Tudtad, hogy a Balaton-átúszás az egyik legbiztonságosabb módja a nyíltvízi úszás kipróbálásának?

Július 8-án, szombaton kerül sor a a 35. Lidl Balaton-átúszásra, amelyen versenyzők Révfülöpnél rajtolnak és teszik meg az 5200 méteres távot Balatonboglárig. „Az úszók biztonságára a mintegy 140-150 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból kialakított úszófolyosó felügyel, s a mellette cirkáló vízirendőrök folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat” – olvasható a szervezők közleményében, amelyhez Máth István, a Budapesti Sportiroda ügyvezetője annyit tett hozzá a június 14-i sajtótájékoztatón, hogy az „eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a résztvevők közel mindegyike teljesíti a távot kisebb-nagyobb pihenésekkel [...] A Balaton-átúszás az egyik legbiztonságosabb módja a nyíltvízi úszás kipróbálásának”.

A sajtótájékoztatón egyébként Risztov Éva olimpiai bajnok úszó – aki az eddigi átúszások történetében a legjobb női időt úszta 59:27-es eredményével –, Mányoki Attila óceánátúszó – aki az átúszás történetének hatodik legjobb idejével úszta át idén a Cook-szorost – és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok látta el tanácsokkal a kihívásra jelentkezőket. „Mindenkinek nagyon javaslom a próbát, de csak akkor, ha megfelelően felkészült, mert az 5,2 km nagyon hosszú tud lenni” – mondta Erdei, majd Mányoki bejelentette, hogy Illés Fanni paraolimpikon úszóval együtt, közösen fogja teljesíteni a távot.

Bónuszként a MÁV is meglepetéssel készül az eseményre, ugyanis a regisztrált versenyzők féláron utazhatnak a helyszínre. „Csupán annyi a teendő, hogy a nevező megváltja a menettérti jegyét a rendezvény helyszínére, ahol a szervezők ellátják Ötpróba-pecsétjükkel a menetjegyet – ezáltal díjmentessé válik a visszautazás.”