Rengetegen vannak most a Balatonnál. Szállást találni már nemigen lehet, egy forgalmas étteremben pedig mi néhány nappal ezelőtt két órát vártunk egy pizzára. Nem pont ezt hívják igazi pihenésnek, pedig a látszat ellenére azt is lehet a Balatonnál. A parttól kicsit távolabb rusztikus vendégházakban is megszállhatunk, kipróbálhatjuk a levendulás kuglófot, de bringázás közben is találni békedzsungelt Almádi felé. Ha csak elvonulnánk a világ elől meditálni, vagy a vízen jógáznánk, ezekre is van lehetőség. Mutatjuk a menekülő útvonalat.

Pihenéssel

Amennyiben nyaralásunk vezényszava a nyugalom, úgy érdemes kerülnünk a nagy hoteleket, sétány melletti apartmanokat, hiszen itt valami zaj biztosan van éjjel-nappal. Válasszunk inkább a Balatontól kissé távolabb eső vendégházakat, amiből egyre több van a Balatonnál. Ezek általában kisebb településeken helyezkednek el, és nincsen túl sok szobájuk: így garantált a családias hangulat és a személyes igények kielégítése.

Például Alsóbogáton modern grófok lehetünk a Villa Bogart vendégszerető kötelékében, ugyanis a Festetics–Inkey-kastély és hozzá tartozó épületek pont ezt az élményt nyújtják. A kastély maga ugyan még nem készült el, de a főintéző házában már foglalhatunk gyönyörű, rusztikus szobákat, meglátogathatjuk a birtok kis kápolnáját, a frissen felújított magtárat, a veteránautó-gyűjteményt, de ha csak bóklászni vágyunk, akkor a 13 hektáros parkban erre is bőven nyílik lehetőségünk.

A lajoskomáromi Páskom Vendégházban megtalálhatjuk azt az idilli nyugalmat, ami egy igazán regeneráló nyaraláshoz szükséges. Ma már alapkövetelmény a kifogástalan belső dizájn, ez természetesen itt is adott a szobákban, az étteremben, de még a wellnessrészen is. Utóbbiban szauna, medence, na meg kényelmes nyugágyak várnak minket, de ha aktívkodni szeretnénk, akkor egy nagy biciklitúrát is tehetünk a környéken. Ezek után természetesen az étteremben felszolgált ízletes, könnyű fogások is jól fognak esni. És hogy mi a legjobb az egészben? Hogy közelebb van, mint gondolnánk: Budapesttől egy óra, Siófokról fél óra autózással elérhető.

A Balaton partjától kissé távolabb béke és nyugalom vár minket az egyre szaporodó vendégházak szobáiban, amikről már itt és itt is írtunk a legszebb balatoni vendégházakat összefoglalva.

Evéssel

Zajlik a gasztroforradalom a Balatonnál is, ennek egyre több képviselője jelenik meg mind az északi, mind a déli parton. Azonban ha szeretnénk magunkat távol tartani a felkapott helyektől, divatos borbároktól, zsúfolt strandbüféktől és grillteraszoktól, akkor jobban tesszük, ha kicsit távolabb kerülünk a parti városok sétányaitól.

A Balatonfüredtől nem messze található Lovason különleges gasztronómiai élményben lehet részünk, ha a Manduláskert nevű lakásétteremben eszünk. Hogy működik ez? Egyszerűen bejelentkezünk Rákóczi Zsófihoz, megmondjuk, hányan lennénk, és mit szeretnénk enni, majd elmegyünk hozzá, igen, vendégségbe a családjához, és együtt megesszük, amit Zsófi főzött. Zsófi persze nem rántott húst süt mirelit sült krumplival, hanem friss, szezonális alapanyagokból készít egészséges és különleges ételeket: dinnye-őszibarack levest, fokhagymás-fenyőmagos fűszeres tésztát, levendulás kuglófot. Vagy amit szeretnénk. Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy a teraszon, a Balaton-felvidék illatos, zöld környezetében fogyaszthatjuk el mindezt, akkor szerintem nem kell tovább magyarázni, mitől olyan tökéletes választás ez a nyugodt és tudatos étkezéshez.

Az egykoron Sajkodon legendássá vált Teázó az erdő mélyén utódja a félsziget szomszédságában, Aszófőn található Nagyi kertje Teaház és Fogadó. Elsősorban különböző teákra és süteményekre specializálódtak, de leveseket, könnyű, sós ételeket is kínálnak. Sétáljunk egyet a Bázsai-öböl mentén, csodáljuk meg az érintetlen Balaton-part élővilágát, majd üljünk be a teaházba, ami pont olyan meghitt és hangulatos, mintha tényleg a nagymamánk vidéki házikójában ücsörögnénk. Valamint, ahogy a neve is sugallja, akár szobát is bérelhetünk itt, mi több, egész évben, télen is tárt ajtókkal várnak minket.

Borozással

Ha Balaton, akkor bor, és szerencsére tetten érhetjük a régióban dolgozó borászokat is, akik itt, a tó mellett termesztik szőlőjüket, készítik boraikat, legyen az a csopaki olaszrizling, száraz vörös, vagy akár gyöngyöző rozé. A borászokkal személyesen is beszélgethetünk a pincészetek környékén, ami önmagában is üdítő élmény: a természettel ilyen szoros kapcsolatot ápoló, együtt élő, együtt lélegző emberek tapasztalatait hallgatni megnyugtat, feltölt, és kicsit kiszakít minket nagyvárosi életünk forgatagából. Emellett ha a Balaton kék panorámája is gyönyörködteti szemünket, igazán távolinak tűnik minden gond. Borteraszokat már gyűjtöttünk korábban.

Elvonulással

Választhatunk igazán tudattágító, feltöltő programokat is anélkül, hogy a nyüzsgő városok közelébe mennénk.

Például Balatonkeresztúron a Rabten Tashi Ling, azaz a Szerencsekert – segítünk, a Tibeti Kulturális Központ – nemcsak a hívőket, de az érdeklődőket is szeretettel várja. Naponta kétszer buddhista szertartást celebrálnak, a szerzetesek pedig bevezetnek minket a meditáció rejtelmeibe. Vendégházak itt is vannak, ha szeretnénk egy kicsit elvonulni a világ elől, és meditálni Andreasszal, a helyi szerzetessel. Hasonló program, ha a Somogyvámosra megyünk a Krisna-völgybe, ami Közép-Európa legnagyobb és legszervezettebb ökoközössége. Amellett, hogy ennek minden csínját-bínját is felfedezhetjük, idegenvezetést is kérhetünk, és vegetáriánus étterem, színpad, indiai ajándékbolt is vár minket. Itt kicsit magunkba szívhatjuk egy önfenntartó, életüket hitüknek szentelő, békés közösség lelkületét.

Vallási szemlélet nélkül, de hasonlóan különleges élményeket kaphatunk a Neked Szabadban. A révfülöpi hely egy közösségi tér, ahol bármi megtörténhet: közös kertészkedés, tábortűzön sütögetés, bolhapiac-felfedezés, jógatábor, vagy ami éppen jön. Semmi sem garantált, sablonos és formára nyírt, így vegyük elő spontán és kalandvágyó énünket, menjünk el egy nap a Neked Szabadba, és vegyünk részt abban, amit éppen csinálnak. Együtt a többiekkel, megélve a közösség és az önzetlenség tápláló légkörét.

Mozgással

Ha sportosabb programra vágyunk, akkor egy meleg, szélcsendes nyári napon érdemes kihasználni a tó adottságait, és vízre szállni egy SUP deszkával. A SUP egyszerű: csak felállunk a deszkára, hajtjuk magunkat az evezővel, és már siklunk is a sima víztükrön. Űzhetjük a sportot egyedül is, így kiválóan átmozgatja testünket és lenyugtatja elménket, de részt vehetünk szervezett túrán is: a tihanyi SUP Center rendszeresen szervez túrákat a Tihanyi-félsziget ritkábban látott oldalára, Sajkod felé. Ez utóbbi amúgy is az egyik legszebb és legbékésebb strand a tónál, de a közeli vadregényes tájat egy deszkán csúszva felfedezni egészen felemelő élmény. Azonban az evezésen kívül másra is alkalmas a SUP, és ebben a balatonföldvári Viharsarok Vitorlásközpontban Linda segít, aki jógaórákat tart a vízen. A deszkán egyensúlyozva a legegyszerűbb póz is kihívást jelent, de ha leesünk róla, akkor is legfeljebb vizesek leszünk.

70 kilométert tekerni a Balaton körül önmagában is nagyon kikapcsoló, de ha közben felfedezhetünk csak biciklivel elérhető helyeket is, mint A Zöld, akkor igazán hiba lenne kihagyni. Most nem a természetre gondolunk, bár pont ott van a Zöld is, hanem a Balatonalmádi és Veszprém között futó bicikliút melletti pihenőhelyre. A nyugágyakban fetrengve frissen sült langallóval, zsíros deszkával, házi szörppel frissíthetjük fel tekeréstől megfáradt testünket. Már önmagában ez a csendes, elhagyatott bicikliút is megér egy misét, de A Zölddel karöltve kihagyhatatlan aktív-nyugis csomagot alkotnak.