Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

Kilátóktól a romos pálos kolostorig – a Keszthelyi-hegységben jártunk

Szerzők

  • Farkas Ádám

2017. 09. 06. 12:21

Keszthely környéke igazi kilátó-nagyhatalom: hat kilátóhoz is felmászhatunk akár egy pár órán belül, ha elég kitartóak vagyunk. Most megmutatjuk, ehhez merre induljatok el, és mellé összeszedtünk két másik túraútvonalat is a Keszthelyi-hegységben, amikkel kellemesen, sőt, ha akarjuk, a kellemesnél még jobban kimozgathatjuk magunkat egy őszi délutánon. Közben pedig láthatunk arborétumot, forrásokat, sőt, még katonakutya-temetőt is.

Nemrég már felfedeztük magunknak a nem is olyan régen felújított Padkűi-kilátót, és a környéken kóborolva az a gondolat merült fel bennünk, hogy egy másik alkalommal jobban feltérképezzük a Keszthelyi-hegység túraútvonalait, hogy az őszi túraszezonra ajánlhassunk nektek is néhányat. Erre a másik alkalomra nem is kellett sokat várni, most megmutatjuk, hogy szerintünk merre érdemes majd barangolni a fák sárguló lombjai alatt. Vagy akár már ezen a hétvégén.

1. Darnay-Dornyai, a klasszikus kilátótúra

A keszthelyi muzeológusról és helytörténészről elnevezett Darnay-Dornyai Béla emléktúra egy közepes nehézségű, 12 kilométeres séta, amit 4 óra alatt simán lezavarhatunk, és közben körbenézhetünk a környék összes kilátójából is. A túra Keszthely belvárosából indul, az együtt futó kék és piros jelzéseken elérünk Gyenesdiásra, a Lőtéri úton pedig felmegyünk a Nagymezőre. Itt van egy erdei tornapálya is, úgyhogy a kardió mellett erősíthetünk is egy kicsit, ha pedig ezzel megvagyunk, a Kerek-hegy kék háromszög jelzésén fel is mászhatunk a Festetics-kilátóhoz, ahonnan látni az öblöt és a régi kőbányákat.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

Innen visszamegyünk a sárga jelzésig, a sárga háromszöggel jelölt ösvény pedig a Berzsenyi-kilátóhoz vezet, ahonnan jó időben még az Alpok (!) hegyei is látszanak. Innen irány a Padkűi-kilátó Büdöskút felé (és ha már itt vagyunk, megnézhetjük az arborétumot is, ami egy 1937-ben létesített fagyűjtemény).

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

Padkű helyett, ha szeretnénk, a piros jelzésen is folytathatjuk az utat a feketefenyőktől ölelt Hosszú-völgyben, hogy a Malacos-tető nyiladékán át a zöld háromszög jelzést követve elérjünk a (kicsivel kopottasabb) Kitaibel Pál-kilátóig.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

Innen a balatongyöröki Zsölle-háton át a Bélapi-pihenőig jutunk (ami Szalonnázóként is ismert), és a sárga háromszöget követve a Bél Mátyás-, a pirosat figyelve pedig a Batsányi-kilátóig juthatunk. Ha kíváncsiak vagyunk a Szépkilátóra is, a Batsányiból könnyen lejuthatunk hozzá.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

2. Bevállalós tájfutás Vonyarcvashegyről Vállusra

Pár nappal ezelőtti ottjártunkkor nem egy futóval találkoztunk az erdei ösvényeken, és valóban sokkal jobb errefelé edzeni, mint az aszfalton. Egy körülbelül 9 kilométeres távot elkezdhetünk Vonyarcvashegyen, ehhez a zöld sávval jelölt utat kell megtalálni, ami a településen belül a Rákóczi Ferenc utcán megy. Ha ezen haladunk észak felé, a Cser-völgyben haladva elérjük Büdöskút pihenőhelyet. 

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

Innen ugyanezen a jelzésen haladva Vállus már csak 4 kilométer, és útközben leróhatjuk tiszteletünket a katonakutyák temetőjénél. Errefelé (pontosabban a Görbe-tetőn) régen katonai bázis, egy légvédelmi szerepet is betöltő átjátszóállomás működött, a civilek előtt zárt is volt a terület. Ma már csak az itt szolgált kutyák sírjai emlékeztetnek erre az időszakra. 

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

Vállus elég apró település, ezért kocsmát, boltot nem találunk, de a pecsétet gyűjtő túrázók a mára bezárt vegyesboltnál találhatnak egy bélyegzőt. Ha visszafelé már nem gyalog (futva) mennénk, visszabuszozhatunk Keszthelyre vagy Vonyarcvashegyre.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

3. Forrástúra a Pálos-kolostor romjaival

A Szent Miklós forrástól nem messze egy pálos kolostor maradványait rejti az erdő. Ezt, és néhány forrást is útba ejthetünk egy körülbelül 3 órás és 10 kilométeres túrával, ami a más ismert Büdöskútról indul. Kövessük a zöld jelzést észak felé. A kutyasírok után jobbra kanyarodunk a Z-jelű ösvényre a Szent Miklós forráshoz. Emellett találjuk a 14. századi kolostor maradványait is, amit egyébként tavaly tártak fel a Balatoni és a Göcseji Múzeum munkatársai és pécsi régészhallgatók. 

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

Innen tovább mehetünk a zöld jelzésen és a Szent Miklós-völgy Z+ jelzésén a faluba érünk. A Várvölgy felé vezető országút mentén haladunk, aztán a kőhídnál jobbra térünk le, a patakvölgyben kanyargó barbacsi erdei útra. Az út kivezet a várvölgytapolcai országútra, ezen jobbra fordulva haladunk tovább. Hamarosan befordulunk egy földútra, ami a Láz-hegy szőlői és présházai között vezet felfelé.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

A Kő-orra alatt a kék jelzésből piros lesz, a piroson haladva elérjük a Várvölgyi-medence legjobb forrásait, például a Pap-kútit és a Tarpa-kútit. Innen a földúton legyalogolhatunk a Zsidi-patak völgyébe, ahonnan aszfaltos úton sétálhatunk be Várvölgyre, a Szent Domonkos templomig, ahol a túra végén több forrásnál is olthatjuk a szomjunkat. 

Hasonló tartalmak

Admin mode