Lesz újcirkusz, ismét jönnek hipszter ácsok, a nagyszínpadot pedig világhírű franciák foglalják be.

Július 21. és 30. között rendezik meg a huszonhetedik Művészetek Völgyét Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. Közel 1200 programmal, 27 nagyobb és 40 kisebb helyszínnel készülnek – hangzott el a fesztivál sajtótájékoztatóján.

Új cirkusz, új udvar

Idén újabb udvarokkal bővítik a Völgy kínálatát. A vigántpetendi Cirque Du Tókert színpadán az újcirkusz világa elegyedik majd a kortárs táncművészet elemeivel, a Szimpla Lemming Udvar a Szimplához kötődő zenekarok találkozóhelye lesz. A Gástya-árkot idén Kőbánya tölti meg élettel: a kőbányai önkormányzat és a Kőbányai Zenei Stúdió közösen létrehozott színpadán fiatal tehetségek és tapasztalt zenészek is mikrofont ragadnak.

Nagyon zenél Kapolcs

Ha a könnyűzenei nagyfesztiválok hangulatát keresitek, Kapolcs ezt már évek óta menetrendszerűen hozza. A MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpadon a korábbi évekkel eltérően már több külföldi előadó fellép: két világhírű francia zenekar, a Nouvelle Vague és a Deluxe mellett az amerikai Pink Martini is érkezik. Ettől függetlenül a Kapolcson már megszokott rengeteg hazai előadó is ott lesz. A tíz nap alatt tényleg annyian lesznek, hogy csak néhány példát említünk közülük: jön a 30Y, a Quimby, az Irie Maffia, a Kiscsillag, Palya Bea, és a Budapest Bár.

Akit inkább a klasszikus zene vonz, annak a vigántpetendi Papageno Klasszik és a kapolcsi római katolikus templom kínál programot. Ismert hazai és külföldi előadók mellett a Virtuózok fiatal tehetségei is színpadra lépnek. Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Liszt, Brams, Bartók és más nagy művészek dallamai csendülnek fel.

Színház a Völgyben

A Völgy színházi kínálata Taliándörögdön összpontosul. A Nemzeti Szín-Téren a Nemzeti Színház repertoárjából és a társulathoz kötődő fiatal művészek produkcióiból válogatnak. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az SZFE Globe különleges terében mutatják be legizgalmasabb előadásaikat. A Fidelio Színház Színpadon is budapesti társulatokat láthatunk, többek között a Katona József Színház, az Újszínház és az Orlai Produkció színdarabjait.

Az összművészeti fesztivál kínálatából az irodalom sem maradhat ki. A Magyar Írószövetség a kapolcsi Lilla Malomban rendezkedik be, Hobo taliándörögdi klubjában többek közt Pilinszky, József Attila és Ady Endre művészete elevenedik meg. A kapolcsi Kaláka Versudvarban hetedik alkalommal kísérleteznek költészet és zene találkozásával. Rap, jazz, blues és népzenei produkciókat is hallhatunk.

Csórompusztai kortárs

Az utóbbi évekhez hasonlóan idén is felépül a Hello Wood Falu Csórompusztán, ahol az építészekből, designerekből és képzőművészekből álló alkotó közösség a beköltözés és a saját kezű építkezés közösségformáló hatásával kísérletezik. Munkájuk eredménye a fesztivál bármelyik napján megtekinthető 10 és 18 óra között.

A változatos művészeti programkínálat mellett a szervezők továbbra is otthonos, barátságos hangulatú, emberi léptékű fesztivált akarnak létrehozni. Tárt karokkal várják a családdal, gyerekekkel érkezőket is, de még a házikedvenceket is magunkkal vihetjük a Kutyabarát.hu jóvoltából. Attól sem kell tartanunk, hogy a kultúrprogramok rengetegében éhen maradunk. Tíz helyi vendéglátóhelyen kaphatunk "kertben nevelt alapanyagokból, szívvel-lélekkel készített, kék abroszon tálalt" fogásokat.