Ötödik alkalommal rendezik meg az Everness Fesztivált, idén új helyszínen, az Alsóörsi Pelso Kempingben. A nyitottságot, fejlődést, spiritualitást közvetítő Everness-érzés bemutatásához nem is lehetne hitelesebb arcot találni Palya Beánál. Az énekesnő elmondta, miért fontos számára a tudatosság, és azt is elmesélte, hogy magán viseli a Balatonnal való első találkozás jegyét.

MOL Nagyon Balaton: A magyarokat emlékek és élmények fűzik a Balatonhoz. Téged milyen élmények kötnek oda? 

PB: Az első – azóta is látható – térdsebem, az első szerelem okozta elpirulásom egy úttörőtáborban. Badacsony gyönyörű hegyeit imádom, a kilátás a tóra belém égett; nagyon sok időt töltöttem ott az elmúlt években, tanulás és bulizás okán. Még egy esti karaoke is jutott a parti bárok egyikében. Aztán biciklizés a Balaton körül, elkap közben a vihar, utána szex és fröccs és rock 'n' roll...

MOL Nagyon Balaton: Mik a tapasztalataid: más egy fesztivál és egy klub közönsége előtt játszani?

PB: Nagyon nagy különbség nincs; én minden koncertbe ugyanúgy a maximumot teszem bele. És mindig beleszimatolok a levegőbe, hogy nézzük, ma épp mi van itt, ki van itt, milyen a tér és az idő, mire kell ráhangolódni. A különbség annyi, hogy egy nagy, nyitott térben, egy nyári felajzott estén másképp ritmizálom a zenében kifejezett mondandómat, másképp állítom össze a setlistet, kicsit másképp konferálok, mint egy intimebb koncertteremben.

MOL Nagyon Balaton: Az Everness hívószavai a tudatosság, az egészséges életmód, a környezetvédelem. Gondolom, könnyen azonosulsz ezzel.

Palya Bea: Igen, hasonló értékek mentén élek én is. Különösen a tudatosságnak az a része az enyém, ami az önreflexió, önmagam megfigyelése. Ebből nőnek ki a dalaim.

MOL Nagyon Balaton: Az, hogy saját zenekarod van, feltételezem, azt jelenti, hogy te vagy a főnök az együttesben, a végső döntéseket neked kell meghozni. Szereted ezt a szerepet? 

PB: Sokat tanultam erről, mire igazán bele tudtam állni a vezető szerepébe. A határok tartása a legnehezebb, de a szülői tapasztalat sokat segített ebben. Így mára oké ez is. És nagyon jó fej zenésztársaim, illetve produkciós munkatársaim vannak, cool az egész, dolgozunk, csináljuk, amit kell, élvezzük, jó a hangulat.