Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / aktív

szerkesztés

Új életre kelt egy legendás vitorlás

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 10. 12. 11:22

A Hungária cirkáló visszanyerte régi formáját, hála Cittel Lajos híres hajóműhelyének.

A veol.hu tudósítása szerint a Hungária cirkálót vízre bocsátották Tihanyban. Az ötszemélyes vitorlással Cittel Lajos veszprémi műhelyében dolgoztak több mint egy éve.

A Hungária sokáig nem volt karbantartva: a dekkje 90 százalékban tönkrement, a palánkozás hézagos volt és a bordák is eltörtek. Most az egész hajót újjáépítették, az ólomöntvény tőkesúlyon kívül mindent kicseréltek a mesterek. Ahogy eredetileg is, mahagónival borították, rézvereteket, facsigát helyeztek el rajta, az árbocra pedig több mint harminc négyzetméternyi vitorla került.

A Hungária most már örök darab lehet, de folyamatos törődést igényel: festeni kell, lakkozni, télen a partra tenni, letakarni, jól szellőző helyen tárolni – sorolta Cittel Lajos a vízre tételnél. Azt is hozzátette: az öreg hajóknak helyük van a Balatonon, mert ezek a klasszikusok adják meg a tó igazi hangulatát. A Hungáriát 1928-ban építették Svédországban, magyar megrendelésre – az amszterdami nyári olimpiára készült.

„Eredetileg hajómérnök szerettem volna lenni, aztán elmentem a Füredi Hajógyárba, és kiderült, hogy vasból építik őket. Meg műanyagból. Na, ezzel nem akartam foglalkozni. Számomra a hajó fából van” – mondta nekünk Cittel Lajos hajóépítő, mikor szakmájáról kérdeztük tavaly nyáron.

A Facebook cover fotót a Fortepanról töltöttük le, Dr. Ember Károly adományozta nekik.
A fotó illusztráció.

Hasonló tartalmak

Admin mode