Akárhogy is nézzük, az idei karácsonyból igazi hosszú hétvége lesz azzal, hogy hétfő és kedd is munkaszüneti nap. Ami azt jelenti, hogy a négy napos ünnep végére eljön az a pont, amikor az ajándékok, bejglik és családi sztorik háromszögből jó érzés lesz kitörni. Ha a Balatonnál vagytok, ez nem lesz nehéz: lehet túrázni, várhoz felmászni, új helyeket felfedezni, korcsolyázni és utánajárni, a műjégpályák mellett vajon elkezd-e végre befagyni a tó.

Advent minden mennyiségben

A Balaton környéke sosem szenvedett hiányt last minute adventi programokból, főként úgy, hogy idén a szenteste és a negyedik vasárnap még egybe is esik. A Balaton mindkét oldalán tartanak még a karácsonyfa-díszítés előtti programok: van, ahol mesekuckóval és misztériumjátékkal készülnek (Veszprém), máshol „angyalváró” filmvetítést tartanak (Keszthely), de még kirakodóvásár is akad a halogatóknak (Zalakaros). Emellett persze Siót lehetne rekeszteni a különböző gyermek-, családi- és/vagy felnőtt-programokkal, amiket korábban már összegyűjtöttünk nektek.

A Tóti-hegy meghódítása családostul

A karácsonyi töltött káposzta és bejgli feldolgozása a Balatonnál egyszerű, hiszen gyönyörű panorámákkal és kilátókkal vegyes rövidebb-hosszabb túrákból nincs hiány a környéken. Egyik kedvencünk a Tóti-hegy meghódítása, ami hóesésben akár igazi sarkkutatói hangulatot tud kölcsönözni egy könnyed családi túrának. Az élmények feldolgozására pedig a közeli Istvándy Pincészet nyújt remek lehetőséget.

Balatonfüredi „kiskarácsony”

Még mielőtt otthon összegyűlnénk a fa mellett, Füreden készülhetünk rá a Jézuska érkezésére. Szombat déli kezdéssel rendezi meg a balatonfüredi Blaha Lujza utca négy vendéglátóhelye – a Kredenc, a Kedves Cukrászda, a Morzsa Bisztró és a Horváth-ház Borgaléria – saját „kiskarácsonyát”, amelyre nem csupán forró italokat, téli ételeket és hütte-hangulatot ígérnek a szervezők, hanem 14:00-tól a Sforzato Brass Quartet fellépését is. Készítsétek elő a téli garnitúrát előtte, ugyanis az eseményt rossz idő esetén is megtartják!

360°-os körbenézés a Padkűi kilátónál

Az idei év másik felfedezése volt számunkra a Padkűi kilátó felkeresése, amit azonban csak a legelszántabbaknak ajánlunk, mivel a kilátói (nagy) túra az oda-vissza 5 kilométerrel valóban egész embert kívánó és próbáló feladat. Ha azonban még 408 méteres csúcsra való feljutás után sem fogytál volna ki a tettvágyból, akkor a környék maradék három kilátóját – a Bél Mátyás-, a Batsányi- és a Kitaibel Pál-kilátó – is könnyedén fel tudod keresni a szomszédban lévő régi kőfejtőtől indulva.

Szauna, műjégpálya és előcsobbanás

Télen is hangos lehet a szigligeti strand, ahol egész héten nyitva tartó jégpályát és szaunát nyitott az önkormányzat. A jégpálya december 23. és 30. között minden nap 10:00 és 19:00 között látogatható, míg a szauna a hétvégén 10:00 és 20:00 között, hétköznap pedig – kedd és szerda kivételével – 15:00 és 20:00 között látogatható. Az már csak hab a tortán, hogy a karácsonyfa-állítással egybekötött „előcsobbanást” vasárnap tartják.

Balatonlellén a BL Yachtclubban is lehet korcsolyázni és szaunázni az ünnepek alatt. Náluk újévi csobbánásról egyelőre nem tudunk, szilveszterkor viszont nagy regatta készülődik, amelyről részletesebben a szilveszteri ajánlónkban írunk majd.

A Balaton környékén egy harmadik műjégpályáról is tudunk, amely Hévízen található, hétköznapokon 14 és 20 óra között, hétvégén 10 és 20 óra között tart nyitva. Az ünnepek alatt eltérő lesz a nyitva tartás, erről a Facebook-oldalukon tudtok tájékozódni.

Mászd meg a tanúhegyek tanúhegyét!

A csúcshódítások között is vannak örök favoritok: a Balaton-legmagasabb tanúhegyének megmászása nem maradhat ki, főleg télen! Az útvonalat már milliók taposták le előttünk, így a könnyedebb túrák közé számíthatjuk a Kisfaludy-kilátó meghódítását. Azonban az igazi csavar a történetben, hogy éppen idén nyílt először lehetőség a Badacsony sötét oldalának megismerésére az Istvándy Borműhely Bazalt Körút elnevezésű vezetett túrájának jóvoltából.

Badacsonyban ráadásul idén télen több vendéglátóhely is kifejezetten hirdeti magáról, hogy nyitva tart. Múlt hétvégén a szigligeti vár egyik ágyújával leadott lövés adott jelet arra, hogy bekapcsolják a badacsonyi bornegyed díszkivilágítását. Ezzel és a közösen felállított borkarácsonyfával akarták jelezni, hogy megéri mindkét településre ellátogatni télen, mert folyamatosan vannak és lesznek is programok.

Még egy színdarab az év vége előtt

Az ünnepek között még két alkalommal lehet megtekinteni idén a Balaton nagyobb városait már megjárt zenés színdarabot. A száztizet idén taposó Pál utcai fiúk adaptációjában Dés László-, Geszti Péter- és Grecsó Krisztián-dalok szólalnak meg a Pannon Várszínház előadásában december 27-én, szerdán 11:00-tól és 19:00-tól a veszprémi Hangvillában.

Hatórás mozimaraton Alsóörsön

A két ünnep közötti csütörtök délutántól ingyenes mozimaratont rendeznek az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házban: 16:00-tól a Vad Magyarország – A vizek birodalma című 2011-es, többszörös díjnyertes természetfilmet, 18:00-tól a Verdák harmadik részét, 20:00-tól pedig a Szilveszter éjjelt vetíti a művház csapata a hatórás maraton keretében.

Hódítsd meg a Kis-Balatont!

A Kis-Balaton számtalan lehetősége ellenére általában fehér folt a Balaton-rajongók térképén. Ennek ellenére kevés olyan sokszínű hely akad a környéken, mint a Balaton mocsaras kistestvére: a Diás-sziget – ahol a Tüskevár története megszületett Fekete István fejében – és a Kányavári-sziget – amelynek fahídja szinte emblémája lett a környéknek – egyenként is olyan látványosságok, amelyek téli arcát megismerve biztosan átértékeljük a Balaton délnyugati részéről kialakult képet.