Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

„Itt pura vida van” – Tagyon Birtok

Hobbinak indult, és életcél lett belőle. Kellett hozzá egy átdorbézolt éjszaka, jó sok kapálás és küzdelem, hogy a Nivegy-völgyben található csupasz terület csalogató birtokká változzon. A Tagyon Birtok fiatal életre hívói, Veres Zsuzsa született vendéglátó, férje, Kartaly Attila született vállalkozó. Kettejük közös álma és szenvedélye a Tagyon Birtok, amelyet Zsuzsa komoly kitartással vezet.

A kezdetek

A Balatonfüredtől 19 km-re található Tagyon Birtokhoz kanyargós utakon jutunk el. A Nivegy-völgyben szőlősorok hullámoznak körülöttünk, mandulafák, réti virágok, jellegzetes balaton-felvidéki présházak: ilyen lehetett a látvány száz éve is.

A Tagyon Birtok története csak néhány éve, egy durva pesti éjszakán indult. Attila egy átmulatott éjszaka után meghasonlott, és azt gondolta: „ez így nem normális, valami nyomot kellene hagyni maga után.” Attila egyik barátjának Tagyonhoz közel volt nádfedeles nyaralója, ezért ő is erre keresett 1-2 hektáros földet, aztán végül 8 hektáron mandula- és barackfát, kivágott szőlőt és egy romos présházat talált. Ő, akinek élete az alkudozás, ez alkalommal egy forintot nem alkudott: neki ez minden fillért megért.

Mindezt nem is Attila, hanem felesége, a talpraesett, mosolygó szemű fiatal nő, Zsuzsa meséli. Akkor még nem is ismerték egymást. „Az első két évben Attiláék csak mulatni jártak le a Birtokra. Aztán megjelentem a színen, és Attilában megfordult valami. Lecsendesedett, másképp kezdett élni.” Szőlőt telepítettek, ami felelősség, mert meg is kell művelni.

A Tagyon Fitness Garden

Akkoriban Zsuzsa már komolyan foglalkozott a borral. „Ködös, párás, fogvacogtató hideg volt, amikor először itt jártam. Attila mutatta, hogy ott a Balaton – én semmit sem láttam belőle. Ahogy leraktam a lábam, mégis elvesztem, mert olyan energiákat éreztem, hogy elkapott a gépszíj.”

Sokáig dolgozott a vendéglátásban, imádta Pestet, a nyüzsgést, a bulikat. Aztán érezte, hogy, ez már nem az ő világa, többre vágyik. Akkor jött a bor, tanfolyamokat végzett, borboltban dolgozott. Míg férjét Pesthez kötötte a munkája, ő hajnali öttől kapálta a szőlőt. „Kiposztolam Facebookra, hogy ez a Tagyon Fitness Garden, erre anyukám felhívott, hogy te kapálsz?!”  Az ötödik napon hajnalban hullafáradtan és sírva nézte a tenyerét, amit véresre tört a kapanyél. Akkor hívtak napszámost segítségnek.

Egyikük, amikor látta, hogy Zsuzsa meg sem áll a szőlőben, odabökte a Zsuzsa férjének: „Attila, a szőlőművelés nem szép testet nevel. Ő annyira pánikba esett, hogy kijelentette: Zsuzsika, többet nem jársz kapálni.” Azóta nem vett kapát a kezébe, helyette viszont csinál rengeteg minden mást: birtokot és pincészetet vezet, értékesít, szőlőt művel, és két tündéri kislányt nevel.

A morgástól az elismerésig

Amikor kijelentette, hogy bio módszerekkel dolgoznak, és nem lesz itt más, csak kén és réz, kinevették. A férjét nyugtatgatták: „hagyd, majd kinövi a kislány. Végtelenül megalázó volt. És végül igazuk lett, mert nem volt más választásom. Nem azért, mert a bioszőlészet lehetetlen feladat, hanem mert az emberi oldala hiányzott: nem jöttek ki időben permetezni, megcsinálni a zöldmunkát.”

Amikor hidrofúróval dolgoztak, négy fejre csak három ember jutott. Az egyikhez ő állt be, és ugrált egyiktől a másikig. Nem kímélték. „Majd meghaltam. A traktoros a végén odajött, és kezet fogott velem. Hoppá. Elismerték, amit csináltam.” A munkaerőhiánnyal ők is küzdenek, így az sem kizárt, hogy Zsuzsának legközelebb a traktorozást kell megtanulnia.

Amikor az egyéb nehézségekről kérdezzük, így válaszol: „Nem minden úgy alakult, ahogy én szerettem volna, de tudtam, hogy eljön az én időm. Nem hiszek a szerencsében, abban hiszek, hogy van lehetőség, amivel éppen abban a pillanatban tudsz élni."

Itt nincs one-man show

Zoli, vagyis Bakóczy Zoltán Zsuzsa legjobb barátja, a Tagyon birtok egykori birtokigazgatója. Mivel Attilát munkája elszólította, így Zsuzsa kezében van minden döntés. „Zoli szeptemberig a jobb és bal kezem és az agyam. A one-man show itt nem működik.” Van borászat, étterem, szállás, borértékesítés, kiskert, amivel teljesen egyedül nehéz lenne megbirkózni. A pincészet, Zsuzsa lieblingje, jól teljesít, de még feltörekvőben van.

A fókusz most a falusi stílusú borbisztrójukra kerül, melyet  eReSZ névre kereszteltek el. Az új szezonnal új arculatot is adtakEhhez a Budapesten és Tagyonban bizonyított Stark Andrea és társa, Vancsó Attila a partnereiAz á la carte étterem kínálata a szezonalitást követi, a zöldségeket a közeli kiskertjükből hozzák.

A panko morzsában sült óbudavári kecske camembert rebarbarás-epres chutney-val (2390 Ft) a tavaszi ízek és színek legszebb kavalkádját adja, látjuk, ahogy Andrea figyelme a fogások legapróbb részleteire is kiterjed, és valóban, minden tökéletes harmóniába áll össze. 

A rózsaborsos édesburgonya pürével és rebarbarával tálalt rosé kacsamellel (3290 Ft) sem nyúlunk mellé, jó egyensúlyban van az édes és a sós, a puha és a roppanós textúra. Csábítók a kemencében sültek, és ha nem lenne annyi jó fogás az étlapon, újrarendelnénk mindkettőt. Még most alakul a konyha végleges koncepciója, a tervekből mindenesetre annyit elárultak, hogy szeretnének két- vagy háromfogásos programvacsorákat rendezni borkostólóval.

Nyomot hagyni

Vali kutya elkísér minket, amikor megnézzük a pincét, a borászat hatalmas acélhordóit, a ház mögötti hatalmas dióskertet. Évekbe telik még, mire kiterebélyesednek. Zsuzsa és Attila tényleg a jövőnek is tervez. A vendégházban tágas apartmanok, teraszukról nézve mintha elérnénk a Balaton fölött úszó felhőket.

A szőlősorok közti fehér virágmezőnek nem is kéne itt lennie” – mondja Zsuzsa –, egyszerűen még nem jutott idő a földmunkáraMi nem bánjuk, és ő sem: „erre mondja a spanyol, hogy pura vida (=  szó szerint tiszta életet jelent, egyben így fejezik ki a minden jól van, minden szép életérzést – a szerk. ), nyugi. Nem lesz a szőlőnek semmi baja. Itt is pura vida van”.

Tavaly áprilisban költöztek el végleg Pestről. Nagyobbik lányuk megszerette a helyi bölcsit. „Ebbe a döntésbe burkolóztunk, mert egy ideje már mi is fontolgattuk, csak nem mertük meglépni” – emlékszik vissza Zsuzsa. „Mondják, hogy na, a pesti, mit akar ez itt? Itt szenvedek 30 éve, gürizek, aztán a pesti itt vagánykodik nekem – megértem azt az oldalt is. „Elfogadjuk, kedvesek vagyunk mindenkivel. Fontosnak tartjuk, hogy helyi termékeket forgalmazzunk: Hoffmann Judit szörpjeit áruljuk, és az általunk forgalmazott borok között Nivegy-völgyi gyöngyszemeket kínálunk. Az ételekhez felhasznált alapanyagnál is fontos a lokalitás. A kecskesajtot Szabó Bálinttól, Óbudavárról vásároljuk. A sonka és a kolbász a saját disznóvágásainkból érkezik. Fontos célunk, hogy a lehetőségekhez képest minden alapanyag köthető legyen valakihez, akiben megbízunk.”

Attila nincs itt, így nem tudjuk megkérdezni tőle, így képzelte-e el azt, hogy maradandót alkotnak. Zsuzsa szerint "bármi történik, ennek már nyoma lesz. Ki tudja, mit hoz az élet, de a ház, a birtok itt lesz. Minden vasalat, fémdarab kovácsolt vas, Tarsoly Laci bácsi kovácsmester Nagyvázsonyban készítette. Attila azt mondta, nem fogja megvenni az utánzatot, mert egyszer építi fel a házat.” És azt is szokta mondani minden évben, hogy ez a nulladik év, mert mindig elkezdődik valami új.

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A