gasztró

szerkesztés

Közelebb jött a jó hal a 71-eshez - Kánya Zoli Halsütője

Szerzők

  • Bagi László

2016. 07. 28. 14:11

A tópart egyik legismertebb halsütőjeként tartják számon Kánya Zolit, aki majd egy évtized gyenesdiási ténykedés után tette át székhelyét Révfülöp közelébe, a 71-es út mellé. Füstölt halak, vadhúsok, fish & chips – megnéztük az új helyet, és teszteltük az újdonságokat is.

Balatonszepezd és Révfülöp között – ha Tihany felől érkezünk, a jobb oldalon – találjuk Kánya Zoli új halsütőjét. A strand kicsit arrébb található, de balatoni panorámában nincs hiány. Néhány hete vannak itt, a főút mellett egyelőre csak egy fekete, „HAL” feliratú tábla jelzi a falatozót, mégis gyakran megesik, hogy a teraszon elfogynak a helyek, és cseh földről származó szokás szerint meg kell osztani a hosszú asztalokat.

Fotó: We Love Balaton

Jó halsütőt lassan csak szerencsével lehet találni a Balatonnál. Az elmúlt években bevezetett tiltás miatt nem lehet halászni, a vendéglátók pedig horgászoktól legálisan nem vásárolhatnak, így marad a Kis-Balaton és a tó környéki gazdaságok, ahonnan egyébként a tó halállományának újratelepítését is végzik. Vannak speciális halfajokra szakosodott gazdaságok is, mint például a tapolcai pisztrángosok, akiknek a halait füstölve és sütve is készítik Zoliék. Erről a furcsa helyzetről azt mondják, hogy a horgászturizmusnak biztosan jót tesz, hogy több a hal a tóban, de nekik így nehezebb a dolguk. Zoliék tapasztalata mégis az, hogy általánosságban jobb lett a halak minősége az elmúlt években.

Fotó: We Love Balaton

Zoli kezdetben füstöléssel foglalkozott, lépésről lépésre kísérletezte ki a megfelelő alapanyagokat, a hozzájuk tartozó füstölési időket, eljárásokat. Később sütni is kezdett, így öt évig a gyenesdiási strandon működtek, de már ott is igyekeztek egy magasabb színvonalat képviselni a fish&chips-szel és társaival. A közönség ezt értékelte, bár Zoli megjegyzi, hiába szerezte be a legjobb minőségű tőkehalat, nem feltétlenül értette a közönség, a hekk uralma megdönthetetlennek tűnt. Ezután szintén öt évet töltöttek el egy „szakértőbb” közönséget feltételező helyen, a gyenesdiási halpiacon, ahol mindenkit megismertek, akit meg kell. Itt is jól érezték magukat, de a napi 100 kilométer autózásról szívesen le tudtak mondani. Mivel lényegében ma is feleségével ketten viszik a helyet, a lakóhelyükhöz közeli üzlet és a váltás mellett döntöttek.

Fotó: We Love Balaton

Heni, Zoli felesége azt mondja, otthon mindenki szereti a halat, ez számukra egy szenvedély. A vendégek közül egyre többen keresik a hazai halfajtákat, de a beszerzés nekik is nehéz feladat. Bár van hekk is a kínálatban, az elveikből nem engednek, és az átlagnál sokkal nagyobb arányban tartanak a tó környékéről származó halakat. Heni szerint ezeket egyre inkább keresik. A hekk egyeduralma megdönthetetlennek tűnt néhány évvel ezelőtt, a vendégek szinte csak ezt kérték, de miután rengeteg újságcikk megírta, hogy ezt az egyébként tengeri halat Argentínából és Uruguayból hozzák, veszített a népszerűségéből. Most tartanak ott, hogy 50-50 százalékban adnak el magyar halfajtákat és tengerről érkezett példányokat.

Fotó: We Love Balaton

Az étlapon természetesen ma is megtalálhatóak a füstölt termékek – így többek között a szarvassonka, a makréla, a pisztráng és a lazac is, így mi is kipróbálunk egy kis füstölt kacsamellet salátaágyon. Olyan strandbüfés klasszikusok is szerepelnek a kínálatban, mint a hot dog, a hamburger és társai, de itt mi a halakat ajánljuk, amelyekhez hasonlót garantáltan csak néhány helyen kaptok meg az egész tóparton.

Fotó: We Love Balaton

Mi stílszerűen Balaton tálat (1690 forint) ettünk, amelyen alap esetben egy szelet fogas és egy szelet harcsa található, némi citrommal és hasábburgonyával, de mi még céklás-majonézes heringsalátát is kértünk hozzá. Mellé egy kis kenyér és kovászos uborka – tökéletes. Kipróbáltuk a pontyot is, amelyben nyoma sincs pocsolyaíznek és zsíros részeknek. A panír enyhén roppanós, a halak pont megfelelő ideig sültek: a harcsa is finom, a fogasról pedig itt megérthetjük, miért nevezik a balatoni halak királyának.

A választékban szerepel még harcsaburgerharcsagirosz, fish & chips és különféle Balaton-környékbeli, valamint tengeri halak. Ha friss, jól elkészített halat akarsz enni, ez a főút melletti kis hely egy biztos választás az északi parton.

Hasonló tartalmak

Admin mode