El lehet felejteni a karácsonyi stresszt, Köveskálon garantáltan nem lesz sietség, vagy hajsza. Lesz viszont forralt bor, puncs, forró csoki, finom falatok, beszélgetés és barátok: a köveskáli Kővirág étterem és az Északipart magazin adventi vásárt szervez, ahová helyi borászokat és kézműveseket hívnak, miközben a Mi a kő megrendezi ugyanazt a disznóvágást, amit évek óta ilyenkor mindig megtart.

Legelőször az merül fel bennünk: hogyhogy nincs a Káli-medencében évek óta nagyon népszerű karácsonyi vásár? A békés lankák és takaros falvak ugyanúgy beillenek egy téli mesekönyvbe, mint nyáriba. Az Északipart Magazin vetette fel a Facebookon, hogy tud-e valaki karácsonyi vásárról a környéken, és ha nem, örülnének-e egynek. Erdős Gábor (az Északipart felelős szerkesztője) indoka egyszerű: „azért jutott eszünkbe, mert jó dolog. Ráadásul az idei Kálibuli elmaradt, amit sokan hiányoltak, az év végéhez pedig ez illik. Tavaly a Kővirág csinált már valami hasonlót, és nem akartunk külön vásárt rendezni, inkább velük fogtunk össze”.

A Kővirágos Zakar Kata és férje, Mészáros György tíz éven át disznóvágást rendeztek november utolsó hétvégéjén, most váltottak. Tavaly már bemelegítettek egy kisebb jótékonysági vásárral, ahol fél tucat árus volt. A bevételüket Kata az óvodának ajánlotta fel, és sajátjukat idén is jótékony célra szánja. Elvégre karácsony közeleg.

A Facebook-esemény iránt majdnem ezren érdeklődnek, a Kővirág és a Káli-medence népszerűsége alapján nem lepődnénk meg, ha a novemberi hideg ellenére is sokan eljönnének.

Most több árus lesz, de „kedves lesz így is” – ígéri Zakar Kata. Kovács Bea kenyeret és más finomságokat hoz a Búzalelke Pékségből, ott lesz a Pálffy- és a Sabar Borászat, jön sajt-, ékszer- és kézműves babakészítő, és meg lehet kóstolni az év első bejglijét is. Katáék szeretnének ezzel hagyományt teremteni, viszont minden évben csak egyszeri alkalom lesz, még akkor is, ha igény volna rá. „Olyan sokat dolgoznak év közben a kollégák, hogy decemberben pihennek, csak december 27-től vagyunk újra nyitva.” A szervezők jó hangulatot és baráti együttlétet ígérnek, és csak azért drukkolnak, hogy a novemberi időjárás is kegyes legyen hozzájuk.

Ugyanezen a hétvégén disznóvágás is lesz Köveskálon, amit a Mi A Kő étterem rendez, és jó felkészülés lehet a nagy karácsonyi traktára. Kezdés városiaknak is elviselhető reggel 7 órai időponttal meleg pogácsával, pálinkával, forralt borral, és 10 órára  már meg is lehet kóstolni, mi lett Dezsőkéből, a disznóból. A svéd káli asztalon hagyományos disznótoros ételekkel ehetjük degeszre magunkat: resztelt máj, sült vér, ebédre orjaleves, toros káposzta, sült hasaalja, vacsorára pedig elkészül a hurka és a kolbász. A szervezők előre figyelmeztetnek, hogy egész napos lesz az evészet, ivászat.

Evés, ivás, mozgás

Két falat tepertő és malacfül között könnyíthetünk a gyomrunkon és a lelkiismeretünkön, ha sétálunk egy kicsit a környéken. Nem túl nagy fáradtság felkaptatni a Hegyestűre, és a látvány (tiszta időben) mindenképp megéri. Ráadásul november közepe után ingyenesen látogatható. Érdemes bebarangolni a Salföldtől Kővágóörsön át a Hegyestűig húzódó szentbékkállai kőtengert, ami az ősz végi, tél eleji kicsit ködös, félhomályos időben felér egy időutazással a mitikus múltba.

Ha már Szentbékkállán járunk, a templomdomb alatt futó út mentén a kék jelzést követve eljutunk az Eötvös Károly-kilátóhoz, ahonnan 180 fokos kilátás nyílik a Balatonra. Ha visszanyertük a lélegzetünket, utána irány a Bika-tó, aminek minden évszakban más a vízszintje, illata, színe. A közeli Kővágóörs melletti Kornyi-tó madarak, ürgék, békák, birkanyájak otthona.