Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

Mi megnéznénk egy ilyen harcsázót a Balaton partján

Egy építészhallgató diplomamunkájában egy látványkonyhás, "csupaüveg" harcsázót tervezett a fonyódi strand mellé.

„Próbáltam egy olyan haléttermet tervezni, ami egyértelmű szálakkal kacsolódik a déli part múltjához, különösképp az 1958 utáni balatoni építkezésekhez, de szerkezeti kialakításában és működési koncepciójában korunk új igényeire reagál.” – olvasható a BME Építészmérnöki Karán végzett Mándoki Réka hitvallása az Építészfórumon diplomamunkájáról megjelent cikkben. Elmondása szerint azért esett választása a harcsázóra, mivel a harcsa az idei év hala, ami „felhívhatja a figyelmet a Balaton és hazánk valódi értékeire”.

Az épület egy olyan franchise-koncepciót vázol fel, amely mindig egyedi, de arculatában hasonló épületeket létrehozását tűzi ki célul a geometria és a számok kapcsolatán alapú parametrikus tervezés segítségével. Mándoki Réka bevallása szerint tudatosan helyezkedik szembe azokkal a nosztalgikus és/vagy tájidegen berögződésekkel, amelyek „megnehezítik a fejlesztései törekvéseket”. A megvalósítás javasolt helyszíne a fonyódi városi szabadstrandnak a vitorláskikötővel határos része.

A kialakításnál fontos szempont volt, hogy a vendégtér egy nyitott és vízpartra nyíló „csupaüveg” tér legyen: az elrendezés közepére kerülő látványkonyha kapcsolja össze kiszolgáló tömböt és a vendégteret. A fehér falak és a műgyanta borítású padló összhangjához fa homlokzati burkolat járul, a tető dőlése pedig a tó felé irányítja a szemet.

„A tervezési program ambiciózus: A diplomamunka egy adott étterem terve, de az alkalmazott parametrikus feldolgozási mód lehetővé teszi az arculatában, kialakításában egységes, de egymástól mégis eltérő épületcsalád kialakítását, amely például alapul szolgálhatna egy a tó körül kialakítandó franchise-hálózat megvalósításához.” – olvasható Dr. Krámer Péter építészmérnök opponensi véleményében, amelyben a tervet „matematikai pontosságúnak”, „tisztának” és „logikusnak” nevezi.

Hasonló tartalmak

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

A jégfolyosótól a hófánkpályáig – Mutatjuk, hol korcsolyázhatunk ezen a télen a Balatonnál

?>

Balatonfüreden három jégpályáját összekötő jégfolyosón is korcsolyázhatunk, Veszprémben egy pop-up rendezvényhelyszín alakul át jégpályává.

Levágták a balatonaligai Kádár-sziget ikonikus fűzfáját

?>

Az Aligai Fürdőegyesület Facebook-posztjában számolt be a balatonvilágosi Club Aliga 2 sétányon történt természetkárosításról.

Új, tíznapos gasztrofesztivál startol a Balatonnál

?>

A Taste Balaton közel 100 programmal indul 2024 márciusában: lesz étteremszínház, séfpárbaj, több kiállítás és exkluzív menüket is kóstolhatunk.

Neked ajánlott

A