Csillagvizsgálókból, szervezett túrákon és egyedül, a sötéten hullámzó Balaton partjáról is figyelheted a Perseidákat.

A Perseidák meteorraj menetrendszerűen érkezik meg a nyár második felében: már júliusban elcsíphetjük a hullócsillagokat, de a csúcs-szakasz augusztus 10. és 15 közé esik, amikor akár percenként küldhetünk kívánságokat az ég felé. Ha nem hiszünk a babonában, a csillaghullás akkor is pazar látványt nyújt, főleg, ha megfelelő helyszínen élvezzük. A Travelo két Balatoni-közeli helyet is ajánlott, ahol külön programokat is szerveznek a meteor-vadászoknak, először lássuk ezeket, utána pedig néhány plusz helyszínt is javasolunk.

A bakonybéli Pannon Csillagdában augusztus 11. péntek és 14. hétfő között szervezett megfigyeléseket tartanak, minden éjjel 21 és 24 óra között. Csillagász szakvezetést és filmvetítést is terveznek, és ha szép idő lesz, éjszakai sétákhoz is csatlakozhattok. A programokon 2500 forintért vehettek részt. A szabadtéri csillagnézéshez túra-ruházatot ajánlanak, és vigyetek magatokkal polifoam-ot, pokrócot, valamint szúnyog-és kullancsriasztót is! További információk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park oldalán.

A Zselici Csillagparkban éjszakai túrával várják a Perseidákat. A résztvevők láthatják Magyarország egyik legtisztább, fényszennyezéstől majdnem teljesen mentes égboltját, és a nyári csillagképekkel és objektumokkal is megismerkedhetnek. A programon csak előzetes regisztráció után vehettek részt, 1000 forintért. Gyülekező 19:15-tól a csillagvizsgáló recepciójánál, a séta borult, esős időben elmaradhat. További információ az intézmény oldalán.

Az eplényi Bringarénában is készülnek már a meteorok érkezésére, itt augusztus 11. péntek  és 13. vasárnap között erdei túrákat és éjjeli libegőzét terveznek.

Ha egyedül, vagy legalábbis kevésbé szervezett módon kalandoznátok, a Balaton-parton rengeteg különleges helyet találhattok a csillagnézéshez. Ha a Balatonkenesei magaspart löszfalain táboroztok le, a Balaton közvetlenül a lábatok alatt terül majd el, de hasonlóan brutál kilátás vár rátok a Káli-medence Emberi komédia szoborcsoportjánál is. A tanúhegyek csúcsa sem okozhat csalódást, mindegy hogy a Badacsony tetejéről, a Szent György-hegyi bazaltorgonáktól vagy Csobánc várától vadásztok a hullócsillagokra, de a Hegyestűre vagy a mencshelyi Kossuth-kilátóhoz is megéri felmászni.