Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Aktív

Kilátópont épülne a Zirci Apátság présházára

Legalábbis három BME-s diák ígéretes tervet készített róla.

Az "Építőművészet - kultúrtáj" szekcióban három fiatal tervező, Bedő László, Kovács Christopher és Vági Péter izgalmas tervet mutatott be a Zirci Apátság jelenleg lepusztult állapotú, de jó adottságokkal rendelkező présházának és pincéjének újragondolására - olvashatjuk az epiteszforum.hu-n.

A somlóvásárhelyi hegyoldalon található, klasszicista stílusban épült romra egy új épületet húznának, amely egyenrangú elemként illeszkedne a romhoz, szimbolizálva azt, hogy a múlt és a jelen egyaránt fontos. Az anyagában, szerkezetében, tömegében és térformálásában is kortárs felső elem tulajdonképpen "lebegne" a rom felett, túllógó kontúrjával és feszes távolságával védve azt.

A déli lejtőn, a hegy szoknyájánál elhelyezkedő panorámás épület ideális megálló lehetne az innen induló és ide visszaérkező turisták számára. Az elképzelés szerint az eredeti rom az érkezés helye lenne, és egyben az egyik kiállítási tárgy

Az emeleten kerülne kialakításra a büfé fogyasztótérrel és vizesblokkal. Ha jó az idő, a vendéglátás a földszinti teraszon zajlana, a fogyasztótérből a Balaton-felvidék panorámája tárulna így a vendégek elé a somlóvásárhelyi piros háztetőkkel tarkítva.

A pincébe kiállítóteret álmodtak a tervezők, ahol a látogatók kedvükre időzhetnének. Ebbe a térbe az állagmegóváson túl nem nagyon nyúlnának bele.

Hasonló tartalmak

Aktív

20 tipp egy szuper balatoni tavaszhoz – Bakancslista

Sorra nyitnak a vendéglátóhelyek, és egy új gasztrokulturális fesztivál csábítja a tóhoz a finom ízek és a rendhagyó programok rajongóit.

Aktív

7 ok, amiért nagyon várjuk a tavaszt a Balatonnál

Mutatunk néhány okot, amiért érdemes időt tölteni a tó környékén, ráadásul három hosszú hétvége is lesz a következő időszakban.

Neked ajánlott

A