A Szezám még csak most nyitott meg, de már látogatják fürediek, Füred környékiek és turisták egyaránt. Nem találták fel a spanyolviaszt (vagy, ha úgy tetszik, a makit és a nigirit), de olyasmit hoztak az északi partra, amire minden, a hasát szerető környéken van igény: jó szusit.

„Füred felnőtt” – mondja a Szezám egyik alapítója, Kiss Beáta, amikor beszélgetésünk közben arra gondolok, hogy a szusibárok megjelenése tényleg mérföldkövet jelent egy város fejlődésében. Füreden pedig eljött ez a bizonyos mérföldkő, nem véletlen, hogy idén az újhullámos kávé,kézműves sörös bolt és most a szusi is betette a lábát .

Jobb húst el lehet adni annak, aki egyébként is eszik húst, a sörivó is rászokhat bárhol a finomabb sörre, de a tamako nigirire többnyire csak az vevő, aki evett már tamako nigirit. Vagy menőzni akar vele, de ettől még az igény az igény.

És az igény már Füreden is megvan, és az sem mondható el, hogy a turisták miatt, legalábbis ezt állítják a tulajdonosok, a városból származó, majd kisebb-nagyobb kitérők után ide visszatérő Kiss Beáta és Balázs Péter. „Jönnek helyiek is sokan, a falvakból is” – mondják szinte egyszerre. „Azt halljuk tőlük, hogy nagy hiánypótló a hely.”

Minőségi hiánypótlás

A fürediek (és a környékbeli falvak lakói) eddig főleg fővárosi látogatások során töltekezhettek szasimivel, Péter pedig most a jól bevált, ismerős ízeket hozta el nekik Füredre, ugyanis eddig a Planet Sushiban dolgozott (és érdekességként megemlítendő, hogy három és fél évig Söpteiéknél is). Az ottani és külföldi tapasztalatai alapján állította össze a menüt, amiben persze az originál nyers változatok mellett bőven helyett kapnak a kezdők számára könnyebben befogadható verziók is, krémsajtostul, mindenestül. De vannak kicsit átértelmezett szusik is, a chakin maki (ami krémsajtos-lazackaviáros tekercs chakin omlettben) itt shiitake gombás, pácolt lazacos formában kerül elő. Ebből négy darab egyébként benne is volt a kombó-ajánlatban, ami 2590 forintba kerül, és helyett kapott még benne négy California maki, kétféle nigiri és egy nagyszerű chukka gunkan (szezámmaggal megszórt japán algasaláta) is. Ennél persze messzebbre kalandoztunk a kóstolásban a vörös tonhaltól egészen az angolnáig, és mindegyiknél jó minőséget kaptunk. 

Japán helyett magyar árfekvés

Külön öröm, hogy sem az egzotikum, sem a központi elhelyezkedés nem teszi pénztárcagyilkossá a helyet: ide Jókai is leballaghatott volna a híres villából egy nigirire, de meg is úszta volna 350-500 forintból. Hasonló árakat találunk az étlapon a gunkanok esetében is, a 8 darabos makiszettekért 1000-1500 forintot kell fizetni, egyedül az unagi kerül kicsit többe. Desszertnek még kóstolunk egy matchatea-fagyit is (3 gombóc 650 forint), ez is finom, a japános ízvilághoz képest kicsit talán túl édes, de persze érthető, hogy ahogy a szusinál, itt is próbáltak a lehető legtöbb vendég ízlésének megfelelni, itthon ilyen a fagyi, nincs ezzel semmi baj. 

Ami kell, az van