Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Ilyen utca csak egy van a Balatonnál

Szerzők

  • Iván Viktória

2017. 06. 07. 17:31

Annyira idetartozik, mintha mindig is itt lett volna. Nehéz elképzelni a Blaha Lujza utcát – sőt, Balatonfüredet –, a Kredenc nélkül, és mára felsorakozott mellé a Kedves, a Hello Tourist, a Morzsa és a legújabb lakó, a Beer Balaton. Az utca egyik oldalán a Hotel Blaha Lujza, a másikon a Horváth-ház Borgaléria kapuként fogadja az érkezőt, aki megtapasztalhatja, hogyan él együtt múlt és jelen, milyen szerethető Balatonfüred, és mire megy néhány progresszíven gondolkodó ember, ha összefog.

A Blaha Lujza utca hajdanán is Balatonfüred egyik ütőere volt: a savanyú vízhez vezető úton nagy volt a sürgés-forgás reggelente, a Horváth-házban megfordultak a korabeli ifjak, és a kor leghíresebb színésznője, a nemzet csalogánya, Blaha Lujza babos kendőben etette a kendermagosait nyaralója kertjében. A reformkori negyed kis utcájában ma már ne számítsunk ilyen mesésen romantikus képekre, helyette viszont tud mást adni ez a hely.

A Blaha Lujza utca város a városban: ez nem Balatonfüred, hanem Blaha utca, Balatonfüred” – mondja Dobai András, a Kredenc Borbisztró és a Hello Tourist tulajdonosa. Csak egy rövid séta választja el a kis reformkori utcát a Balatontól és a sétány színes turistaforgatagától, mégis külön világ. Ha okos marketingszakemberek összedugták volna a fejüket, hogy kitalálják, hogyan leheljenek életet Balatonfüred egyik legszebb, patinás, ám évtizedek óta szendergő utcájába, ők sem tudtak volna jobbal előrukkolni, mint ami Dobai Andrásnak sikerült. Az egykori zenész a 2010-ben megnyílt Kredenccel megteremtette az azóta védjegyévé vált szubmediterrán hangulatot: a családias, barátságos, nyitott vendéglátás és a különleges zenék – világzene, népzene, jazz, acid-jazz, bossa nova – sajátos elegyét. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Beültették kultúrával

Ez az a hely, ahol a klasszikus bisztró hangulat találkozik a felpörgetett bossa nova dallamokkal, a környék legjobb borai a fine dininggal és szendvicsekkel, a slam poetry a sound systemmel. Ha körbejárjuk a Balatont, egyenként mindegyiket megtaláljuk valahol, de együtt, egy helyen csak a Blaha Lujza utcában. Ha nem lenne a Balaton és a többi, környékbeli vonzó célpont, akár ki se kellene mozdulni az utcából, mert itt tényleg minden van.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Szálloda a Hotel Blaha Lujzában, újonnan nyílt szállás a Kredenc Innben, gourmet fogások a Horváth-ház Borgalériában, bisztró menü a Morzsa Bisztróban, bor és tapas a Kredencben, kézműves sörök a Beer Balatonban, sütik a Kedvesben, a Hello Touristban pedig lehet táncolni, lazulni, ismerkedni, szabadnak lenni. Mindezt 100 méteren belül.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A „hátradőlős, nyugodt, alternatív vendéglátásra vágyó” vendégeket várják ide a Blaha Lujza utcai tulajdonosok, akikben az a közös, hogy hasonlóan gondolkodnak: „Igyekszünk jót csinálni, jót adni, és abban bízunk, hogy ebből megélünk”. Az utca hangulata ősztől tavaszig beülős, randizós, meghitt borozgatós, csendes, akárcsak a pihenő Balaton. Majd a nyárral együtt visszatér a bohém, pezsgő, kávézós-sütizős, beszélgetős, újságolvasós, borozós, zenehallgatós élet. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Van vízió, van utcakép

Az úttörő az 1795-ös épületben otthonra lelt Kredenc volt: egy sikertelen pesti kísérlet után Dobai András és felesége egy kedves, megfizethető üzlethelyiséget keresett egy olyan hangulatú utcában, ahová az általuk megálmodott bisztró beleillik. Egy bohém kocsmát szerettek volna nyitni, ahol a környék legfinomabb borai mellé kulturális programokat kínálnak. Ahogy Dobai András fogalmaz: „beültetjük a kultúrával az utcát”.

Május végén az utca üzlettulajdonosainak összefogásával szerveződött az első járdafesztivál, most pedig a MOL Nagyon Balaton részeként június 6. és 11. között megrendezett Könyv-Bor-Jazz Fesztivál eseményeinek is helyet ad az utca. Fellép többek közt a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó, a Hot Jazz Band és az 1705. A Kredencben borkóstolóval összekötött borbemutatóval várnak.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A tematikus estek, a borkóstolók, a jazz programok, a slam poetry találkák és az élőzenés bulik már annyira a Blaha Lujza utca védjegyévé váltak, mint a macskakövek és a kedves, klasszicista házak. „Felületes ember engem is sznobnak ítélne, hogy az undergrund dolgokat azért csinálom, mert ez a trend. De aki ismer, az tudja, hogy 14 éves korom óta alternatív zenész voltam. Nem tudok kibújni a bőrömből, nem is akarok szokványos turistahelyet. A Hello Touristtal szerettünk volna, de nem sikerült, mert nem tudjuk, hogy kell.”

„Nem csak én vagyok itt végre” – mondja megkönnyebbülve Dobai. „2010 óta egyedül harcolok az elemekkel, mert ez harc volt valóban.” Bár az első évben rájuk sem nyitották az ajtót, később annyira megszerették, hogy új helyet nyitottak, igaz, más profillal, hogy mindenki elférjen. Ez lett a szörfkocsmaként aposztrofált Hello Tourist. Azóta András húzónév lett, bár szerény, hogy ezt elismerje, de annyit azért ki lehet húzni belőle, hogy a többiek is „valamiért idejöttek, látnak az utcában potenciált. Az utcának töltése lett, ami annak is köszönhető, hogy az évek során sokat fejlődött Füred. Egyre többen jönnek, akik nyitottak arra, amit csinálunk. Van egy vízióm, ami irányt adott az utcának, és van egy utcakép, amibe én nem tudtam mást elképzelni, mint amit csináltunk”.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Jó szomszédok

A Blaha Lujza utca nemlétező szabálykönyvében az elsők között biztos a  „színpadias bűvésztrükköktől” mentes, őszinte, személyes kiszolgálás és a közösségi érzés szerepelne. Dobai szerint a frissességet a vendéglátásba az újfajta mentalitás hozta. „Olyan emberek kezdtek jönni, akik nem gáncsoskodnak, hanem az élet más terén is partnerségre törekednek. Nem hiszek abban, hogy az a jó, ha az én üzletem tele van, a szomszédé pedig üresen tátong.” 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A szomszédoknak nincs oka panaszra. A Hotel Blaha Lujza a város egyik legpatinásabb épülete, és minden szeglete nosztalgiát ébreszt az ott megszálló vendégekben. A Kedves cukrászda kicsi, egyszerű és nevéhez illőn kedves hely saját készítésű pitékkel és örökzöld kedvencekkel. A Horvát ház történelmi, kétszáz éves pincéjében kialakított Borgaléria a Balaton legjobb éttermei közé tartozik. Egész évben nyitva tartanak, ez nem is kérdés. A Morzsa tulajdonos-konyhafőnöke, Kaizer András bízik benne, hogy az utca elég vonzó ahhoz, hogy téli programra is odacsábítsa az embereket, és be meri vállalni, hogy „brigádot, üzletet tart el 365 napig”. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Itt van Füred gyomornegyede

Télen startolt a Morzsa bisztró, ami nagy bátorságra vall, de a szerencse melléjük állt: befagyott a Balaton, és özönlöttek hozzájuk a vendégek. Kaizer András úgy megszerette az utcát („a Morzsa a szívem csücske”), hogy idecsábította régi barátját, Márkovics Zsoltot, aki mellette nyitotta meg kézműves sörös üzletét, a Beer Balatont, ahol több mint nyolcvanféle sört kínálnak, és még „a falból is sör folyik”, legalábbis a falra szerelt három csapból. 

Az úszóvilágbajnokság alatt a Blaha Lujza utca sétálóutca lesz, és az itteni tulajdonosok szíve vágya is az, hogy ez állandósuljon. Így válhatna Füred „vigalmi negyedévé”, vagy ahogy Dobai András sajátos humorával megfogalmazta, „gyomornegyeddé”. Itt – Dobai állítása szerint – úgy érezhetik magukat a vendégek, mintha nem Magyarországon lennének. „Nem azért, mert nem jó Magyarországon lenni, hanem mert ez a hangulat francia és olasz kisvárosokra jellemző.” Mi meg éppen ezt szeretjük a legjobban a Blaha Lujza utcában, hogy itt van, a Balaton mellett, és még országhatárt sem kell ahhoz átlépni, ha egy kis édes életre vágyunk. Mi egy ilyen Magyarországon szeretünk élni, amilyen ez az utca. De igazából Dobai András sem vágyódik el: „annyi szeretetet kaptunk a vendégektől, ami egy életre elég. És ha ezután csak rossz dolgok történnek velünk, ez akkor is kitart.”

Ez a cikk a MOL Nagyon Balaton támogatásával készült el.

Hasonló tartalmak

Admin mode