Ha vitorlázás, akkor Balaton és ha Balaton, akkor vitorlázás. De miért lenne a régió privilégiuma a csíkos póló, szélfútta haj és az égbe nyúló árbocok? A MOL Nagyon Balaton programsorozat részeként a Nemzeti Regatta célja, hogy az egész országot bevonja a hajózás világába, teret adjon minden településnek, hogy egy vérbeli nyári fesztivál keretén belül belekóstoljon egy életformába, ami nem csak a balatoniak kiváltásága.

A 170. hajózási szezon alkalmából az ország 30 települése verbuvál 7 fős legénységet kiválóságaiból, akik lehetnek művészek, tudósok vagy a sarki közértes, lényeg, hogy a lehető legautentikusabban képviseljék térségüket. A csapatba kerülésnek nincsenek előképzettségi feltételei, profi hajóskapitányt és kormányost a Magyar Vitorlás Szövetség tagjai közül biztosítanak, a hétvége inkább a barátságos versengésről, közösségteremtésről szól a nyár fővárosában, Siófokon. Azt már a verseny előtt kisorsolták, hogy milyen hajókkal indulnak a regattán.

Az, hogy Zalaegerszeg, Kaposvár vagy Pilisjászfalu érvényesülhet-e például Tihany mellett vagy épp Budapest lesz az új „jamaikai bobcsapat” még rejtély, de aki a vízen alul marad, még mindig bedobhatja magát a szárazon, ahol izgalmas kísérő programok várják az érdeklődőket.