Mintha csak tegnap mondtuk volna, hogy beköszöntött az ősz, és már véget is ért – szinte hihetetlen. Viszont a téli álomra még nem készültünk fel, használjuk inkább ki az utolsó novemberi napokat, hiszen lesz mit csinálni. Köveskálon beköszönt a karácsonyi készülődés, de aktívabb kikapcsolódásra is lesz lehetőség: korcsolyázást, hegyi túrákat és vízparti maratont is tartogat a hétvége.

Jégpálya nyitó hétvége – Balatonlelle (11.24-26.)

A téli mínuszokat talán nem várjuk olyan izgatottan, mint a nyári kánikulát, de azért a hidegnek is van legalább egy előnye – elkezdődik a korcsolyaszezon. A héten már írtunk egy izgalmas kezdeményezésről: a szigligeti strand helyén februárig egy 17x30 méteres műjégpálya üzemel.

Ezen a hétvégén pedig a balatonlellei BL YachtClub koripályáját vehetitek birtokba. Bár náluk ez a szezon-hosszabbító akció már nem számít újdonságnak, azért ők is tartogathatnak meglepetést: például azt ígérik, hogy az idei pálya szebb és nagyobb lesz, mint a tavalyi volt.

Katalin-napi disznóvágás – Köveskál (11.25.)

Szombaton tartják a köveskáli MI A KŐ hagyományos disznóvágását – egész napos evészetre-ivászatra készülnek. Ez afféle költői túlzásnak tűnhet, de higgyétek el, Trombitás Tamásék szó szerint értik az egész napos kifejezést, szóval érdemes üres gyomorral érkezni!

Reggel hétkor indul a program friss pogácsával, pálinkával, forralt borral. 10 óra körül „reggeli disznóságok” jönnek, mint a reszelt máj vagy a sült vér. Az ebéd 12-13 óra között készül el, hagyományos fogásokat főznek: orjalevest, toros káposztát, sült hasaalját, vacsorára pedig elkészül a hurka, a kolbász, vagyis az igazi disznótoros!

Kővirág-Északipart Karácsonyi Vásár – Köveskál (11.25.)

Ahogy közeledünk a karácsonyhoz, egyre inkább eluralkodik a Balaton-parton az adventi izgatottság. Nem csak a fontosabb városok, de az egészen kicsi falvak is kiveszik a részüket a készülődésből. Köveskálon már ezen a hétvégén beköszönt az ünnepi hangulat, hiszen közös karácsonyi vásárt szervez a Kővirág és az Északipart Magazin.

Kézműves portékák regimentjei közül válogathattok: lesznek ékszerek, kerámiák, natúr kozmetikumok, adventi koszorúk, sajtok, mézek és még ki tudja hányféle apróság. És persze finom falatokból sem lesz hiány: a Búzalelke szendvicsekkel készül, a Mészáros Cukrászdából sütemények érkeznek, amikhez Zsusska-szörpöket és persze forralt bort is kortyolhattok.

Tanúhegyek nyomában (11.25.)

Hamarosan eljön az ideje, hogy szögre akasszuk a túrabakancsokat – hogy is lehetne illendőbben elbúcsúzni a kiránduló-szezontól, mint egy kiadós hegyi sétával?

Szombaton mindenki megtalálhatja a maga kihívását, hiszen öt különböző távolság közül választhatunk 10-től egészen 40 kilométerig. Ráadásul nem akármerre vezetnek az útvonalak: a Balaton-part egyik legkarakteresebb táját, a tanúhegyeket fedezhetjük fel a többi túrázóval.

14. Balaton maraton- és félmaraton – Siófok (11.25-26.)

Ha egy pihentető hétvége helyett inkább aktívan búcsúznátok el az ősztől, Siófokon a helyetek. Tizennegyedszer is elrajtol a Balaton-maraton, amely nem csak profiknak, de hobby-sportolóknak is elérhető kihívás, hiszen rengeteg kategória közül választhattok.

Indulhattok egyéniben vagy párosban, lefuthatjátok a távot egy, két vagy három részletben, sőt, akár több napra is beoszthatjátok, de ha csak a maratoni hossz felét, egyharmadát vagy egyhatodát futnátok le, arra is van lehetőségetek.
Nevezés ITT.