Itt az idő, hogy kidugjuk a fejünket a strandról, és megnézzük, hogy mi van a parton, mert ez a nyár legsűrűbb időszaka. Miközben Füreden a vizes vb, egy kicsit odébb pedig a VeszprémFest dübörög, Badacsonyban és Bogláron kimondottan jó borokat kóstolhatunk kimondottan jó zenékre, Eplényben pedig az adrenalinszintünket nyomhatjuk az egekbe az országos downhill-versenyen. Íme, a hétvége legígéretesebb programjai.

VeszprémFest (július 12–15.)

A VeszprémFest egy kicsit komolyabb hangvétellel csábít, mint a vízparti nagyfesztiválok, de élvezetekből itt sem lesz hiány, ezt olyan előadók garantálják, mint Tom Jones vagy Prince egykori kísérőzenekara, a The New Power Generation. A koncertek az Érseki Palota rekonstrukciója miatt idén új helyszínre költöznek: a Veszprémvölgyben található História Kertben rendezik meg őket. A kísérőprogramokról se maradjatok le: a Rozé, Rizling & Jazz Napokra a jó borok, a városnéző sétára pedig a kevésbé ismert sztorik miatt érdemes odafigyelni.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

XVIII. Jazz és a Bor Fesztiválja – Balatonboglár (július 12–15.)

Ha szereted a jó zenéket, de nem vagy az a fesztiválon tomboló típus, érdemes Boglárra figyelni, hiszen négy estén keresztül fülbemászó jazz kísérettel, többek közt a Barabás Lőrinc Quartet dallamaival kóstolgathatod a környék legjobb borait a balatonboglári Varga Béla Kulturális Központban. A meghívott borászok között három kiváló helyi pincészet is szerepel, a Bujdosó Szőlőbirtok, a Konyári Pincészet és a Légli Szőlőbirtok.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

I. Tihanyi Kézműves Sörfesztivál (július 14–16.)

A Balaton-partot a borkultúra uralja, de július 14-én a sörivók sem maradnak szomjasak: első alkalommal rendezik meg a kézműves sörök fesztiválját a tihanyi Legendás Házban.

A rendezvényen a Kapucinus és a HopTop Brewery italaival találkozhattok, akár a különleges Tihanyi Levendulás Sört is megkóstolhatjátok, amit az önkormányzat nemrégiben helyi védettségű termékké nyilvánított. A délutáni kóstolók mellett sörkulturális előadásokat szerveznek - természetesen szigorúan tudományos célból.

Krisecco Fest – Kéthely (július 14–15.)

A Kristinus Borbirtok idén is csatlakozott a Kultkikötő programjaihoz, ezen a hétvégén például közösen szervezik a Krisecco Festet a kéthelyi high-tech birtokon.

A szabadtéri színpadon egymást váltják az ismert előadók, a zene mellé Kristinus borokat és ételkülönlegességeket kóstolhattok. Pénteken 16 órától a Kállay Saunders Band, 20 órától az Irie Maffia pörgeti fel a közönséget, szombaton 20 órától pedig a Margaret Island folytatja a műsort. Jegyvásárlás ITT.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Mastercard Élményhajó és Varázshajó (július 14.–augusztus 27.) (X)

Idén nyáron is kulturális élmények várnak rátok a Balaton közepén, a Szent Miklós zászlóshajó fedélzetén, köszönhetően a Mastercard és a BAHART együttműködésének. A Mastercard Élményhajó péntekenként várja az utasokat július 14. és augusztus 18. között: 20:30-kor indul a siófoki kikötőből, és másfél órás útja alatt stand-up comedy előadásokat láthattok olyan ismert humoristákkal, mint Felméri Péter és Mogács Dániel. A Mastercard Varázshajót a kisgyermekes családoknak ajánlják, egyórás utat tesz meg, miközben műsorral és ajándékokkal szórakoztatják a gyerekeket. Hétfőtől szombatig közlekedik, négy északi és hat déli parti kikötőben szállhattok fel rá. 

Mindkét hajótípusra a BAHART pénztáraiban válthattok jegyet. Ha Mastercard vagy Maestro bankkártyával fizettek, az élményhajóra 50%, a Varázshajóra 10% kedvezményt kaptok. A bankkártyás fizetés mellé egy 10 százalékos kupon is jár, ezt a hajók fedélzeti büféjében válthatjátok be, ahol szintén lehetőségetek van kártyás fizetésre is. (X)

Badacsonyi Bor7 (július 14–30.)

A balatoni borokért hegyekre mászni is érdemes, de mint minden évben, idén júliusban is egy nagyon hosszú, két hetes borfesztiválra maguktól jönnek le a központi Badacsony Parkba. Tizennégy termelő boraiba kortyolhattok bele, és szakmai előadásokat is hallgathattok melléjük, ha szeretnétek laikusból majdnem szakértővé válni.

Esténként pedig minden nap jönnek az ingyenes koncertek: az első hétvégén pénteken Stahl Barbara hozza utánozhatatlan hangját, vasárnap pedig Hangácsi Márton érkezik. Jövő héten még hét közben is érdemes figyelni: jön Járai Márk a Halott Pénzből, de a Nagyszínpad-győztes Lóci is feltűnik.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Downhill Országos Bajnokság – Eplény (Július 14–16.)

Ismét az eplényi Bringarénában rendezik meg az ország legnagyobb downhill eseményét. A verseny, ahogy minden évben, idén is a 4-es downhill pályán lesz, de a szervezők változtattak a nyomvonalon, hogy a visszatérőknek is tartogasson meglepetéseket a terep. Persze, a biztonságos kerülőutakról sem feledkeztek meg, így ha valaki nem akar megugrani egy veszélyesebb akadályt, ki is kerülheti azt.

Egy különleges vendég is részt vesz a versenyen: Liszi Attila, a magyar downhill egyik legnagyobb alakja tér vissza egy élménybringázásra.

Klassz a pARTon – Balatonalmádi (július 15.)

A Klassz a pARTon egy nyáresti, komolyzenei koncertsorozat, ahol elismert előadókat és feltörekvő, fiatal tehetségeket hallhattok a Balaton partján. Szombaton 20 órától a MOL Új Európa Alapítvány tehetségtámogató program nyertesei adnak koncertet a vörösberényi református templomban. Kovács Gergely zongorázik, Nemes Réka és Wendler Enikő játszanak fuvolán és Molnár Anna énekel. Chopin, Puccini, Bellini, Lajtha, Quantz, Bach, Gounod, Mozart és Händel művei alkotják a műsort. További részletekről ITT olvashattok.

17. FINA Világbajnokság – Balatonfüred (július 15–21.)

Nem árulunk el nagy újságot, de a most következő hétvégén indul a FINA Úszó Világbajnokság, a nyíltvízi úszás versenyszámait pedig Balatonfüreden rendezik meg július 15. és 21. között. Itt írtunk arról, hogy milyen változásokra kell számítani a helyszínen a verseny alatt. Az előkészületek még tartanak, amikor kedden ott jártunk, még nem készült el a mélygarázs, és a város több pontján is találkoztunk útépítésekkel, de a polgármester optimista, és azt nyilatkozta, hogy a verseny kezdetére már minden kész lesz.

A Tagore sétány közelében, a füredi kikötőnél alakítják ki a versenypályát, a lelátókról a nézők a versenyre és a Tihanyi-félszigetre is rálátnak. Szombaton 10:00 és 11:15 között a férfiak 5 kilométeres döntőjét, ahol két magyar versenyző, Papp Márk és Rasovszky Kristóf is érdekelt lesz. Vasárnap 10:00 és 12:15 között a nők 10 kilométeres döntőjét láthatjátok, ebben a számban pedig Olasz Anna és Sömenek Onon Kata is indul a magyar csapatból.

A további 5, 10 és 25 kilométeres számokat jövő héten rendezik, ezeknek a részletes időbeosztását ITT találjátok.

Kertmozizz a hétvégén!

Péntek (július 14.)

Szombat (július 15.)