Ritkán látogatható helyszínekkel, feledésbe merült hagyományokkal, tűzgyújtással, boszorkánysággal és ingyenes kisvasúttal jön Keszthelyen a Múzeumok Éjszakája szombaton.

Keszthelyen már gőzerővel készülnek a Múzeumok Éjszakájára: 16 múzeum és kiállítóhely csatlakozott a június 24-i programokhoz.

A Festetics-kastély északi szárnyában táncházat tartanak – a Company Canario Historikus Táncegyüttes a főúri bálok rejtélyes világát eleveníti fel egy olyan helyszínen, amit nem sűrűn nyitnak meg a nagyközönség előtt. A Múzeum Zoo-ban egzotikus hüllőkkel és rovarokkal találkozhattok, megnyitják Magyar Gabriella Virágról virágra című kiállítását, és ha jó lesz az idő, tűzzsonglőrt is hívnak. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen a gazdálkodás múltját és a vidéki hagyományokat ismerhetitek meg. Lesznek boszorkányságok, veterán traktorok, kemencés varázslepények és fűszeres teák, tűzgyújtás, rontásűző és egészségmegőrző rituálék. A Balatoni Múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak Dr. Csont és Arcok a múltból címen, itt az arcrekonstrukció készítést próbálhatjátok ki agyag és műanyag koponyák segítségével.

A belépőtökkel meglátogathatjátok a Balatoni Borok Házát, a Babamúzeumot, a Játékmúzeumot, a Történelmi Panoptikumot, a Csigaparlamentet, a Pantheont, az Erotikus Panoptikumot, a Giccsmúzeumot, a Nosztalgia Múzeumot, a Rádió és Televízió Múzeumot, a Kályhák Házát, a Szendrey Júlia Emlékszobát, és a Vajda János Gimnáziumot is. Este pedig a gyertyafényes kivilágítás és a reneszánsz ruhákba öltözött vendéglátók miatt tényleg a régmúltban érezhetitek magatokat.

A helyszínek között a DOTTO elektromos kisvasúttal utazhattok, ami 18:00 és 23:00 között óránként indul a Balatoni Múzeum elől, és körjáratként közlekedik.

TIPP: Éjfélre érdemes lesz a kastélyhoz érni, hogy megnézhessétek az épület falára vetített látványos fényjátékot.