Mosberger Mihály óriási lokálpatrióta, imádja a fiatal sváb falut, Lajoskomáromot. Létre is hozta a nyugalomra vágyók Mekkáját a pincesornál, és a Páskom Cottage-t hamar megkedvelték még a 60 éves amerikaiak is.

Két hasonlat ugrott be nekünk Lajoskomárom csodaszállásáról, a Páskom Cottage-ről: egy Windows-háttérkép és A Gyűrűk Urából a hobbitok lakta Megye. És tényleg, az egész környék már-már annyira idilli, hogy az ember a falu bármelyik sarkán látni véli egy mágus csúcsos süvegét, szinte hallani lehet Szauron suttogását.

Mosberger Mihály egy ilyen vidékre építette fel a Páskom Cottage nevű helyet, amelyet nehéz a klasszikus vendéglátós-szállásadós koordináta-rendszerben elhelyezni, ugyanis elég eredeti. Persze nem a szó modern értelmében: a Páskom egy három épületből álló együttes a falu szélén, a pincesorral szemben, építészetileg ahhoz illeszkedően. A helyről süt, hogy az elvonulásra, feltöltődésre vágyó embereket várja, ebben nincs is hiba.

A tulajdonos ezt meg is erősítette, amikor ott jártunk: a Páskom vállaltan nem állat- és nem gyerekbarát hely, de emögött nincs ártó szándék. Tényleg csak annyi van a háttérben, hogy a létező legnagyobb nyugalmat és csendet akarják megteremteni. És ezt valóban csak néha töri meg a nászra készülő békák veszett kuruttyolása, esetleg egy, a szőlőkbe tartó traktor pöfögése. Aki nem akar gyerekzsivajt vagy kutyavonyítást, annak teremtették a Páskomot.

Mosberger Mihály elmesélte, hogy 18 éve működteti a falubeli éttermét, az Ereszt (amely a 19. század elején alapított sváb község első épülete is volt), majd később a Mosberger pincét és éttermet a másik pincesoron. Ezután jött az ötlet, hogy a falun túli vendégeket is megszólítva – bár erre már az éttermek is alkalmasak voltak – szállást is kínáljanak. „Mindig a gombhoz varrtam a kabátot” – magyarázta az ars poeticát a tulaj, aki határtalanul lokálpatrióta. A Páskomról is vallja, hogy része a tájnak, ezért kerítés sincs a birtok körül.

A Páskom helyén korábban sík szántóföld állt, ezt helyenként feltöltötték, ezért lett dimbes-dombos a telek, és így került helyére a halastó is. Mosberger Mihály minőségi szállást akart, ezért mindent egyedileg gyártatott le a padlócsempétől a mosdótálakon át a festett ornamensekig. Az ebédlő fala csupa elcsúsztatható üvegajtó lett, a beömlő fényben egy helyi származású porcelán tervezőművész, Meixner Etelka által készített dísztál látható a fal központi részén.

„Ha már szállás van, lennie kell egyfajta gasztrónak is” – mondta Mosberger Mihály, aki a fenti filozófiához illesztette az étkezés vonalát is. Szerinte eleve meg se kéne jegyezni – ahogy sokan büszkélkedve teszik –, hogy helyi alapanyagokból dolgozik, helyi termelőkkel van kapcsolatban, ez annyira magától értetődő. Ha ott eszünk, étlapra ne számítsunk, a falra van írva minden étel krétával, és ami bájossá teszi a helyet, hogy bármikor betérhet egy helybéli azzal az egyszerű szöveggel, hogy „kajálnék”.

Mi is jót ettünk átlag 2000 forintos áron: egyikünk csirkesteaket medvehagymás tagliatellével, másikunk pedig lassan sült kacsacombot szalonnás burgonyával és vöröskáposzta-krémmel. A rendes vörös káposzta – csehesen, nem ledarálva – jobban megörvendeztetett volna minket, de a fogások minőségével és mennyiségével nem volt gond, a kiszolgálás is gyors és kedves volt.

Mosberger Mihály elképesztő hobbija a gyep. Ez meg is látszik a csodálatosan lenyírt, még a pazar felcsúti focipálya füvét is lepipáló kerten. Persze ebben hatalmas munka van, azonban a tulajdonosnak ez a szenvedélye: „Ha ráülök a kis fűnyírómra, ki tudok kapcsolni” – mondja. Ehhez a gyephez profi öntözés, heti 3-4 vágás, a tápanyag utánpótlása szükséges. A kert persze nem áll meg a gyepnél, sok virágot, cserjét és fát is ültettek, egy kisebb gyümölcsös is létesült, na meg egy apró fűszerkert. A gyepre lépni tilos elve sem működik, ennek a fűnek a focistoplit is bírnia kell, ennek megfelelően a wellnesskunyhó mögötti réten kérés esetén kapukat is felállítanak, és lehet focizni.

A telken tehát három épület található: a legnagyobban van a fogadótér, az étterem és négy lakrész, egyenként két lakószobával. A második épületben szobák vannak, illetve egy kis konferenciaterem. A harmadik épület az említett wellnessház, ahol masszázsfotel és szauna is található, dézsás zuhanyzóval, a ház előtt pedig merülőmedencével. Egy nagyobb úszómedence is található itt, mellette pedig egy tó koi pontyokkal és a bevándorló békákkal. Tervbe van véve egy jacuzzi létesítése is, de a nagy hotelek wellness-szolgáltatásaival nem tudnak és nem is akarnak versenyezni.

A siker nagy, felkerülnek a déli part készülő gasztrotérképére, és külföldről is érdeklődnek irántuk: legutóbb egy 60-as amerikai házaspár érkezett, akik épp bebiciklizik Európát. A Páskom Cottage vállal rendezvényeket, csapatépítéseket, esküvőket és kulturáltabb legénybúcsúkat, amelyeket a szemben lévő, hozzájuk tartozó borospincében lehet megejteni (itt az ő saját boruk iható).

Aki pedig a környéket is felfedezné vagy sportolna, annak se rossz a hely: Lajoskomáromban van műfüves és füves focipálya, nordic walking pálya, több szép kis tó, tanösvény, fitneszpark, a Fülöp-hegyi borospincék, augusztus 27-én pincefesztivál, a környéken pedig a dégi Festetics-kastély és Ozorai Pipó vára. Ha már Ozora, a helyi fesztivál idejére már foglaltak a Páskom szobái, a szomszédos országokból és Európán kívülről is jönnek majd vendégek.