látnivalók & kultúra

szerkesztés

Meglett a festmény, ami el sem veszett

Szerzők

 • Bagi László

2016. 09. 28. 17:10

Az elmúlt héten egy festménynek sikerült az, ami sokszor komplett kiállítási anyagoknak sem: a teljes magyar sajtó erről beszélt. Egy olyan Vaszary János-képről van szó, aminek Tihanyban veszett nyoma, és ott is lett meg, segítségével pedig meglehet az igazi „nagy hal”, az Akvárium is.

A főszereplő: két kép Tihanyból

Amikor a múlt hetihez hasonló történetet hallunk, a galériások életét rendkívül izgalmasnak képzeljük. Éjszaka megcsörren a telefon, hogy találtak egy érdekes képet, ballonkabátban elrohannak egy titkos címre, és remegő kézzel rántják le a lepedőt egy poros festményről, aminek a sarkában azt a bizonyos szignót azonosítják. Ha a mindennapok nem is így telnek, vannak ehhez mérhető nagy pillanatok a galériások életében. És ha nem is pont így, de Virág Judit a közelmúltban tényleg valami hasonlót élhetett át. De kezdjük az elején.

Klebelsberg Kunó,
az 1920-as évek sokat emlegetett kulturális minisztere rengeteget tett a magyar oktatásért, tágabb értelemben pedig az ország kulturális és tudományos életéért. Amellett, hogy megalapította a Collegium Hungaricumokat szerte Európában, több, előd nélküli tudományos intézetet hozott létre. Ezek sorába tartozott a tihanyi Magyar Biológiai Intézet, mai nevén a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézet is, amelynek sztoriját itt írtuk meg részletesen.

Fotó: Fortepan - Kotnyek Antal

Vaszary János az előző század egyik legfontosabb festője volt, aki munkásságának minden szakaszában egyenletesen jó színvonalon alkotott. Több művészcsaládtagot is ismerünk, a tihanyi megbízáson kívül pedig más kapcsolódási pontot is fölfedezhetünk a Balatonnal: Balatonfüred központjában, egy gyönyörűen helyreállított kert közepén találjuk a Vaszary Kolos esztergomi érsek által építtetett villaépületet, amelyben ma a környék egyik legfontosabb kiállítóhelye működik.

Fotó: Gróf Klebelsberg Kuno Kultuszminiszter Átveszi Vaszary János Műtermében A Tihanyi Biológiai Intézet Számára Készített Festményt

Az intézet és a neves festő közös története a 20-as évek közepén kezdődött, amikor utóbbit megbízták azzal, hogy fessen egy képet a víz alatti élővilágról. Ehhez összesen 3 előkép készült, amelyek közül valamelyiket ismertük, valamelyiket eddig csak reprodukcióról. A Magyar Nemzeti Galéria 2007-ben egy nagy kiállítást szervezett Vaszarynak, ebben a katalógusban is úgy írnak a nagyméretű munkáról és a Halászat a Balatonon című képről, mint amelyek ismeretlen helyen vannak.

Nem értették a kutatók

Az elkészült munka kifejezetten megosztó lett. Alapos, olaszországi utakkal tarkított előtanulmányokat folytatott, és így egy monokróm, pontyokkal díszített kép helyett egy színes, mediterrán, az ottani állatvilágot a fantáziával keverő alkotás született. Fontos tudni, hogy Vaszary nem meghekkelte a felkérést, a tihanyi intézet a Balaton mellett a tengeri élővilággal is foglalkozott, a Fekete-tengerről hozták a megfelelő vizet. A kutatók nem tudták rendszerbe sorolni az állatokat, ez komoly zavart okozott. „Látványos, humoros, dekoratív kép, igazi alapmű” – mondja róla Virág Judit galériatulajdonos, aki a három említett előkép egyikének nyomára akadt a közelmúltban.

Fotó: Magyar Biológiai Kutatóintézet Kurzusterme (készült 1928-29 Körül). Forrás: MTA Archívuma

Hogy ez hogyan történt? Vörös Helén, aki maga is keszthelyi, az ottani Balatoni Múzeum iratai között kutatott, amikor megakadt a szeme Vaszary János nevén. Azonnal tudta, hogy ez érdekelni fogja a pesti galériásnőt, akit régről ismert. Virág Judit kutatásba kezdett, ami kettős eredményre vezetett: egyrészt megtalálta az el sem tűnt, de a szakma által keresett képet (Halászat a Balatonon), másrészt egy fontos nyomot talált, ami azt bizonyítja, hogy az nem pusztult el a háborúban, mint ahogy korábban feltételezték.

Erről a két képről van szó

Fotó: Halászat A Balatonon - A Most "előkerült" Kép

 • Cím: Halászat a Balatonon
 • Méret: mintegy két méter hosszú
 • Hol van? Balatoni Limnológiai Intézet, Tihany

Fotó: Víz Alatti Világ - Az Eltűnt Kép

 • Cím: Víz alatti világ
 • Címváltozatok: Akvárium, Tengerfenék, A mélység világa
 • Műfaja: pannó
 • Mérete: nyolc méter hosszú, két és fél méter magas
 • Hol van? senki sem tudja
 • Külföldre került? nem valószínű
 • Mikori az utolsó információ róla? 1959. április 2.

Keszthelynél még megvolt

A Víz alatti világ című kép biztosan nem pusztult el a háborúban, hiszen 1949-ben kiállították a Balaton történetét marxista szemmel bemutató tárlaton. Igen, létezett ilyen, a kor abszurditására pedig jellemző, hogy Vaszary mellett annak az Egrynek a képeit is kritizálták emelkedett volta miatt, aki egyébként munkásosztálybeli származása miatt kifejezetten beleillett a balos panteonba: a Kossuth-díjat is az elsők között kapta meg egy évvel korábban.

Fotó: Vázlat A Víz Alatti Világ Című Festményhez. Forrás: Szépművészeti Múzeum

A tihanyiak az 50-es évek végén kérték vissza a két képet Keszthelyről – erről is van nyom. A két képet át is vette Keszthelyen egy bizonyos Lukacsovics Ferenc tudományos segédmunkatárs. Innentől azonban semmilyen információnk sincs. 1959. április 2-t írtunk ekkor. A puhatestű-kutató két éve meghalt, Torontóban élő fia egyelőre nem reagált a megkeresésre. Az akkor ott dolgozók közül egyedül egy 92 éves bácsi él még, de ő már sajnos nem emlékszik az akkor történtekre.

Fotó: Somlai Tibor/Fortepan

A korszak viszonyait ismerve egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egy párttitkár kinézte magának, és valamilyen módon a nyaralójába juttatta, bár ezt a feltételezést Virág Judit nem tartja valószínűnek, hiszen a kép nem kicsi. A galériatulajdonos azt sem tartja valószínűnek, hogy a korabeli határellenőrzés szigorúsága mellett külföldre került volna a festmény. Hogy hol lehet az – egyelőre valóban – elveszett kép, senki sem tudja, de talán hamarosan ez is előkerülhet az MTA egyik raktárából vagy egy balatoni nyaraló mélyéről.

Hasonló tartalmak

Admin mode