Ellátogattunk a Hedon új világosi sörfőzdéjébe, ahol megismertük a gyártást és megnézhettük a szokatlan szállást, a gyártósor feletti emeleten kialakított apartmanokat.

Nyúzott arcú férfi várt minket Balatonvilágos határában. A kézműves Hedon vadonatúj sörfőzdéjébe mentünk, kíváncsiak voltunk, milyen lett a tapolcai utáni első környékbeli kisüzemi főzde. A zömök alak egy doboz Steffllel állt a bejáratnál, kissé furcsálltuk ezt, bár gyanakodtunk, hogy valamiféle geg az egész. Kiszállva a kocsiból elindultunk egymás felé, mosolyogva kérdeztük a bemutatkozás után, hogy egymást keressük-e, mire jött a mosolygós válasz:

- Nem, én csak a partra szeretnék lemenni. Nem tudjátok, merre van? Csak vissza is találjak a kamionparkolóba...

Ő természetesen nem a mi emberünk volt - csak egy, az M7-es pihenőjében leálló kamionos -, bár a kreatív címkéjű sörök gyártójából lazán kinéztünk volna egy ilyen geget. A balatoni régiót egyedi designnal és pazar sörökkel betámadó Hedonról különböző balatoni helyeken hallottunk először, ezért elkezdtünk érdeklődni, kik és hogyan találták ki a papucsos, Bundesliga-frizurás HelmutotCharlie Firpót vagy a Balatonvilágosi típust. Kiderült, hogy Világos és Siófok határában nemcsak egy üzemet húztak fel, hanem az egykori gyereküdülőben kialakítottak öt apartmant is, a gyártás mellett az idegenforgalomba is beszállnak. Németh Antal sörfőzőmester vezetett körbe minket, és mesélt a márkáról, az épületről, valamint saját múltjáról, jövőjéről.

Élet a narancs-fehér házban

Az emeleten van az öt apartman, mindegyik a Hedon egy-egy sörfajtájáról kapta a nevét, így van Charlie Firpo, Vertigo és Balatonvilágosi szoba is. Az apartmanokhoz saját konyha, erkély, fürdőszoba is tartozik. A cég partnerei is itt alhatnak, ha idelátogatnak, de lesz esély sörkóstolással egybekötött itt alvásra turistáknak is. Az emeleten pár irodahelyiségen kívül van még egy labor is (ami még nincs kész), amivel úttörők lesznek a hazai kisüzemi főzdék között. "Ha nincs laborod, vakrepülés az egész" - indokolta Németh ennek a szükségességét.

A földszinten van maga az üzem, illetve a leendő brew-pub, azaz a söröző-étterem is. Ez jövőre nyit csak meg, várhatóan a sörökhöz kapcsolódó fogások lesznek elérhetők. Elmaradhatatlan étel lesz a Charlie Firpo mellé a hagymás bab (a karaktert Bud Spencer alakította az És megint dühbe jövünkből, a színész haláláról a Hedon is megemlékezett a Facebook-oldalán).

Megvettek két szomszéd telket is két kisebb, régebbi házzal, közülük az egyiket jelenleg malátatárolóként használják. A környező telek - leendő kert - még bőven rendezés alatt áll, de maga a gyár is annyira új, hogy csak február óta folyik teljes gőzzel a termelés.

Azonosított repülő tárgyak

A márka designjáért amúgy a Flying Objects csapatát lehet hibáztatni, ők követték el a Hedon sok asszociációnak teret adó, tarkóra tett kezű figurás logóját, de a kupak mintáját és a sörcímkéket is. "Elhatároztuk, hogy menők leszünk" - válaszolt Németh mosolyogva arra, miért adtak ennyire a külsőre is. Hozzátette, a sörök neveit viszont ők találták ki. Na, de ő hogy találta ki magát az évek alatt, hogy lett egy HR-esből sörfőzde-alapító?

Németh egyfajta "executive séf"-ként írta le magát, aki a közvetlen termelésben nem vesz részt - arra ott az üzemvezető plusz hat fő -, de a főbb irányvonalakat, recepteket ő adja meg. Házi sörfőzőként kezdte, előtte HR-vonalon mozgott. Ebből elege lett, a nejével egyetértésben nekivágott a főzésnek, két évig magának főzögetett. A sörét minden kóstoló dicsérte, ezután a fővárosi Dob utcában alakított ki komolyabb műhelyt. Innen menni kellett, Újpalota lett a következő helyszín, ekkor már egy sörfőzésnek szentelt honlapot is kialakított. Nem volt vége a zsiványéletnek, jött Újpest, ahol a főzde hamar klubba ment át, sőt más szeszeket is előállítottak itt.

2013-ban már sörfőző versenyeken is indult, és magyarként szokatlan módon Szlovákiában megnyert egy regionális versenyt. A neve ismertté vált, ő pedig belevágott a gypsy brewingba, azaz az utazó sörfőzésbe (ezzel a mai napig foglalkozik, hiszen a Hedon mellett a Monyó söreit is ő tervezi, ezek szerinte bevállalósabb, kísérletezősebb fajták). A Napalm chilis sörrel aztán a Főzdefeszten is sikerült győzni. Erre már lehetett brandet építeni, így két barátjával megalapították a Hedont.

Termelési riport

Németh az üzemben is körbevezetett minket, miközben magáról mesélt, és elmagyarázta a sörgyártás folyamatát. Ezt egyszerűbbnek hittük, de kiderült, borzasztó összetett folyamat. Az első helyiség az előkészítő, itt tárolják az Európa különböző helyeiről beszerzett, minőségi malátát (ezért mozognak az áraik palackonként 1000 Ft körül) nagy zsákokban, valamint kisebb kiszerelésben, hűtőben a komlót és az élesztőt. Vízzel keverik első ütemben a malátát, majd mehet a legviccesebb nevű, a gyártóval együtt tervezett berendezésbe: a roppantóba. Ez kulcsfontosságú rész, ekkor szűrik le a sörlevet.

Ezután a főzőházba lépünk, itt egy félautomata vezérlőpultból irányítják a háromüstös rendszert. Ez azt jelenti, hogy három fázist alkalmaznak: 1. cefrézés (a maláta cukrosítása), 2. szűrés a szűrőkádban (az ún. színlé és a máslás leszűrése), 3. komlóforralás. A teljes szűrési folyamat három óra alatt megy le, amihez egy hatalmas bojler adja a 80 fokos vizet. A sört közben egy hőcserélővel lehűtik, a hűtés közben felforrósodott vizet meg trükkösen visszavezetik a bojlerba.

Jöhetnek az erjesztőtartályok, amik szerepét talán nem is kell elmagyarázni. Ezek tizenkétezer eurós, TÜV által bevizsgált berendezések, aminek pl. egy üzemi balesetnél lehet szerepe (a TÜV garanciája, hogy a berendezés nem anyaghibás). Németh olyan kisebb gépeket is bemutatott, mint az élesztőszűrő, a hidegkomlózó (az illatért felel) és a CIP, aminek segítségével vízzel, lúggal és savval tisztítják a gyártósor elemeit.

Ezután jöhet a látványos szakasz, a palackozás. Az 1960-as, de felújított és szuperül működő gépsor felcímkézi a palackot, majd kiöblíti, megtölti és kupakozza. A teljesítménye 800 üveg óránként. A maximális higiéniáért egy pasztőrberendezést is tartanak, a söröshordókat pedig félautomata, nátronlúgos-vizes hordómosóval tisztítják. A legfontosabb azonban az, hogy oxigénnel ne érintkezzen a sör, mert hamar elöregedik, ezért mindenhol szén-dioxidot használnak helyette.

 Sörhöz bor mindenkor

Először a fent említett design született meg, majd egy befektető beszállásával felépült a jelenlegi gyár Balatonvilágoson. A cél most egy kiszámítható és termelékeny üzem működtetése. A viszonteladói hálózat folyamatosan nő, jelenleg csak a Balaton körül 36 helyen kapható Hedon sör (pl. Hello Tourist!, Sparhelt, Kishableány, Kistücsök, Kalóz, Neked Főztem, de itt egy térkép is a lelőhelyekkel), a cél az 50 elérése. Budapesten már 150-es a vásárlói kör. Abban reménykednek, hogy egy cég hamarosan rááll a kézműves sörök kiszállítására az egész országban (ezt egy-egy kisüzemi főzde nem engedheti meg magának).