egy online felmérés szerint Balatonlellénél csak Füred és Siófok népszerűbb nyaraló célpont.

A Szállás.hu május 30. és június 12. között tartott egy online közvélemény kutatást felhasználói körében. A 18 és 75 éves kor közötti 2469 résztvevő válasza alapján több következtetést is levontak a balatoni nyaralással és a strandokkal kapcsolatban:

Nem túlzottan meglepő, hogy a Balaton-part legnépesebb városa került az első helyre: Siófok 25 ezer fő körüli lakosságával a 47. legnagyobb magyar településnek számít.

A Szállás.hu közleménye nagyon bátran általánosít: a majdnem 2500 kitöltő után következetesen úgy fogalmaznak, mintha a teljes magyar lakosságra vonatkozóan érvényes állítások derülnének ki, a végén persze rögzítik, hogy a kutatásuk nem tekinthető reprezentatívnak.

  • A válaszadók harmadának az sem számít a belépőjegy, ha ezért cserébe megfelelő színvonalú szolgáltatást kapnak, de csak minden harmadik nyaraló választ a szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek alapján strandot az összegzés szerint.
  • A megkérdezettek 70%-a úgy gondolja, hogy a strandon lévő büfék árai elfogadhatók, de kétharmaduk még mindig étellel-itallal felszerelkezve indul fürdeni a végkövetkeztetés szerint.
  • Csak minden negyedik üdülő sportol nyaralása idején, ám könyv, kártyapakli és keresztrejtvény nélkül senki sem indul strandolni.

Némileg ugyan kérdéses, hogy ha a válaszadók csak harmadának fontos a nívó, szintén harmaduknak számít a szórakozás és a kikapcsolódás, akkor a többiek vajon mi alapján választanak strandot, de ennél már csak az érdekesebb, hogy a büfék elfogadható ára mellett ezek az emberek mégis inkább piknikkosárral vágnak neki a strandolásnak.