Idén ötéves lesz a MOL Nagyon Balaton, így hát bátran mondhatjuk, hogy már tradicionális rendezvénysorozatnak számít. A tavalyi egymilliós vendégszámnál 20-30 százalékkal többet várnak a szervezők, és az izmos programkínálat alapján úgy tűnik, össze is jöhet nekik a nagy ugrás. Könnyűzene, klasszikus vagy jazz, irodalom, bor és gasztro, laza piknik vagy izgalmas túrák – mindegy mi a nyári zsáneretek, a Nagyon Balaton programok között megtalálhatjátok, csak győzzétek energiával. Íme egy kis ízelítő az idei kínálatból!

A MOL Nagyon Balaton szervezői szakítottak a hagyományokkal, idén a klasszikus sajtótájékoztató helyett egy hajnalig tartó bulit rendeztek. El akarták kerülni a már-már komédiába hajló helyzetet, amikor a résztvevők többen vannak a színpadon, mint a miattuk megjelent újságírók. Így hát a hivatalos bejelentések után koncerttel és a rendezvénysorozat hangulatát tökéletesen idéző partival indították útjára az ötödik MOL Nagyon Balatont, és bemutatták a videót, amelyből gyorsan kiderül, mivel fog telni az idei nyár:

Négy hónapos a balatoni nyár

A MOL Nagyon Balaton nemcsak a régiót népszerűsíti, hanem összeköt minden olyan rendezvényt és fesztivált, amelyek szerintük minőségben megfelel a mai közönség elvárásainak. „Az első években mi kerestük a résztvevőket, mára ez megváltozott” – mondja Fülöp Zoltán, az egyik alapító-főszervező. „Az utóbbi 3-4 évben sikerült elérnünk azt, hogy a különböző szervezők keresnek meg minket.” Ennek köszönhetően a hazai fellépők mellett megjelentek a külföldi, s ami nem mellékes, neves külföldi előadók is. „Idén már a Kompkoncerten is van külföldi vendégünk a Stereo MC’s  személyében” – tette hozzá.

A MOL Nagyon Balaton kiemelkedő érdeme, hogy a nyári szezont meghosszabbítva népszerűsíti a Balaton térségét. Tavaly a bő négy hónap alatt összesen egymillióan vettek részt a régió rendezvényein, de a szervezők ezt a számot idén két-háromszázezerrel növelni szeretnék. A céljuk az, hogy minden évben magasabbra tegyék a lécet. „A fesztiválok mellett a vendéglátóhelyek, a gasztronómia képviselői is elindultak egy olyan úton, ami nemcsak a régiót, hanem Magyarországot is népszerűsíti a nagyvilágban” – mondta Fülöp Zoltán. Szerinte a rendezvénysorozat a 20-30%-os nézőszám-növekedéssel érhetné el a saját határait, onnantól kezdve már „csak” a folyamatos minőség biztosítása lesz elsődleges.

Minden sarkon fesztivál

A Balaton Soundon lassan annyi a program, mint egy egyhetes fesztiválon. Ha csak egy napunk lenne rá, mi a norvég Kygót és az előtte fellépő német Robin Schulzot választanánk július 8-án. Az elektronikus zenénél maradva kihagyhatatlan az augusztus 23-26. között dübörgő B.my.Lake: itt Sven Väth vagy Solomun az abszolút befutók.

A VeszprémFesten egy rövid időre megidézik a nemrégiben elhunyt Prince szellemét egykori kísérőzenekara, a The New Power Generation segítségével. A bivalyhangú Tom Jones is a fesztivál vendége lesz, így érdemes a július 12-15. közti időszakra szabaddá tenni magunkat. Komoly fejtörést okozhat a szervezés augusztusban, hiszen a Strand Fesztivál is tartogat izgalmas fellépőket augusztus 23. és 26. között: Parov Stelart már többször láthattuk, de fellépései mindig izgalmas bulit ígérnek, és a Bastille és a Wellhello is hozzájárul majd az önfeledt hangulathoz.

A Veszprémi Utcazene Fesztivál teljes programjának felsorolására kevés volna ennyi hely, de mindenképp érdemes megjegyezni CC Smuglers vagy a The Trouble Notes nevét. A Művészetek Völgyében semmiképp ne hagyjátok ki a Nouvelle Vouge vagy a Pink Martini fellépését.

Lássuk az újoncokat...

A megszokott helyszínek mellett négy – az ernyő-fesztivál berkeiben újnak számító – rendezvénnyel bővül a kör: a Könyv-Bor-Jazz Fesztivál a klasszikus kultúra rajongóit várja Balatonfüreden június 8-11. között. Bő egy hónappal később ugyanitt az V. Anna Fesztivál a hagyományos Anna-bál hetében teremti meg a bál atmoszféráját. A sétányon, a Kisfaludy Színpadon és a parton prímásversenyeket és operaelőadásokat élvezhetnek a báltermen kívül rekedők. Június 17-én és 18-án Gyenesdiásra költözik az Angyalok városa: a Los An Gyenesen veterán amerikai autókat, pin-up lányokat és rockabilly-t találhattok.

...és a régi kedvenceket!

Idén is folytatódnak a Kompkoncertek. Július 28-án a Stereo MC’s nyomja az ütemet, az augusztus 25-i Családi Kompon pedig az Alma együttes húzza majd a talpalávalót a tó közepén, a programsorozat ütős lezárását pedig a Tankcsapda hozza majd el szeptember elején. Laza túrának ígérkeznek a Hévízen, Keszthelyen, Szent György-hegyen, Tihanyban, Füreden és Siófokon megrendezett Hosszúlépés séták a Balatonon, amelyekről itt írtunk bővebben. S ha már lelassulás, akkor nem felejthetjük ki a felsorolásból az augusztus 3. és 5. között zajló Paloznaki Jazz Pikniket sem: a Kool & the Gang vagy éppen az Incognito és a The Qualitons gondoskodik arról, hogy lazulni tudjunk.