Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Itt a falból is sör folyik – Beer Balaton, Balatonfüred

Szerzők

  • Iván Viktória

2017. 06. 19. 15:46

Először egy food fesztiválon voltak szomszédok, most a Blaha Lujzában. Kaizer András, a Morzsa Bisztró tulajdonosa-séfje ott pedzegette Márkovics Zsoltnak, hogy a kedves balatonfüredi utcában megüresedett egy üzlethelyiség, mi lenne, ha odajönne. Zsolték amúgy is szerettek volna boltot a Balatonnál. Hát lett: ez a Beer Balaton.

Van egy bácsi, minden délután idesétál a szomszédos Szívkórházból, elhörpint egy korsó hideg sört, majd a komlótól új erőre kapva visszabattyog. Márkovics Zsolt, a nemrégen nyílt kézműves és kisüzemi sörbolt, a Beer Balaton tulajdonosa mesél egyik újdonsült törzsvendégéről, ezzel példázva azt, hogy a sör még a szívbetegségekre is jó hatással van. Persze nem patika helyett nyitotta meg a boltot, bár vallja: „a sör kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság.”

Ha így van, akkor akkor ez a Balaton egyik legjobb egészséges életmód üzlete. Nyolcvanféle belga és húszféle magyar kézműves és kisüzemi sör sorakozik az ipari fémpolcokon. A magyarokat többek közt a RothBeer, a Stari, a HopTop Brewery és a Monyo képviseli. A bőség zavarát oldani csak a kedves pultosok segítenek. Komoly és nehéz sörök, könnyű, ropogós nyáriak, ínyencek való savanyúk és találunk bio és gluténmenteset is. Teljes tanácstalanságunkban a címkék alapján is választhatunk – egyik vagányabb és coolabb, mint a másik.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Elsütik néhányan a poént, hogy itt a falból is sör folyik a nyolc csapból. A mindig változó kínálatban a Stari állandó. A nyári szezonhoz passzoló könnyű, nyárias sört kóstolhatunk pohárban (600 Ft) vagy korsóban (900 Ft), és haza is vihetünk palackban. Sörfajtánként ugyanis kétféle csap van – egyikről a helyben fogyasztott söröket csapolják, a 2 bár nyomás alattiból pedig a take-away sört, amiről azt mondják, hogy négy napig is eláll.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zsolt rendszeresen látogatja a belga sörfesztiválokat és sörfőzőket, akikkel személyes kapcsolatot is ápol. „Nem nevezem magam sörszakértőnek – mondja –, inkább sörszeretőnek, de nagy lelkesedéssel tudok a sörökről beszélgetni: szívesen elmesélem, honnan jött, mi van benne, miért drágább, mint a kommersz sör. Jó kapcsolatban állunk magyar kézműves sörfőzdékkel. Mivel nehéz a logisztika, önkéntes szerepet vállaltam, hogy bemutatom ezeket vidéken is. Ilyenkor nagy itt a sürgés-forgás, jó alkalom arra, hogy minél több ember megismerje a jó magyar söröket. Ez egy kocsmabolt, de jobban szeretem úgy hívni, hogy sörbutik. Az ember több időt tölt el egy butikban, mint egy normál üzletben, ráadásul a butik a söntés eredeti megfelelője.”

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sörimporttal és -forgalmazással foglalkozó Márkovics Zsolt két budapesti üzlet után vágott bele a balatoniba. Jó barátja, a szomszédos Morzsa Bisztró tulajdonos-séfje, Kaizer András mesélt neki arról, hogy üresen áll a mellette lévő üzlet. A jó szomszédság egyik velejárója, hogy sörünket átvihetjük a Morzsába, vagy ételünket a Beer Balatonba.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Beer Balaton egész évben nyitva lesz, és Zsoltnak nagy tervei vannak még a nyári szezonra is: június végén, július elején a bolt feletti emeleten nyílik a sörétterem, ahol Kaizer András viszi majd a konyhát és sörrel készült ételekből válogathatunk majd. Lesz saját sörsajtjuk is, amit a Tekeresvölgyi Sajtműhellyel közösen kísérleteznek most ki. „A kommersz sörökkel összehasonlítva az itteniek gazdagabbak, ízesebbek, tartalmasabbak” – meséli Zsolt. Szeretném, ha minél több helyi jönne, inna jó magyar sört jó áron.

Hasonló tartalmak

Admin mode