Kitüntették a Balatoni Limnológiai Intézetet – július 7-én nyílt napon mutatják be, mivel érdemelték ki a Magyar Örökség Díjat.

Magyar Örökség Díjat kapott a Balatoni Limnológiai Intézet – írja a hirbalaton. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjához tartozó intézetben a hazai édesvizek komplex hidrobiológiai kérdéseivel foglalkoznak, helyi és országos szintű döntéseket készítenek elő. Ez így elég száraznak tűnik, és a legtöbben biztosan kételkednének, ha azt mondanánk, hogy a Limnológiai Intézet remek kikapcsolódást kínál a turistáknak is. Pedig ezt mondjuk – nem véletlen, hogy nyári bakancslistánkra is felkerültek!

Az idén 90 éves intézetben rengeteg tudást halmoztak fel az évtizedek során, ezért hívják őket, ha kitör a pánik a Balaton vízminőségével kapcsolatban. De a tudás mellett érdekes sztorikat is rejtenek a kutatólaborok. Megtudhatjuk, miért csúfolták az intézményt csiborpatkolónak, és miért lehetett mégis Európa legmodernebb kutatási komplexuma; hogy került oda egy Vasary-festmény, és hogyan tűnt el nyomtalanul a kommunizmus éveiben; és persze arra is rájöhetünk, mi mindent hittünk rosszul a Balaton vizéről.

Július 7-én ingyen is betekinthettek az intézet kutatásaiba, hiszen idén is megtartják hagyományos nyílt napjukat. A Balaton partján kialakított bemutatóhelyeken megismerhetitek a tóban élő vízinövényeket, a parti öv gerinctelen állatait és halait, valamint láthatjátok a vizsgálatokhoz használt műszereket is. A laborokban tudományos bemutatókat tartanak, lesz fotókiállítás és filmvetítés az intézet történetéről és eredményeiről, és izgalmas előadásokat is hallgathattok, akár személyesen az intézet igazgatójától, Dr. G.-Tóth Lászlótól.