A közvetlen, borsznobériától mentes hangulat, a környék ritkaságait is kínáló választék miatt a Pláne Badacsony megkerülhetetlen helyévé nőtte ki magát rövid idő alatt. Nyáron ezért egyre nehezebb a teraszukon helyet találni, de ha későn érkezünk lehet, hogy egy februári vagy márciusi estén sem marad már helyünk. Pedig a különleges, néhány igazi ritkaságot kínáló borsorról kár lemaradni.

Először úgy tűnt, hogy amikor februárban ott jártunk, egy téli álmot alvó helyre tértünk be a bazaltoldalas, nádtetős, a mai Badacsony képében amolyan meseszerű épületnek tűnő Plánéba, aztán a helyi kuriózumok kóstolása közben már alig fértünk el a helyen.

Nem is csodálkozunk, hogy ennyien választották egy téli szombaton az egykori Poharazót, amit egy kínai bolt lerakatából alakított újra csalogató, minden flanctól mentes borbárrá a Tóth testvérpár, Ádám és Miklós. Az apró hangfalakból halkan duruzsuló The Clash, az érkezésünkre máris a potenciális borsort kémlelő házigazda közvetlensége, a Pláne megkapó építészeti megoldásai (amik még Callmeyer Ferencet eredeti elképzeléseit dicsérik) mind azt az érzést keltik, hogy ide nem csak a borokért, de egy-egy csendesebb beszélgetésért, vagy egy kis lassulásért is érdemes beugrani. Vagy épp a kifejezetten télre bevetett borcsokiért, aminek elkészítése sem zökkenti ki Ádámot a kóstolásra kínált borok, vagy azok készítőinek jellemzéséből.

A téli forgalom persze még elég hullámzó Badacsonyban: Ádám szerint volt már olyan napja, amikor egyetlen ember sem jött be, miközben a látogatásunk napján nem csak a borkorcsolyák alapjáért felelős Búzalelke mindenese, Kovács Bea kukkantott be a helyre, de szép sorjában érkeztek a kóstolókra érkező kisebb társaságok is.

A Pláne borsznobériától mentes, közvetlen hangulatának híre azonban gyorsan terjed, többek között a mindig egy-egy borászt vendégül látó Pláne Péntekeknek köszönhetően. A szakmai közönség figyelmét is felkeltő események mellett a Pláne azonban még egy dolog miatt ajánlható szinte az összes Badacsonyba látogató ismerősünknek. Itt olyan exkluzív betekintést kapunk a környék borkínálatába, amit máshol nehezen hozhatnánk össze ilyen rövid idő alatt, ilyen fesztelen környezetben. A polcokon friss, bátran kísérletező baráti borászatok és a környék legnagyobb neveinek borai megtalálhatóak, de a rock’n’roll Balaton-életérzésbe itt belefér a Balkezes IPA-ja, a Hopster is.

De nézzük miket is kóstoltunk azok után, hogy a Badacsony és környékének borászati esszenciájának felvillantását kértük Tóth Ádámtól.