Egy építészhallgató diplomamunkájában egy látványkonyhás, "csupaüveg" harcsázót tervezett a fonyódi strand mellé.

„Próbáltam egy olyan haléttermet tervezni, ami egyértelmű szálakkal kacsolódik a déli part múltjához, különösképp az 1958 utáni balatoni építkezésekhez, de szerkezeti kialakításában és működési koncepciójában korunk új igényeire reagál.” – olvasható a BME Építészmérnöki Karán végzett Mándoki Réka hitvallása az Építészfórumon diplomamunkájáról megjelent cikkben. Elmondása szerint azért esett választása a harcsázóra, mivel a harcsa az idei év hala, ami „felhívhatja a figyelmet a Balaton és hazánk valódi értékeire”.

Az épület egy olyan franchise-koncepciót vázol fel, amely mindig egyedi, de arculatában hasonló épületeket létrehozását tűzi ki célul a geometria és a számok kapcsolatán alapú parametrikus tervezés segítségével. Mándoki Réka bevallása szerint tudatosan helyezkedik szembe azokkal a nosztalgikus és/vagy tájidegen berögződésekkel, amelyek „megnehezítik a fejlesztései törekvéseket”. A megvalósítás javasolt helyszíne a fonyódi városi szabadstrandnak a vitorláskikötővel határos része.

A kialakításnál fontos szempont volt, hogy a vendégtér egy nyitott és vízpartra nyíló „csupaüveg” tér legyen: az elrendezés közepére kerülő látványkonyha kapcsolja össze kiszolgáló tömböt és a vendégteret. A fehér falak és a műgyanta borítású padló összhangjához fa homlokzati burkolat járul, a tető dőlése pedig a tó felé irányítja a szemet.

„A tervezési program ambiciózus: A diplomamunka egy adott étterem terve, de az alkalmazott parametrikus feldolgozási mód lehetővé teszi az arculatában, kialakításában egységes, de egymástól mégis eltérő épületcsalád kialakítását, amely például alapul szolgálhatna egy a tó körül kialakítandó franchise-hálózat megvalósításához.” – olvasható Dr. Krámer Péter építészmérnök opponensi véleményében, amelyben a tervet „matematikai pontosságúnak”, „tisztának” és „logikusnak” nevezi.