Ha véget ér a fejlesztések második szakasza, 24 hektáros parkban piknikezhetünk majd, helyi termelők portékáival.

Élettel töltik meg az állami tulajdonban lévő kastélyokat – nyilatkozta Virág Zsolt miniszteri biztos. A Monitor Magazin szerint több mint 55 milliárd forintot szánnak a programra, amely országszerte 39 várat és kastélyt érint majd. A fejlesztések a műemléki épületek megőrzését szolgálnák, de elősegítenék hosszútávú gazdasági működésüket is.

A kastélyokat kulturális, közösségi térként akarják hasznosítani, ezért új szolgáltatásokat vezetnek be, melyeket a keszthelyi Festetics-kastélyban fognak kipróbálni. A látogatók helyi termékekkel megtöltött kosarakat vásárolhatnak majd, piknikezhetnek a parkban, korhű játékokat próbálhatnak ki. Sorozatként gyűjthető ajándéktárgyakat is terveznek, melyeket később a többi kastélyban is árusítanának.

Keszthelyen 2,8 milliárd forintot érő fejlesztés valósult meg 2011 óta – mondta Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója. A fejlesztések második üteme még idén megkezdődik: 1,5 milliárd forintos európai uniós, és közel 4 milliárd forintos hazai forrásból rekonstruálják az egykori kertészetet, felújítják a kiállítások gépészeti rendszerét, bővítik a Vadászati Múzeumot, és visszaállítják a fejőházat, valamint a lovas és agárpályát.

A legnagyobb beruházás a kastélypark lesz, melyet a 19. századi Angliában készült tervek alapján állítanak helyre 2019-ig. Eltávolítják a parkot átszelő közutat, ezzel a területet 24 hektárosra növelik. A korábbival párhuzamosan új utat építenek, és kocsizható formában újítják fel a Fenékpusztára vezető, emblematikus fenyves allét is.