Június 17-én jön a MÁV nyári menetrendje. Összegyűjtöttük nektek a legfontosabb infókat az új kedvezményekről és a balatoni járatokról.

Kedvezmények

Balaton-bérlet

A Balaton-bérlet június 16-tól érvényes, és korlátlan számú utazást biztosít Budapest és a Balaton között. A 30 napig érvényes bérletet szeptember 1-jéig vásárolhatjátok meg 19.900 forintért, a 60-naposat augusztus 1-jéig 34.900 forintért, a 90 naposat pedig július 1-jéig szerezhetitek be 49.900 forintért.

e-Balaton

Ha online vásároltok e-vonatjegyet a Balatonhoz (vagy a Velencei-tóhoz), a szokásos 3 helyett 15 százalékot spórolhattok meg. Ez a kedvezmény főleg a csúcsidőn kívüli vonatokra lesz érvényes, a menetrendekben @ szimbólummal jelölik az érintett járatokat. Fontos feltétel, hogy a 15 százalékos kedvezmény csak akkor jár, ha balatoni kiindulóponttal vagy célállomással vásároljátok meg a jegyeteket.

Balatoni füzetjegy

A 10 szelvényt tartalmazó füzetet egyszerre több utas is használhatja. A jegyeket egy tetszőleges belföldi állomás és a Balaton között, vagy két balatoni település között használhatjátok fel, az utazás megkezdésének napján. A balatoni füzetjegyek június 16-tól augusztus 27-ig érvényesek.

Vakáció bérlet diákoknak

A vakáció bérletet érvényes diákigazolvánnyal lehet megvenni, és 15, 30, 60 vagy 90 napon át korlátlan utazást biztosít, másodosztályon, a MÁV-START és a GYSEV teljes belföldi hálózatán. A bérlettel a gyorsvonati pótjegy is kiváltható, de a többi feláras vonat, például az InterCityk pót- és helyjegyeit külön meg kell vásárolni. A vakáció bérletek június 16-tól érvényesek. A 15 napos bérletet szeptember 16-ig vehetitek meg 9900 forintért, a 30 naposat szeptember 1-jéig 15.900 forintért, a 60 naposat augusztus 1-jéig 24.900 forintért, a 90 naposat pedig július 1-jéig 34.900 forintért.

Balaton Best kedvezménykártya

Aktivált Balaton Best kártyával 50 százalékos kedvezményt kaphattok Balatonfüred és Balatonalmádi, illetve a köztes állomások, Balatonarács, Csopak, Alsóörs és Káptalanfüred között. Egy kártyával alkalmanként legfeljebb két felnőtt válthat jegyet, a feláras pót- és helyjegyekre nem vonatkozik a kedvezmény. A kedvezményes jegy csak a Balaton Best kártya felmutatásával együtt érvényes.

Vonatok az északi parton

Kék Hullám

A Kék Hullám sebesvonat kétóránként indul Budapestről Tapolcára. Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban áll meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen. A vonatokhoz légkondicionált InterCity-kocsit is kapcsolnak, illetve 16 darab bicikli szállítását is biztosítják. Ez utóbbihoz kerékpárhelyjegyet is váltani kell. A Kék Hullámmal érhetünk a leggyorsabban Balatonfüredre, Kelenföldről 1 óra 52 perc az út.

Tekergő

A Budapestről Tapolcáig közlekedő Tekergő gyorsvonatok csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. Kényelmes, felújított kocsikban utazhatunk, és 16-47 kerékpár is elfér. A vonat gyorsvonati pótjegy váltása nélkül igénybe vehető, ez a legkedvezőbb árú járat a Balaton északi partjára.

Katica

Budapest és Balatonfüred között Katica sebesvonatok közlekednek, 134 perces menetidővel. Hétvégén kétóránként indulnak, a Balatonra 6:35 és 18:35 között, Balatonfüredről a fővárosba 9:11 és 21:11 között. Munkanapokon napi négy Katica közlekedik mindkét irányba. A Desiro típusú motorvonatok a babakocsival és kerekes székkel utazóknak is akadálymentes közlekedést biztosítanak. A Katicákon 4-12 kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltásával.

Vasárnaponként 16:21-kor egy Fecske elnevezésű sebesvonat indul Balatonfüredről Budapest-Délibe, hogy csökkentsék a zsúfoltságot az utána induló Katicán.

Vidéki járatok

Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok érintésével Záhonyból, valamint Szombathelyről közvetlen vonat indul az északi parti üdülőhelyekre. A Záhonyból induló vonaton 43-47, Szombathelyről pedig 16 darab bicikli szállítható kerékpárhelyjegy váltásával.

Vonatok a déli parton

Balaton expressz

A Balaton expressz vonatok kétóránként közlekednek Budapest-Déli és Keszthely között, a tó partján csak a forgalmas állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. Kelenföld és Siófok között mindössze 71 perc a menetidő. A vonaton 28 bicikli szállítható, kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával.

Keszthelyi FLIRT

A Keszthelyi FLIRT-tel szombaton és vasárnap reggel a Balaton felé, délután pedig a Balatontól Budapest felé utazhatunk. A járat gyorsvonati pótjeggyel vehető igénybe, légkondicionált alacsonypadlós motorvonatokkal közlekedik.

Siófoki FLIRT

A hétvégén közlekedő Siófoki FLIRT sebesvonatokkal juthatunk leggyorsabban Siófokra és az Aranypartra, a Kelenföld-Szabadifürdő szakasz menetideje mindössze 1 óra 4 perc. A vonat első része Balatonszentgyörgyig közlekedik, Balatonszárszóig csak Kelenföldön, Szabadifürdőn és Siófokon, Balatonszárszótól viszont minden állomáson és megállóhelyen megáll. A vonat másik része Siófoktól Balatonszemesig közlekedik, és minden állomáson megáll. A vonatok Budapestről 7:05-kor, 9:05-kor és 11:05-kor, Budapestre 16:54-kor, 18:54-kor és 20:54-kor indulnak vissza. A járatok Siófok és Balatonszentgyörgy között felár nélkül, Budapestről utazva gyorsvonati pótjegy váltásával vehetők igénybe.

Déli→Parti

A Déli→Parti sebesvonatok kétóránként indulnak Budapestről. A Balaton partján minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Ez a vonattípus csoportos utazásra és kerékpáros utasoknak is ajánlott, mert a járatokon 28 bicikli is elfér.

Vidéki járatok

Az Ezüstpart expresszel Miskolcról Siófokon át Keszthely irányába lehet utazni a hét minden napján. A vonaton 44 bicikli szállítható, kerékpárhelyjegy váltása szükséges.

Az Aranyhíd expressz Szeged és Keszthely között Kecskemét és Kiskunfélegyháza érintésével hétvégén és ünnepnapokon közlekedik, a vonaton 25 bicikli vihető kerékpárhelyjegy váltásával.

Az Aranypart expresszen Záhonyból Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon át Keszthelyre lehet eljutni, a vonaton 44 bicikli szállítható, kerékpárhelyjeggyel.

A Tanúhegy expressz Győrből Keszthelyre kínál közvetlen eljutást kényelmes, felújított kocsikkal és 8 kerékpárhellyel – kerékpárhelyjegy váltása kötelező!

A Kaposvárról Fonyódon át Szombathelyre közlekedő vonaton 16, a Pécsről Kaposváron és Fonyódon át Siófokra, illetve Tapolcára közlekedő sebesvonaton 8-8 kerékpár szállítható.