Idén a teraszon biztosan nem eszünk bazaltburgert, de az épület jövője izgalmasan alakul: borászat és a borkészítés folyamatát bemutató fogadótér is lesz a Hableányban.

Akik jártak mostanában Badacsonyban, könnyen észrevehették, hogy a település emblematikus épülete, a Hableány környékén építkezések kezdődtek.

Aggódni nem kell, a Laposa család tulajdonában álló épület továbbra is Badacsony fontos közösségi tere marad, csak a Kishableányhoz képest más formában. Laposa Bence és Laposa Zsófi a badacsonytomaji önkormányzat lakossági fórumán mutatta be terveit, amik sok kérdést tisztáznak az épület jövőjéről.

Laposa Bence elmondta, hogy a Kishableány, tehát a teraszon helyet kapó vendéglátóegység üzemeltetését eredetileg is átmenetinek szánták (erre utalt a „kis” jelző is), hogy megismerjék az épületet, és újra a köztudatba emeljék a helyet.

A hosszú távú céljuk azonban egy bemutatótér létrehozása volt, amely már az épület belső tereit használná. A felújítás, átépítés után tehát a Hableány elsősorban borászat lesz, amely az üzemi működés mellett bemutatótérként funkcionál, ahol az érdeklődők a szőlő feldolgozásától egészen a palackozásig végigkövethetik a bor készítésének folyamatát.

A Hableány így a következő funkciókat fogja ellátni:

  • borászat
  • habzóbor üzem
  • vendéglátás
  • rendezvénytér