Ahogy hűvösödik az idő, egyre ritkábban merészkedünk ki a szabadba. Bár a Balatonnál ilyenkor is megéri beiktatni egy-egy hegyi túrát, a kevésbé bevállalósoknak sem kell unatkozniuk. Egy estére felidézhetjük a nyári fesztiválok hangulatát, Európában elsőként láthatunk egy amerikai színdarabot, és felfedezhetjük a Bakony ízeit. A hétvége középpontjában persze a Márton-napi mulatságok állnak majd: a Balaton-part minden szegletében várnak ránk az ízletes libasültek és az új évjárat borai.

Ocho Macho & Maszkura és a Tücsökraj – Veszprém (11.10.)

A veszprémi Expresszóban most már teljes gőzzel dübörög a szezon. November 10-én a nyári fesztiválok hangulatát idézik meg a klub falai között: az Ocho Macho hozza a reggae, punk és rock'n'roll elemeket ötvöző bulizenét, melyet ők csak „huppogásnak” hívnak. Vendégük pedig a Maszkura és a Tücsökraj lesz, akik hasonlóan besorolhatatlan, de nem kevésbé szórakoztató stílust képviselnek.

Az Expresszó kínálatát érdemes követni, hiszen már egészen december végéig be vannak táblázva olyan ígéretes fellépőkkel, mint Péterfy Bori vagy épp a Quimby.

Holt Költők Társasága – Veszprém (11.10-11.)

„Carpe Diem, ragadd meg a napot” – kezdi az oktatást Mr. Keating, a különc irodalomtanár a konzervatív Welton Akadémián. Diákjaival széttépeti a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék, a költészet maga az élet. Az iskolában megjelenik a lázadás szelleme.

Keating alakjához szinte ösztönösen kapcsoljuk Robin Williams legendás alakítását, de Tom Schulman színdarabjával új oldalról láthatjuk az ismert karaktereket – méghozzá Európában először. Ezen a hétvégén pénteken és szombaton láthatjátok az előadást a Veszprémi Petőfi Színház színpadán, de ha lemaradnátok róla, novemberben még számos alkalommal bepótolhatjátok. Jegyeket ITT vásárolhattok.

IV. Bakony Expo – Veszprém (11.10-12.)

Negyedik alkalommal rendezik meg a bakonyi ízek vásárát a Veszprém Arénában. A három napos rendezvényen helyi termelők és kézművesek portékáiból válogathattok: díjnyertes borokat kóstolhattok a Tornai Pincészetnél, kovászos kenyereket vehettek a Búzalelke Pékességtől és házi készítésű szörpöket szerezhettek be Zsusskánál vagy a Tamás Pincénél – hogy csak pár nevet említsünk a kiállítók közül.

A vásárlás mellett a tájegységre jellemző gasztronómiai és népi hagyományokat is megismerhetitek: lesznek hagyományőrző játékok, táncos komédia, látványkovácsolás, állatsimogató, de még disznóvágást is tartanak.

Márton-napi borvacsorák a Balaton körül (11.10-13.)

Szombaton elérkezik Szent Márton napja – ahogy országszerte, a Balaton körül is rengeteg programmal készülnek a helyi vendéglátók.

A középpontban természetesen a liba-ételek lesznek, csak hogy néhány fogást kiemeljünk a széles választékból: a Gutman Borpincében 
sparheltben sült libacombot szolgálnak fel, a Koczor Pincészetben kemencében sülnek majd a finomságok. A Sparheltben libazúza-paprikást, a Szászi Birtokon töltött libanyakat kóstolhattok. A Pócz Pincészetben füstölt libamell lesz a sólet mellé, a Villa Mediciben szilvalekvárral kínálják a libamájat, a Sáfránkertben mousse-t készítenek belőle a céklaleveshez, de Laposáéknál, a Dobosi Pincészetben és a BL Yachtclubban is vacsorázhattok. A Kristinus Birtokon Tompos Kátya és Hrutka Róbert koncertje egészíti ki a programot, a Márgában pedig három séf és a Thetis borbirtok különleges összefogását élvezhetitek.

A változatos liba-fogásokon kívül attól is különlegesek ezek a vacsorák, hogy a legtöbb pincészet itt mutatja be új borait a vendégeknek, így az elsők között kóstolhatjátok meg az új évjáratot.

3 Légli, 3 helyszín, 3 hangulat – Balatonboglár (11.11.)

Balatonbogláron sem feledkeznek meg Márton napjáról, a Légli fivérek úgy ünnepelnek, mint még soha. Persze a bor és a libasült itt sem maradhat ki a programból, de emellett három testvér három különböző világába is betekinthetünk, hiszen egyszerre nyitják meg kapuikat a közönség előtt. 

Boldog Márton napot egyiküknek sem kell kívánni, de Ottó szőlőbirtokán (Légli Borászat) pincetúrát és újborkóstolót tartanak, este pedig Lovász Irén népdalénekes szórakoztatja a vendégeket. Attila fazekasházában láthatjátok, hol készülnek a Légli-kerámiák, Gézánál pedig a híres Kislaki-borok mellett Grecsó Krisztián íróval is találkozhattok.