Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

Buddha békéje itt van Keszthelytől fél órára - Túra a Béke Sztúpához

Szerzők

  • Mizsei Bernadett

2016. 12. 23. 19:16

Elsőre talán teljesen szürreálisnak tűnik egy zalai dombok közül hófehéren kiemelkedő buddhista szentély. Azonban ha kicsit elidőzünk a Világosvár tetején, a Béke Sztúpa tövében, rájövünk: bár tőlünk elvileg idegen vallásnak adott helyet Zalaszántó, a békére való törekvésben vallásuk a mi kultúránkkal is erősen összekapcsolódik.

Az erdővel körülvett szentély különleges energiákkal bíró helyen épült. Senki nem tudja, miért, de a hegyet sosem lakták a történelem során, viszont állítólag az ősmagyar sámánok előszeretettel tartottak itt különféle szertartásokat. A zalaszántói Béke Sztúpa a 316 méter magas Világosvár hegyre épült, Közép-Európa első buddhista szentélyeként. 30 méter magas és 24 méter széles. A sztúpák, vagyis szentélyek a legrégebbi buddhista vallási építményeknek, formájuk a meditációs ülést mintázza. Az időszámításunk előtt épült sztúpák egyszerű földhalmok voltak csupán, amelyekbe Buddha relikviáit temették. A zalaszántói sztúpa is őrzi Buddha földi maradványának néhány darabját.

A sztúpát Zalaszántó központjából közelíthetjük meg autóúton. Nincs ugyan kitáblázva, de bármelyik helyi lakos készséggel megmutatja, merre kell elindulnunk. Az autót a hegy lábánál le kell tennünk. A kilátás már innen pazar, és segíti a ráhangolódást a buddhista vérmérsékletre.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Erről a kis – általunk parkolónak titulált – tisztásról már gyalog kell folytatnunk utunkat, de mindenütt táblák jelzik a helyes irányt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Világosvár-hegy oldalán vezető utunkon mesebeli pince-présházak mellett haladunk el.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A hegytetőre menet a zalai dombok szépsége kísér minket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Először egy kis tisztásra érünk, ahol lehetőség van megpihenni a kaptató után.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A faházikós-pados pihenő mögött bújik meg a szentély.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

A sztúpát körülvevő parkot Emberi Jogok Parkjának nevezték el. A fák közé imazászlókat feszítettek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A zászlók jókívánságokat tartalmazó imádságokat rejtenek, úgy tartják, ha fúj a szél, az áldás elrepül az emberekhez.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sztúpa belsejében nemcsak az ereklyéket őrzik és a 24 méteres életfát, hanem Buddha tanításait is elrejtették benne. A Sztúpa Buddha szellemét, bölcsességét, s minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét jelképezi, és egyben a béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe is. Építői abban bíznak, hogy léte hozzájárul a világbékéhez.

A Buddha-ereklyéket Tibet kínai megszállása idején menekítették Indiába, ahová a dalai lámát száműzték. Innen Svájcba kerültek egy buddhista iskolába. Mivel Európában egyedülálló módon a kupolába helyezték az ereklyéket, a zalaszántói sztúpa szent zarándokhellyé vált.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A szentély építését a magyarországi Buddhista Béke Sztúpa Alapítvány elnöke, Tiszteletreméltó Bop Jon (Sunim) koreai buddhista szerzetes kezdeményezte. A ’90-es évek elején döntött úgy, hogy egy rendszerváltó országban szeretne sztúpát építeni, ami majd hirdeti a békét. Ő talált rá erre a helyre, és vette fel a kapcsolatot a zalaszántói önkormányzattal.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

A helyi képviselők, a falu lakossága és a Balaton-felvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság is mindenben támogatta a megépülését. Ez fontos szempont volt Bop Jon számára: csak ott akarta felépíteni a szentélyt, ahol teljes elfogadás mutatkozik az Ázsiából eredő vallás iránt. Anyagi segítséget Dél-Koreától, Magyarországtól és Ausztriától kaptak. Végül köz- és magánadakozásokból, 40 millió forintból, 1992 márciusa és szeptembere között felépült a sztúpa, amit a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco, 1993. június 17-én avatott fel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A szentélyt körbe lehet sétálni. A buddhista hagyomány szerint legalább háromszor érdemes, mégpedig az óramutató járásával megegyező irányban. A tanításaik szerint ez segíti a lelki tisztulást, megszabadulhatunk a negatív energiáktól, és pozitívokkal töltődhetünk fel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Három szinten sétálhatunk fel egészen a Buddha-szoborig.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az ide zarándokolók ilyenkor mécsest vagy füstölőt gyújtanak, hálát adnak vagy kérnek valamit.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sztúpa mellett épült egy kis ajándékbolt is, ahová az áruk egyenesen Indiából érkeznek, egy részüket tibeti menekültek készítik. A bolt téli időszakban is nyitva áll. A bevétel fontos, hiszen abból és az adományokból tartják fenn a szentélyt, és ebből él az itt lakó két szerzetes, akik nem kapnak fizetést, így sorsuk a jó szándékú, adakozó emberekre van bízva.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Meditációs házban nyáron szinte mindennap, télen szombat és vasárnap délelőttönként tartanak ingyenes meditációkat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A teremben óriási Buddha-szobor fogadja a belépőket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Oldalt Buddha életét bemutató festmények díszítik a falakat, 2600 évvel ezelőtti születésétől egészen a megvilágosodásáig. Felettük pedig az egykor élt lámák és tanítómesterek portréi lógnak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A trón és a meditációt segítő kellékek: hangtálak és dobok. A trónra csak mesterük ülhet fel, aki egy évben legalább egyszer ellátogat ide, és beavatásokat tart vagy tanítást ad.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az oltár elé helyezik a nem pénzbeli adományokat is a hívek vagy a buddhista vallás tisztelői. Ottjártunkkor gyümölcsök, ásványvíz és még nápolyi is hevert Buddha lábai előtt, ezeket az itt élő két szerzetes fogyasztja el.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egyikőjük, Lama Lhundup mesélt nekünk az itteni életükről és a helyről - épp akkor csíptünk el, amikor a kazánhoz rohant, hogy megrakja fával. Ez is igazolta, amit később elmondott: ugyanúgy élnek, mint bármelyikünk. Nekik is el kell végezniük a napi teendőket, a fűtést, a bevásárlást vagy a takarítást. Csupán többet meditálnak, mint egy átlag magyar.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lama Lhundup szerint a hely különleges energiákkal bír, és az egyébként is Világosvár hegye most még világosabb. Sőt több kilométeres körzetben megtisztítja a hegy környékét is. A helyiek egyébként azt mesélték, hogy ha valaki hajnalban felkel, és a még sötét faluból feltekint a hegyre, az tényleg valósággal világít, mert a nap első sugarai ide vetődnek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A szerzetes szerint azért is érdemes ellátogatni ide, mert egy csendes meditáció után, ha tiszta szívvel gondolkodunk és tekintünk a világra, megkapjuk Buddha áldását, sőt sok gyógyulásnak is szemtanúja volt már a hegyen. Azzal a gondolattal búcsúzott tőlünk, hogy törekedjünk arra, hogy a békét ne magunkon kívül, hanem a saját lelkünkben keressük. Fontos, hogy gondolataink mindig pozitívak legyenek a többi ember irányába, mert így minden negatív érzéstől és karmától megszabadulhatunk. Ugyanis ha pozitív gondolatokkal és érzésekkel töltődünk fel, nem marad hely semmi negatívnak, ahogy a lámpa fénye is kiszorítja mindenhonnan a sötétet. A szerzetes úgy véli, a sokféle vallásnak békében meg kellene férnie egymás mellett, hiszen valamiben egyek: mind az egymás iránti együttérzést és tiszteletet hirdeti, ami alapja a békés egymás mellett élésnek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hasonló tartalmak

Admin mode